Autor Wątek: Hibrew H13 - jak oceniacie?  (Przeczytany 1568 razy)

Offline Dale

Hibrew H13 - jak oceniacie?
« dnia: 10 Grudzień 2025, 17:25:58 »
Dzień dobry,
Obecnie, na co dzień, używam automatu Saeco, do codziennej kawy jest ok. Ale z racji że z wiekiem człowiek odkrywa przyjemność również z całego ceremoniału przygotowań, chciałem wrócić do początków i spróbować czegoś innego.
Myślałem początkowo o ekspresie dźwigniowym, ale z uwagi na koszty (tych, które mi się podobały) i wymaganą wprawę oraz doświadczenie, odpuściłem sobie je. Co prawda na wyjazdach używamy z Żoną Staresso i młynka ręcznego (klon Komendanta), ale w domu chciałbym coś bardziej stacjonarnego, nie za dużego, z większymi możliwościami wpływu na końcowy efekt. Dlatego mam kilka pytań, prosił bym o pomoc... :)

Czy te deklarowane 20 bar faktycznie jest realne i wpływa na końcowy efekt? (wiem, mielenie, ubicie itp ma duży wpływ na ciśnienie powstałe...)
Czy wiecie coś na temat jakości budowy tego modelu? Czy się nie posypie, bo np. w środku jest cały z tworzywa?
Czy jest szansa w normalnej cenie dobrać do niego inną kolbę (bez wylewki)?

Zależy mi na możliwości ustawienia parametrów i niewielkich rozmiarach...
Dziękuję z góry za poświęcony czas i informacje.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
Odp: Hibrew H13 - jak oceniacie?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudzień 2025, 21:48:28 »
20 bar jest realne bo wynika to ze specyfikacji pomp wibracyjnych. Czy wpływa na końcowy efekt - niestety tak. Nie chcesz więcej niż 9 bar w trakcie ekstrakcji do espresso i mam mocne obawy że ten ekspres nie ma prawidłowo ustawionego OPV.
Miałem HiBrew H7A który wymagał modyfikacji OPV, bo nie dało się na tym zrobić dobrego espresso. Dopiero po regulacji OPV do max 10 bar zaczęło to mieć jakikolwiek sens.
Taka natura pomp wibracyjnych - znamionowa wydajność w nich to zawsze 15 lub 20 bar i trzeba je "poprawiać" poprzez np. OPV. Niestety chińczycy w tanich sprzętach mają w to wywalone i dają naklejkę 20 bar mieszając konsumentom w głowie, powodując wyłącznie straty :)

Kolbę znajdziesz, jeśli nic nie zmienili to jest uniwersalny design - znajdziesz pod nazwą "barsetto" na aliexpress.

Nie chcesz kupić EM3801 ode mnie? Zapłacisz mniej niż za H13, dostaniesz o wiele więcej możliwości i dobrze ustawione OPV fabrycznie. Wymieniłem grupę, więc jest czyściutko. W zestawie dorzucam kolbę bez dna i ogromną wiedzę techniczną na temat tego sprzętu ;)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudzień 2025, 13:27:48 »
znamionowa wydajność w nich to zawsze 15 lub 20 bar i trzeba je "poprawiać" poprzez np. OPV. Niestety chińczycy
Cały świat, i często producenci chwalą się, że ich ekspres ma 20b.

Offline Dale

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudzień 2025, 17:19:54 »
Dziękuję bardzo za informację, ekspres zamówiłem kilka ładnych godzin temu, myślałem że temat jest tutaj średnio znany.
Nie chcesz kupić EM3801 ode mnie? Zapłacisz mniej niż za H13, dostaniesz o wiele więcej możliwości i dobrze ustawione OPV fabrycznie. Wymieniłem grupę, więc jest czyściutko. W zestawie dorzucam kolbę bez dna i ogromną wiedzę techniczną na temat tego sprzętu ;)
Faktycznie, wygląda że sprzęt jest wart polecenia. Niestety, jak pisałem, zamówiłem już, no i z racji miejsca, nie mogę sobie pozwolić na nic szerszego (mam nadzieję że podstawa jest nieco mniejsza niż te 17 cm z danych technicznych.

Z regulacją zaworu nie powinienem mieć większych problemów. Wyjdzie w praniu :) Na opisy nie będę się wysilał, bo, to co istotne, czyli jakość kawy i maks tego, co da się wycisnąć, jest kwestią wiedzy i doświadczenia, a tego mi brakuje :)

Offline Kolczan Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 789
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Grudzień 2025, 08:45:10 »
Hej @Dale,

Daj znać jak wrażenia z użytkowania tego ekspresu bo sam rozglądam się za czymś podobnym i zależy mi na kompaktowym rozmiarze. Dzięki!

Offline Dale

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Grudzień 2025, 18:04:01 »
Daj znać jak wrażenia z użytkowania tego ekspresu
No właśnie dziś udało mi się go odebrać... Wrażenia będą nieobiektywne, ponieważ nie mam porównania. Może opiszę po kolei, jak to wyglądało u mnie.
Ekspres zapakowany solidnie, w pianki i folie, kolba, tamper i reszta dodatków w wewnętrznym pudełku. Tak samo dzbanek do spieniania mleka. Wszystko solidne i starannie wykonane. Sam ekspres również niezwykle starannie wykonany, dźwignia do pary drewniana. Ociekacz wyjmowany, dodatkowo pod nim wanienka na "skapki" przy używaniu większych kubków. Na górze wyświetlacz (szklany?) i tacka do podgrzewania filiżanek czy akcesoriów. Co się rzuca w oczy przy bliższym spojrzeniu, to rurka do dystrybucji ciepłej wody do kawy. Czyli możemy zrobić typowe Americano :)))))
Po włączeniu na wyświetlaczu pojawia się temperatura i dookoła niej ikonki kaw (esspreso, podwójne espresso, americano, cold brew, black caffe, hot water, clean, setup, on/off, steam), na razie sprawdziłem że można zmienić czas preinfuzji oraz temp. wody.
Kawę robi szybko i zgrabnie, sygnał dźwiękowy informuje o skończonym procesie. Mleko spienia b. przyzwoicie (jak na zwykłe 3%), pewnie lepsze efekty osiągnie się zmieniając jego skład, ale dla mnie jest OK.
Z minusów - żeby jakieś znaleźć, kolba jest z podwójną wylweką (bezdenna idzie już do mnie :) ), brak w zestawie filtra na wierzch kawy - żeby nie brudzić ekspresu.
Ogólnie jest bardzo wąski i zgrabny, przy tym bez problemu wchodzi normalna szklanka, a bez ociekacza i z kolbą bezdenną, wejdzie największy kubek termiczny mój.
Teraz jeszcze tylko dorwać stację tampingową, żeby był porządek :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi