Autor Wątek: Espresso doppio, ciśnienie w ekspresie, a waga napoju  (Przeczytany 2696 razy)

Offline Absolut

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof
  • Młynek: Ascaso i1-mini
Espresso doppio, ciśnienie w ekspresie, a waga napoju
« dnia: 18 Styczeń 2026, 11:06:42 »
:bry:
Odkąd zaopatrzyłem się w wagę, zacząłem się baczniej przyglądać i dbać o parametry przyrządzania kawy. I mam do Was pytanie: mam ekspres Ascaso Steel Uno Prof. Zależy mi na przyrządzeniu espresso doppio. Parametry, jakie przyjmuję: 14 gr zmielonej kawy, czas zaparzania: ok 27-28 sekund, ciśnienie: 9 bar. Czyli "złoty standard". Wg teorii, powinienem otrzymać 2x14gr=ok 28gr napoju, podczas gdy ja dostaję ok 44 gramy. W smaku jest przepyszna :) ale zastanawiam się, co robię źle? Bo docelowo powinienem dostać mniej napoju i szansę na jeszcze pyszniejszą kawę. Jeśli zmielę drobniej, faktycznie - dostanę mniej kawy w założonym czasie, ale wzrośnie ciśnienie ponad 9 bar i zmieni się smak. 
W jednym z wątków na forum znalazłem poniższe rekomendacje:
- pojedyncze sitko - 7g (chyba że producent sitka podaje inaczej) kawy, 25 s, 25 ml ekstraktu
- podwójne sitko - 14g (chyba że producent sitka podaje inaczej) kawy, 25 s, 50 ml ekstraktu
ale one nie mówią o proporcji 1:2, tylko ponad 1:3 (to się chyba nazywa lungo) i dla takich proporcji 9 bar można utrzymać, ale dla 1:2 nie wiem jak :/

Zamieszczam zdjęcie jako "dowód" tego, co otrzymuję. Będę wdzięczny za wskazanie, gdzie robię błąd w myśleniu ;)
Miłej niedzieli i nadchodzącego tygodnia z pyszną, ulubioną kawą dla was wszystkich :)
IMG_20260117_121254235_HDR_AE.jpg

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Espresso doppio, ciśnienie w ekspresie, a waga napoju
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Styczeń 2026, 16:31:26 »
Jeśli zmielę drobniej, faktycznie - dostanę mniej kawy w założonym czasie, ale wzrośnie ciśnienie ponad 9 bar
To jest chyba kluczowe... I jest to chyba immanentna cecha maszyn z pompą wibracyjną. Jakiś tam zawór powinien regulować, ograniczać wzrost ciśnienia zaparzania.

Offline Absolut

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Styczeń 2026, 16:38:56 »
Dzięki za podpowiedź - dzięki Tobie wiedziałem, czego szukać i chyba znalazłem... youtube.com/watch?v=3hfwOGjl3vw - rozumiem, że to to? Jesli tak, to spróbuję ustawić tak, żeby nie przekraczało 9 bar. Czy też należy ustawić z jakichś powodów nieco powyżej (bo w trakcie ekstrakcji ciśnienie nieco spada, wiec może dać zapas na 9,5? Jak to powinno się zrobić?). Z drugiej strony, to ciekawe - producent zaleca ustawienie 11-12 bar, czyli tak, jak mam obecnie, a faktycznie dla espresso pilnowania, żeby to było 9 bar. Zmierzam do tego, że nie do końca rozumiem, dlaczego do uzyskania przy 9 bar stosunku 1:2 trzeba sztucznie ograniczyć parametr ciśnienia, a nie np skrócić czas ekstrakcji, gdy waga naparu osiągnie 28gr?
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2026, 16:45:23 wysłana przez Absolut »

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Styczeń 2026, 08:49:52 »
Przeważnie zawór OPV lepiej zostawić na ustawieniach producenta i regulować ciśnienie przemiałem kawy ale raczej bym się tym tak nie przejmował i sztywno nie trzymał tego 9 bar, tylko szedł w kwestię smaku i według tego robił regulacje i korekty.

Offline Absolut

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Styczeń 2026, 09:23:49 »
Tak, teoria teorią, a praktyka jest bezlitosna i koniec końców to mnie ma smakować ;) natomiast chciałem sprawdzić, czy nie może być jeszcze lepiej, poza tym miałem problem z dostosowaniem wagi i czasu ekstrakcji. Tak, ekspres jakos dziwnie sie zachowywal po przestawieniu na 9 bar. O ile w ślepym sitku było 9 bar max, o tyle nie bylem w stanie dobrac przemiału i otrzymanej ilosci napoju tak, by pokazał 9 bar - zawsze było niżej. Najwidoczniej potrzebuje jakiejś "rezerwy" - nie wiem. Ostatecznie udalo mi sie go ustawić prawie tak, jak fabryka dała, ale jednak troche zmniejszyłem ciśnienie. Obecnie max jest 10,5. I to wszystko raptem po przemieleniu całej szklanki kawy... :/// i po poltorej godzinie ustawiania, dolewania wody, czyszczenia, plukania, mielenia, dystrybucji... w takich chwilach nie wiem, czy nie chce sprzedać nie tylko młynka, ale i ekspresu i kupić automat... :/ ehhh no ale może zaraz mi przejdzie ;)

Z ciekawości podzielę się wrażeniami, ale póki co z americano na bazie tego "prawilnego" w koncu espresso - przygotowałem na bazie kawy Pellini Gran Aroma No3 i smak jest inny - nie jest zła, natomiast w porównaniu z poprzednimi proporcjami espresso 1:3, smak jest bardziej "ciemny" i kawa straciła kremowo-mleczną nutę. Chyba jednak wrócę do poprzednich ustawień.

Dziękuję za wszystkie porady :)  :szampan:
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2026, 09:36:18 wysłana przez Absolut »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi