Autor Wątek: AVX CG301 vs STARSEEKER E55Pro  (Przeczytany 1032 razy)

Offline dziadzia Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 791, MELITTA Passione OT , Ascaso Duo Pid
  • Młynek: DF64V gen.2
AVX CG301 vs STARSEEKER E55Pro
« dnia: 14 Grudzień 2025, 09:49:15 »
Witam szanownych forumowiczów.Stoję przed wyborem zakupu młynka-ze wzgędów finansowych(do 1000zł.)wytypowałem te dwa
Niestety z samej teorii(czytania postów) wychodzi mi tyle samo plusów co minusów-ja wiem że są to zupełnie inne konstrukcje żaren-ale przecież liczy się efekt finalny ,a nie słuszność jednej konstrukcji  nad drugą.Za wszelkie sugestie i podpowiedzi z góry dziękuje i życzę dobrej kawki kawka

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
Odp: AVX CG301 vs STARSEEKER E55Pro
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudzień 2025, 23:50:47 »
Porównywanie OD vs SD... najpierw wypadałoby odpowiedzieć na pytania: gdzie będziesz używał młynka i w jaki sposób, oraz do jakich metod parzenia.

Jeśli cenisz sobie świeżość kawy (czyli trzymasz ją w torebce ze strunowym zamknięciem, albo lepiej jakimś próżniowym pojemniku) i robisz SD - lepiej wziąć Starseeker. Zresztą, jest wykonany w całości z metalu. Minus taki, że jest dość powolny, ale za to ma zadowalające wyniki co potwierdzają opinie forumowiczów (w tym moje doświadczenia).

Plusem AVX jest to, że to 64mm płaskie żarna które możesz sobie wymienić na inne. Pytanie jak z konstrukcją, czy są równo skręcone "nośniki" żaren itd. AVX też ma plazmę, tylko ten plastik i OD mnie razi :) Choć teoretycznie nic nie szkodzi by używać młynka OD jako SD  [emoji14]

Jakbym ja miał wybierać między tymi to poszedłbym w Starseeker.

Offline dziadzia Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 791, MELITTA Passione OT , Ascaso Duo Pid
  • Młynek: DF64V gen.2
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudzień 2025, 18:03:08 »
Dziękuje bardzo za zainteresowanie :ok:Finalnie nie wybrałem żadnego z nich-kupiłem  DF64V gen.2 :pycha:
Pozdrawiam i życzę mocnej :ogien: kawki.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Grudzień 2025, 12:15:56 »
Starseeker. Zresztą, jest wykonany w całości z metalu.

W tej części nad żarnami (podajniku?, wrzucie?) gwint jest metalowy czy plastikowy? Czym to smarować i czy w ogóle, bo ten fabryczny smar po dwóch czyszczeniach poszedł ajci :P

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi