Autor Wątek: Bezzera Unica - padła już druga grzałka  (Przeczytany 1559 razy)

Offline seraphine

• Ekspres: Bezzera Unica
  • Młynek: Fiorenzato F5
Bezzera Unica - padła już druga grzałka
« dnia: 19 Czerwiec 2025, 14:24:37 »
Witam!

Dotychczas byłem zadowolonym posiadaczem Bezzery Unica. Maszynę zakupiłem 3,5 roku temu. Pierwsza grzałka padła po 2 latach i jednym miesiącu. Druga właśnie teraz po około 1,5 roku. Jak długo żyją wam grzałki w maszynach? Bo nie wiem, czy ze mną jest coś nie tak, czy z tym sprzętem? Grzałki są dosyć długie - nie spiralne jak na zdjęciach producenta, dlatego staram się pilnować poziomu wody przy spienianiu. W tej obecnej wystąpił objaw spadku mocy na jakieś 2 miesiące przed awarią, aż się zastanawiałem, czy zawór/dysza od pary się nie przytkały. Podejrzewam, że coś może być na rzeczy z samymi grzałkami, bo w sklepach z częściami pojawił się już 3 albo 4 numer części. Z drugiej strony te grzałki wyglądają na pewien standard - 1 1/4 cala gwint montażowy. Uszczelka będzie więc standardowa i powinna podpasować grzałka z innego modelu - Lelit, Vibiemme? Różnica w mocy około 100W nie powinna robić różnicy - PID chyba to ogarnie? Macie jakieś pomysły, dlaczego te grzałki tak padają?

Ramkan

• Gość
Odp: Bezzera Unica - padła już druga grzałka
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Czerwiec 2025, 16:06:16 »
Grzałki są dosyć długie - nie spiralne jak na zdjęciach producenta, dlatego staram się pilnować poziomu wody przy spienianiu

A to nie jest 5722309TP?

Offline seraphine

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwiec 2025, 14:32:08 »
W katalogu są już chyba ze 3 symbole - nie pamiętam początków oznaczeń, ale końcówki to TP, AL 01.AL. Poniżej załączam fotki z poprzedniej wymiany. Podejrzewam, że słabym punktem jest silne symetryczne zagięcie na szczycie. Dlatego będę chciał zamontować coś spiralnego i tu pasuje mi lelit. No chyba, że w ramach rękojmi wydębię nową grzałkę. Problem w tym, że nie chce mi się czekać na wyniki kopania się ze sprzedawcą, bo uzależnienie od kawy jest... Update: nie mogę dołączyć pliku  :cenzura:

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwiec 2025, 23:54:29 »
Muszę Cię zmartwić, ale o ile umowa sprzedaży nie stanowi inaczej, to Sprzedawca nie ma już żadnej odpowiedzialności. Jeśli towar został zakupiony 3,5 lata temu, czyli przed zmianą ustawy o prawach konsumentów, obowiązują Cię przepisy z k.c. o rękojmi za wady, które mówią o dwóch latach na wykrycie wady oraz roku przedawnienia roszczenia. Oba terminy upłynęły. Gdyby to był zakup z 2023 lub później można byłoby się jeszcze ratować ogólnym 6-letnim okresem roszczenia bo w u.p.k. nie przewidzieli odrębnego okresu roszczenia dla braku zgodności towaru z umową (który zresztą też można "odkryć" w ciągu dwóch lat od wydania towaru).

No, chyba, że grzałki kupowałeś a nie wymieniałeś w ramach gwarancji/rękojmi/ubezpieczenia, to tu faktycznie można nieco zadziałać.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwiec 2025, 07:34:01 »
W katalogu są już chyba ze 3 symbole - nie pamiętam początków oznaczeń, ale końcówki to TP, AL 01.AL.

Coś mi tu nie gra. Napisz proszę symbol tej Twojej niespiralnej grzałki.

Edit.
Ok, chyba zastąpili tę
https://elektros.it/pl/en/BZ09/bezzera-heating-element-5722309TP.html

na
https://www.elektros.it/it/en/coffee_machine_spare_parts/bezzera-heating-element-5722317AL.html

Tak z ciekawości, te dwie grzałki miały przerwany obwód, czy przebicie?

https://youtu.be/0cZWMv2dv4k?feature=shared&t=41
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwiec 2025, 09:34:42 wysłana przez Ramkan »

Offline seraphine

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwiec 2025, 12:07:56 »
@Ramkan  Do do symboli, to na grzałce nie jest umieszczony żaden. One są tylko w katalogach i na rysunkach serwisowych - o właśnie - tak jak podaje elektros: "5722317AL, REPLACE codes 5722309TP 5722309AL 5722309.01AL" - to już mamy 4 wariacje na temat jednej grzałki.

Obie grzałki mają przerwany obwód i żadna nie ma przebicia. Przy przebiciu wywaliłoby mi różnicówkę (miałem tak przy piekarniku). Objawy poprzedzające mniej więcej powtarzalne - co raz bardziej zauważalny spadek mocy i wolniejsze grzanie. W sumie, to nowa grzałka wydawała z siebie odgłos lekkiego piszczenia, ale to zrzuciłbym na garb powierza które zostało pomiędzy płaską uszczelką od dołu a uszczelnieniem nałożonym na gwint i raczej nie miało wpływu na żywotność. Patrząc na film jaki podlinkowałeś z YT, moje grzałki miała taki kształt jak ta ostatnia. Teraz zamówiłem taką jak ta pierwsza (cztery owalne zwoje) i  mam nadzieję, że taką dostanę, bo producenci/sprzedawcy zastrzegają sobie zmianę wyglądu pod warunkiem zachowania parametrów montażowych/elektrycznych.

@DoreK Grzałkę, która padła obecnie zamówiłem i zamontowałem samodzielnie w styczniu 2024 (gwarancja na maszynę była do grudnia 2023) - dlatego jestem taki wpieniony. Dzwoniłem już do sprzedawcy i jest marudzenie, że woda, że bla bla bla.... Jak dla mnie pies jest pogrzebany w zbyt mocnym zagięciu grzałki na szczycie - ktoś chciał zaoszczędzić na robociźnie (tylko 3 gięcia na całą grzałkę) i wyszło jak wyszło. Zwróćcie uwagę na to rurka na szczycie zagina się chyba na promieniu mniejszym od własnej średnicy. Oglądając to z zewnątrz, to wygląda jak miedziana rurka w której ktoś umieścił ceramiczne izolatory elektryczne i na nich napiął wewnątrz drut oporowy. Gdyby doszło do zżarcia obudowy grzałki przez wodę, to powinien nastąpić teoretycznie przeciek do wnętrza. Tutaj to wygląda raczej na punktowe zmniejszenia przekroju drutu oporowego w miejscu zagięć (np. po przez rozciągnięcie na izolatorze) - > a po tym punktowe zwiększenie oporu -> punktowy wzrost temperatury i dalszą punktową degradację w tym miejscu... Cały myk polega jeszcze na tym, że ten punkt jest pierwszym, który się odsłania przy niskim poziomie wody.

To jest zdjęcie starej grzałki bez żadnego odkamieniania, czyszczenia, po wyjęciu ze skrzynki po 1,5 roku leżenia w piwnicy (widać, że grzanie następuje od około 2 cm powyżej podstawy):
g2.jpgg1.jpg
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2025, 12:15:04 wysłana przez seraphine »

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lipiec 2025, 19:09:45 »
Dotychczas byłem zadowolonym posiadaczem Bezzery Unica. Maszynę zakupiłem 3,5 roku temu. Pierwsza grzałka padła po 2 latach i jednym miesiącu. Druga właśnie teraz po około 1,5 roku. Jak długo żyją wam grzałki w maszynach? Bo nie wiem, czy ze mną jest coś nie tak, czy z tym sprzętem?

U mnie od 15 lat (Isomac). Włączam  tylko do robienia kawy, mleka nie spieniam.   

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lipiec 2025, 21:39:08 »
Źle działający czujnik poziomu wody może je regularnie wykańcza?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi