Autor Wątek: Lelit MaraX v2 - problem z cisnieniem pary  (Przeczytany 2115 razy)

Offline Dario Antonio

• Ekspres: Lelit Mara PL62X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Lelit MaraX v2 - problem z cisnieniem pary
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Czerwiec 2025, 16:41:45 »
od naprawy masz kolejne dwa lata
W przypadku gwarancji teoretycznie tak, w przypadku rękojmi 2 lata od zakupu (art. 581 KC)

Offline kris1772 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon, Timemore S3
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Czerwiec 2025, 16:51:49 »
Ekspres mam już u siebie, z protokołu wynika, że wymieniono płytę główną, wszystko działa jak należy  :D

Offline Dario Antonio

« Odpowiedź #17 dnia: 17 Lipiec 2025, 18:12:44 »
Ja też ekspres otrzymałem po serwisie. Zostałem poinformowany, że ekspres był sprawny i nie podlega wymianie lub zwrotowi. Po 6 tygodniach użytkowania manometr od pary, po włączeniu ekspresu dochodzi do 3,5 bara, dioda nagrzewania miga, nastepnie wskazówka schodzi, skokowo do 2 barów, dioda świeci, po 5 minutach ciśnienie spada poniżej 1 bara. Ekspres nie dobija ciśnienia, w rezultacie po zrobieniu kawy najlepiej go wyłaczyć i załączyć,odczekać 2 minuty żeby można było spienić mleko.
Co teraz mam zrobić, bo ekspres nie działa poprawnie, a serwis nie widzi podstaw do wymiany w ramach rękojmi?

Offline kris1772 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon, Timemore S3
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Lipiec 2025, 07:24:40 »
Wysyłałeś ekspres z uwagi na rękojmię? Gwarancja, a rękojmia to coś innego, może dlatego nie widzą podstaw do wymiany, może skontaktuj się ze sprzedającym, na pewno pomogą rozwiązać problem.

Offline Dario Antonio

« Odpowiedź #19 dnia: 21 Lipiec 2025, 21:07:11 »
Wysłałem ekspres, bo był niesprawny. Serwis potwierdził przyjęcie do naprawy. Jako że była to druga naprawa w ciągu 1,5 roku, zażądałem wymiany na nowy, lub odstąpienia od umowy. Po tym serwis odpowiedział, że nie ma podstaw do wymiany lub zwrotu, bo ekspres jest sprawny :taktak:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi