Autor Wątek: Palarnia kawy Korona 1912 - wasze przygody, przemyślenia i doznania  (Przeczytany 2600 razy)

Offline Aman

• Ekspres: 2x Bialetti New Venus 4tz, Bialetti Tricolore 3tz
  • Młynek: Timemore C3s Pro
Może podzielimy się doświadczeniami kawą kupioną w palarni Korona 1912? :
kawakorona.pl

Sprzedają także na Allegro.
Nie widziałem takiego wątku do tej pory, a od jakichś dwóch trzech miesięcy jestem klientem tej palarni. Ciekaw jestem Waszych opinii, u mnie szczególne miejsce po zakupie próbek (po 250g) pod kawiarkę zajęła ich Turkusowa (Peru single origin). Dobry balans (w kawiarce) między wyrazistością, aromatami (kwasowość, lekka goryczka. Moim zdaniem kawa warta próby :)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Palarnia kawy Korona 1912 - wasze przygody, przemyślenia i doznania
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Styczeń 2026, 15:37:05 »
Obawiam się, że małych palarni jest obecnie tak wiele, że na WOK możemy nie mieć wiedzy czy zdania o nich wszystkich. Tu akurat widzę Szczecin obecnie bliski mi z racji zawodowych, ale palarni nie znam. Odwiedzę natomiast ich kawiarnie skoro już o niej wiem i to pewnie jeszcze w styczniu. Ale zawsze możesz podzielić się z nami swoimi wrażeniami, dla mnie pierwsze pytanie czy na paczkach jest data palenia? Na ich stronie www nie widzę takich informacji, mnie wystarczy info że wysyłana kawa jest nie starsza niż dwa tygodnie od daty palenia ale są tacy którzy lubią mieć dokładne info. Trochę enigmatyczne to ich "najstarsza palarnia w kraju" skoro wpis KRS z 2015r ale kto ich tam wie ;-) 

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Styczeń 2026, 16:50:50 »
Nie widziałem takiego wątku do tej pory,

Rok 2017. Cześć wszystkim jestem Adrian prowadzę najstarszą palarnie kawy w Polsce. Palarnie Kawy Korona założoną w 1912r.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3.msg122688#msg122688

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Styczeń 2026, 17:01:59 »
Oczywiście, że teraz, w obecnym stanie nie jest to "najstarsza palarnia". Ale dawno temu odwiedziliśmy tę "najstarszą palarnię", gdy jeszcze stał tam strasznie zdezelowany i duży, dość zabytkowy, oryginalny piec marki Probat, o ile dobrze pamiętam z początków XIX wieku. W takim stanie ta "najstarsza palarnia" przetrwała wojny, czasy PRL i jeszcze trochę potem. Ciekawa historia, opisana dość dobrze w prasie.

Offline Aman

• Ekspres: 2x Bialetti New Venus 4tz, Bialetti Tricolore 3tz
  • Młynek: Timemore C3s Pro
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Styczeń 2026, 18:24:58 »
Ja z tej palarni skorzystałem pierwszy raz ... kilka miesięcy temu. Październik 2025?

Cytuj (zaznaczone)
Ale zawsze możesz podzielić się z nami swoimi wrażeniami, dla mnie pierwsze pytanie czy na paczkach jest data palenia?

Oczywiście, jeśli tylko moje informacje będą jakkolwiek pomocne to dzielę się chętnie - bo nie jestem jakimś kawowym ekspertem a wręcz przeciwnie, zamierzam się od Was wiele nauczyc :)

Tak, data palenia jest podana na opakowaniu:

Zamówiłem kawę 17. grudnia, dostawa praktycznie na drugi dzień, jak widać kawa palona 13. grudnia zatem 4 dni wcześniej.

IMG_20260119_163512.jpg

Jeśłi chodzi o samą kawę, to ta turkusowa była moją drugą kilogramową paczką od nich, wybraną z 4 kaw po 250g.
Poniżej wrzucam obrazki jak też ziarenka, nie umiem ich oceniać, ale smak w kawiarce jest naprawdę bardzo dobry. Balans między delikatną kwasowością i delikatną goryczką i - o ile można o tym mówić przy kawiarce - w miarę spore "body" jak na moje amatorskie odczucia :)
Ciekawe, co powiecie o tych ziarenkach a może jest gdzieś jakiś przewodnik po ocenianiu ich? :)

IMG_20260119_163458.jpg

IMG_20260119_163443.jpg

IMG_20260119_163608.jpg

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi