Autor Wątek: Młynek ASCASO I-1 MINI - doświadczenie użytkownika  (Przeczytany 2588 razy)

Offline pawel_s

• Ekspres: Ascaso Dream One
Młynek ASCASO I-1 MINI - doświadczenie użytkownika
« dnia: 18 Styczeń 2026, 12:35:46 »
Cześć,

Czy ktoś z Was używa tego młynka i mógłby podzielić się swoim doświadczeniem? Mnie zastanawia po co w młynku zaprojektowanym pod ekspres kolbowy taki szeroki zakres ustawień mielenia (1-11, czy czym 1-10 się nie nadaje do espresso  :) ).

Macie jakieś ulubione kawy dobrze współpracujące z tym młynkiem?

Pozdro

Offline Absolut

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof
  • Młynek: Ascaso i1-mini
Odp: Młynek ASCASO I-1 MINI - doświadczenie użytkownika
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Styczeń 2026, 14:26:55 »
Mam ten młynek i zamieściłem dziś ogłoszenie, że jest na sprzedaż - świeżo po profesjonalnym czyszczeniu w sklepie, w którym go kupiłem :) Nie dlatego, że nie jestem zadowolony wręcz przeciwnie. Po prostu po 5 latach chcę ruszyć w dalszą przygodę z kawą. Pozwala przygotować doskonałe espresso. Na pewno, w porównaniu z droższą konkurencją, brakuje mu zaawansowanych opcji, jak programowanie, wyświetlacz itp, nie jest demonem prędkości, ale na co dzień w domu sprawuje się doskonale, płacisz głównie za jakość kawy, którą mieli i za jakość materiałów, a nie za dodatki. Dodatkowo pozwala na mielenie bezpośrednio do kolby (lub do pojemniczka, jeśli zdemontujemy uchwyt na portafiltr, co zajmuje 30 sekund). Na co dzień pijam kawy Pellini - Top i Gran Aroma No3, które dzielnie mieli. Jak do każdego młynka - zdecydowanie niewskazane jest mielenie kaw aromatyzowanych ze względu na obecność tłustych substancji, które mogą być zabójcze dla żaren i młynka. Aha, idealnie wkomponuje się w kuchni, w której nie ma zbyt wiele miejsca, co również jest atutem.
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2026, 14:29:44 wysłana przez Absolut »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Styczeń 2026, 16:36:46 »
świeżo po profesjonalnym czyszczeniu w sklepie
Aż sklepu trzeba było i specjalnej usługi, żeby taki prosty młynek profesjonalnie wyczyścić? ;) Czyszczenie takich młynków to drobnostka.
Wydaje mi się, że programowanie (timer) i wyświetlacze są najmniej pożądanym wyposażeniem młynka domowego...

Offline Absolut

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Styczeń 2026, 12:27:05 »
Czyszczenie to jedno, ale zależało mi także na tym, żeby przy okazji zweryfikować stan młynka. Mimo tego, że nie był intensywnie eksploatowany, to raz na jakiś czas wolę sprzęt oddać pod oko fachowca. Co więcej, chcę go sprzedać i nie chciałem nikogo wpuścić na minę, a przy okazji zyskać pewność, że jeśli młynek jednak zostanie u mnie, to wszystko będzie w porządku i że nadal mam pełnowartościowy produkt.

Offline Juri007 Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso i-2, Z.S.P. Niewiadów U40 typ 651 rocznik '91 i drewniano metalowy zabytak od babci Jadzi :D
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Luty 2026, 08:49:23 »
Mam i2 mini i drugi raz bym Ascaso nie kupił. Ma o ile dobrze pamiętam ok 9 lat i od ponad roku ledwo działa. Komutator silnika się zużył robiąc średnio w roku jedną kawę dzienni i wygląda gorzej niż w 50 letnim odkurzaczu używanym codziennie po 5h.

Offline Absolut

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Luty 2026, 08:51:32 »
Przykro słyszeć :( Mój i1 mini póki co bez zarzutu od 5,5 lat, właśnie pomógł mi przygotować pyszną kawę :) A z ciekawości - gdybyś miał zmieniać młynek, to o jakich modelach byś myślał i dlaczego?
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2026, 08:54:53 wysłana przez Absolut »

• Młynek: Ascaso i-2, Z.S.P. Niewiadów U40 typ 651 rocznik '91 i drewniano metalowy zabytak od babci Jadzi :D
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Luty 2026, 09:19:18 »
Właśnie szukam czegoś na szybko mnie mnie juz ten ascaso wykończyć chce. Nie da się go włączyć jak szczotki staną w miejscu gdzie komutator wygląda jak złom. Musiałem dorobić klucz którym obracam przez pojemnik kawy żarnem i ustawiam szczotki na komutatorze w innym miejscu ale to jest strasznie niewygodne. Nikt nie chce sie podjąć wymiany samego komutatora choć silnik jest w całości sprawny bo to zwykły chińczyk z którym kazdemu szkoda czasu żeby się bawić a koszt niemały. Szukam czegoś na szybko, myślałemo DF64 ale bez zbednej elektroniki. Tylko że jakby doliczyc jeszcze do niego zbiornik na kawę to powoli robi się spora cena.

Offline Absolut

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Luty 2026, 09:34:41 »
Też mam go na widoku, ciekawy młynek. Tylko pamiętaj, żeby była to V2 (zmniejszona elektrostatyka, zmienna prędkość, trwalsze żarna w porównaniu z poprzednią rewizją). Ja przy tych wszystkich młynkach zacząłem też analizować, jakie żarna w nim są. I skoro np piję espresso (lub americano na bazie espresso) to warto chyba tak dobrać młynek, żeby miał żarna dedykowane espresso (o wymianie żaren nie mówię, bo to spory koszt, który sumarycznie przenosi nas do następnej półki cenowej młynków).

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Luty 2026, 09:43:41 »
Chciałem w zeszłym roku, tzn 2024, kupić G-micron DF64E ale miał być dostępny w pewnym sklepie juz dawno i chyba jak  nie ma to nie będzie więc kupię coś prostszego. Eureka jeszcze wchodzi w gre i sam nie wiem co jeszcze. Tylko że Eureka też bez wyświetlacza bo z tego co wyczytałem to lubi się psuć.
Odnośnie DF to wiem żeby patrzeć na drugą generację.
Dobre opinie ma jeszcze Lelit William PL72
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2026, 09:55:48 wysłana przez Juri007 »

Offline pawel_s

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Luty 2026, 15:30:51 »
Kupiłem ten młynek i póki co jestem zadowolony.

odatkowo pozwala na mielenie bezpośrednio do kolby (lub do pojemniczka, jeśli zdemontujemy uchwyt na portafiltr, co zajmuje 30 sekund).
To w moim modelu nie da się tego zdemontować.

Ma o ile dobrze pamiętam ok 9 lat i od ponad roku ledwo działa.
Prawie 10 lat i i tak chyba dobry wynik. 

Offline Absolut

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Luty 2026, 15:40:10 »
To w moim modelu nie da się tego zdemontować.
Przez demontaż rozumiem odkręcenie dwóch śrubek w moim przypadku.

Offline pawel_s

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Luty 2026, 16:02:37 »
Ja rozumiem, ale ze zdjęcia widzę, że masz jakiś inny model.

Offline Absolut

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Luty 2026, 16:09:42 »
Może coś zmienili na przestrzeni lat. Ja swój kupiłem w 2020.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi