Autor Wątek: Sprzęt do domu entry level  (Przeczytany 855 razy)

Offline MarekPozostal

Sprzęt do domu entry level
« dnia: 15 Grudzień 2025, 18:30:31 »
Witajcie, niestety zmieniła mi się lekko sytuacja i muszę zmniejszyć budżet. Zakup ASCASO UNO PID musi zaczekać na lepsze czasy  :'( :'( :'(
Szukam czegoś na początek przygody z kawą.  Pewnie z czasem w miarę rozwoju hobby za 1-2 lata pomyślałbym o wymianie na coś lepszego.
Więc młynek pod espresso mogę kupić trochę lepszy z myślą że zostanie ze mną na dłużej, a ekspress poprawny. Aktualnie używam kawiarki i chciałbym ekspress , w którym poczuje poziom wyżej niż kawiarka, a w którym zrobię dobre espresso z cremą.
Priorytet espresso, jednak chce też zrobić kawy mleczne na jego bazie (Cappuccino, latte,flat white itp)

Z młynków myślałem pod espresso nad AVX CG301 lub Młynek do kawy DF54. Najczęściej miele pojedyncze dozy. Ale mogę również wsypać do zbiornika młynka 30-50g danej kawy rano i mieć to do zmielenia na dany dzień na 2-4 kawy.

Moje założenia to:
- "Zdrowe" wnętrze ekspresu oraz młynka - czyli dobrej jakości podzespoły. Najbardziej mi odpowiada stal nierdzewna.
- 2-4 kawy dziennie (9 rano i 14).
- Wole najpierw zrobić 2 espresso,  a dopiero potem spieniać mleko.
- Po włączeniu ekspresu do prądu max 30min czekania na zagrzanie (po drugiej kawie w południe chciałbym wyłączyć ekspres z prądu)
- Możliwość zrobienia większej ilości kaw 4-6 espresso pod rząd dla gości (bez czekania 30min na dogrzanie) dopiero potem chcialbym spieniać wiekszą ilości mleka
- Minimalizm - czym mniejszy a stabilny tym lepiej. Mam małą kuchnie (7m) i mało miejsca na blacie
- łatwość czyszczenia

Maksymalny budżet to 3000 na młynek, ekspress i wszytskie akcesoria.
Jednak nie ukrywam, że jak jest jakiś ekspres i mlynek na ułamek tej ceny, który spełnia te wymagania i zrobi dobrą kawę to chętnie bym się zapoznał.
Na forum widywałem AVX EM3202BE,  AVX Snow White,    HiBrew H10B, AVX DB1 HERO X.

Wiem, że tanie sprzęty to ciężki temat. Ale chce coś lepszego niż kawiarka co mi wyciągnie creme i będzie dobrym sprzętem na start zabawy, bo nie wiem jak się wkręcę w temat kawy :)
Pomożecie z wyborem?

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Sprzęt do domu entry level
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudzień 2025, 20:20:36 »
Młynek pochłonie dobre 1/3 budżetu. Może być ekspres używany?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudzień 2025, 21:49:13 »
Trochę niski ten budżet. +10 lat temu zaczynałem wyjściowo podobnie. Musiałem go zwiększyć i to nie o 200-500 zł.
To był wtedy macap i Alex duetto.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudzień 2025, 08:40:34 »
Przy tym budżecie najlepszym rozwiązaniem z wymienionych będzie zestaw AVX DB1 HERO X plus młynek AVX CG301 lub DF54. Na ten moment dostępne od ręki. Zapraszam do kontaktu na priv lub e-mail.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi