Autor Wątek: Jaka woda do ekspresu  (Przeczytany 5156 razy)

Online Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Jaka woda do ekspresu
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Listopad 2025, 21:39:18 »
Niestety tak jak pisaliśmy, przy twardej wodzie takie filtry się szybko zużywają.

Offline Arktez

• Ekspres: Jura E8 EC
  • Młynek: Brak
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Grudzień 2025, 09:52:13 »
Hej, zmagam się z kwaśnym posmakiem kawy. Mam ekspres Jura E8 EC, kupiłem wodę Primavera zamiast Żywieckiego Kryształu przez to, że zmienili skład. Zbadałem twardość tej Primavery paskiem z zestawu i wyszło mi 2 zabarwione kwadraty więc ustawiłem twardość wody w ekspresie na 11dH. Niestety próbowałem już 2 różnych kaw Arabica, które parzone tradycyjnie były super a w ekspresie są kwaśne i nie ważne jaką intensywność ustawi, grubość mielenia mam na 3. Czy ktoś może mi powiedzieć co robię nie tak? Może w ogóle przy takiej wodzie nie powinienem stosować filtra? Albo spróbować innej wody? Jeśli tak to jakiej? Kranówy nie lałem ponieważ mam bardzo twardą. Nie badałem jej jeszcze, ale wszystko dosłownie jest w kamieniu, lejemy wodę z dzbanka Dafi do zwykłego czajnika a i tak trzeba go często odkamieniać.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2025, 10:06:12 wysłana przez Arktez »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Grudzień 2025, 11:06:59 »
Kwaśny smak kawy jest dość złożonym zagadnieniem. Zazwyczaj tak właśnie jest, że uwydatnia się on w metodach ciśnieniowych. Espresso zawsze uwypukla wszystkie smakowe strony danej kawy, zatem również smak kwaśny. Możesz w swoim ekspresie pójść w przeciwną stronę, zwiększając nieco grubość zmielenia i zwiększając przy tym ilość wody. Istotny jest też czas procesu zaparzania: mniej kwaśnego smaku będzie, gdy go wydłużysz (więcej wody, drobniejsze mielenie). Jeśli się pochwalisz jakimś filmem, ukazującym zaparzanie Twojej kawy, to więcej będzie można z tego wywnioskować.

Offline Arktez

• Ekspres: Jura E8 EC
  • Młynek: Brak
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Grudzień 2025, 11:24:30 »
Na ten moment zwiększyłem grubość mielenia na 4 i kawa jest mniej kwaśna, także chyba z tym muszę coś popróbować :) Dzięki, zobaczę jeszcze potem co się stanie po ustawieniu na 5.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi