Autor Wątek: Czy to czas na zmianę młynka?  (Przeczytany 2916 razy)

Offline Artur73 Mężczyzna

• Ekspres: Solis barista perfetta plus
  • Młynek: Timemore C3
Czy to czas na zmianę młynka?
« dnia: 02 Sierpień 2025, 13:21:12 »
Po 2 latach używania Solis Barista Perfetta postanowiłem go zmodyfikowac na 9bar (modyfikacja jest bardzo prosta i opisana np na reddit)
Udało mi sie ustawić idelne 9bar, ale co ciekawe ekspres jest teraz bardzo czuły na grubośc przemiału, przed zmianą aby uzyskać proporcje 1:2 w czasie 25-30s ekspres dochodził do 12 bar,
a zmiana grubości mielenia na Timmemore C3 z tarczą pod espreso o 1 klik nie powodowała duże róznicy w czasie, teraz zmiana o 1 klik powoduje zmiane czasu nawet o 15s,
Co ciekawe myślałem, że przy zmniejszeniu cisnienia będe musiał grubiej mielić, a okazłao się że potrzebuje drobniejszego przemiału niz na 12bar,
a jeżeli robię jedna kawę po drugiej to jest miedzy nimi różnica w czasie o 5 do 10s co by znaczyło, że mój młynek nie mieli jednakowo za każdym razem.
Dlatego mam pytanie czy np DF54 lub Eureka Mignon zero 65 all purpose znacznie poprawi powtarzalność przemiału.
Po przegladnięciu różnych opini i historycznych cen zastanwaiam sie pomiedzy tymi dwom młynkami pierwszy trafia sie za ok 860zł drugi około 1499zł.

Offline moteki Mężczyzna

• Ekspres: AVX Hero X
  • Młynek: Starseeker E55 Pro, Mignon Zero 55s
Odp: Czy to czas na zmianę młynka?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Styczeń 2026, 08:32:22 »
Eureka Mignon zero 65 all purpose jest polecany jako młynek do wszystkiego, zastanawiałem się nad nim, ale ostatecznie wybrałem Eureka Mignon Zero 55s. Według mnie wystarczający, solidny (i ciężki), cichy młynek, w którym też sobie zrobisz przemiał jaki będziesz chciał. Możesz używać jako single dose i w tej chwili można go kupić poniżej 1000zł.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi