Autor Wątek: DF64 v2 i przelewy  (Przeczytany 995 razy)

Offline esack Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, V60, AP, Arrarex Caravel
  • Młynek: Comandante C40 MK3
DF64 v2 i przelewy
« dnia: 29 Październik 2025, 11:54:26 »
Hej, niedawno nabyłem DF64 (opisany jako v2.5, brand AVX, żarna red speed). Cel: przesiadka z Commandante przy espresso i mielenie większej (30+ g) ilości do przelewu (V60).

Z espresso jestem bardzo zadowolony: wstrzeliłem się idealnie już w 3 szocie, mieli szybko, względnie cicho, silikonowa przejściówka do uchwytu (tu jest zamiast kołnierza) idealnie trzyma koszyk Robota, mieli się do niego i nie muszę grzebać żadnymi drutami dla dobrej dystrybucji. :)

Z dripem jest dramat: nie jestem w stanie uzyskać niczego co chciałbym pić. Zwykle mam i rozwodnienie w smaku i gorycz/suchość. Mocne rozczarowanie - zacząłem się zastanawiać nad zwrotem. Z espresso wstrzeliłem się idealnie w 3 szocie, tu już wiele razy próbowałem i nic… :( Niby młynek raczej pod espresso, a jednak recenzenci wspominają, że przelewy też są w porządku. Jakie są Wasze doświadczenia?

Wąchałem się między Eureką Zero 65 All Purpose a tym młynkiem. Zastanawiam się czy nie popełniłem błędu…

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: DF64 v2 i przelewy
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Październik 2025, 12:27:35 »
Nie używałem tej nowej wersji ani tych żaren, mi pierwsza wersja DF64 nie sprawdzała się do przelewów. Na pewno musiałbyś spróbować innego przepisu w zaparzaniu. Co może się sprawdzić to preinfuzja 45 - 60 sek, 3-4x waga ziaren, a potem resztę na dwie równe części i głównie w środek polewane, szczególnie w ostatniem zalaniu. DO dużych przelewów i nierównym przemiale, to czasem nawet lepiej mi się sprawdzało jedno długie zalanie po preinfuzji. Bez żadnego mieszana, kołowania itp. ewewentualnie zamieszać na krzyż po zalaniu preinfuzji. Temperatura jeśli nie są to jakieś ultra jasne kawki to 92 - 93 stopnie.
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2025, 12:50:42 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi