Autor Wątek: Co (bez E61) zamiast La Marzocco Linea Micra  (Przeczytany 2579 razy)

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
Odp: Co (bez E61) zamiast La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Marzec 2025, 15:15:25 »
Spójrz jeszcze w stronę La Speziale S1 VIVALDI II
Fajny sprzęt, gdzie kupiłeś bo google nie znajduje dystrybutora w PL ?

Offline Coil Mężczyzna

• Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: F83E, Arco, Kinu
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Marzec 2025, 15:23:05 »
W coffeelink.pl. Teraz nie mają na stronie ekspresów ale na pewno sprowadzą na zamówienie. Jak kupowałem kilka lat temu udało mi się wynegocjować cenę zbliżoną lub nawet niższą niż w coffeeitalia i do tego dłuższą gwarancję. No i p. Rafał bardzo uprzejmy i uczynny w doborze akcesoriów, pomocy technicznej (wymieniałem rurkę pary na dłuższą) - generalnie bardzo pozytywne doświadczenia.

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Marzec 2025, 16:11:16 »
Fajny sprzęt, gdzie kupiłeś bo google nie znajduje dystrybutora w PL ?

mi znajduje tutaj
https://www.coffeeitalia.pl/

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Marzec 2025, 19:34:54 »
wymagane podłączenie do wody. Odpada
ale dzięki  ciekawa opcja
La Specjale mini nie wymaga. Ma zbiornik wody 3l.

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #34 dnia: 06 Marzec 2025, 20:58:00 »
Ma zbiornik wody 3l.
Tak jest, z tym, że tylko ta wersja z wibracyjną pompą. La Spaziale fajny ekspres i bez upierdliwych bezsensownych wyświetlaczy dotykowych, które szlag trafia po kilku latach bo im za ciepło. Wadą jak dla mnie jest spora szerokość i brak izolacji kotłów ale to akurat można dorobić. u mnie 51% punktów dla Profiteca Move a 49% dla La Spaziale na obecną chwilę :)

Offline Joseph

• Ekspres: Bezzera Magica S MN
  • Młynek: Quamar M80E
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Marzec 2025, 09:37:50 »
Przepraszam - zapomniałem że wyskakują takie krzaki jak piszę przez Tapatalka.
Chodziło mi o to że w La Spaziale jest grupa 53 a nie 58 więc jak ktoś posiada już trochę akcesoriów w rozmiarze 58 to będzie musiał dużo rzeczy wymienić.
Proszę admina o skasowanie "krzaczorów" ;)

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #36 dnia: 07 Marzec 2025, 12:06:32 »
Kup LM Micra, naprawdę. Micra zabija konkurencję. Sam się zastanawiałem nad wymianą Micra bo mam ją już dwa lata, a to jest średni okres użytkowania ekspresu przeze mnie :).
Zastanawiałem się i niestety, tak, niestety nie ma na co wymienić :(

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Marzec 2025, 12:18:40 »
Coś w tym jest, używając wczesniej przez ponad 10lat E61, Micra po 1.5 roku, zaskoczyła mnie tolerancją na dystrybucję. Bez WDT bez cudowania zawsze ekstrakcja jest bez kanałów. Oczywiście nieraz młynek trzeba trochę podkręcić w górę lub w dół, ale powtarzalność jest zaskakująco dobra.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Marzec 2025, 14:05:37 »
Coś w tym jest, używając wczesniej przez ponad 10lat E61, Micra po 1.5 roku, zaskoczyła mnie tolerancją na dystrybucję. Bez WDT bez cudowania zawsze ekstrakcja jest bez kanałów. Oczywiście nieraz młynek trzeba trochę podkręcić w górę lub w dół, ale powtarzalność jest zaskakująco dobra.

Trochę zalatuje demagogią [emoji38] Przechodząc płynnie z opinii na argumenty - w jaki sposób  :o Line Micra, która w kontekście budowania ciśnienia w grupie działa dokładnie w taki sam sposób jak każdy inny ekspres z grupą E61 wyposażony w pompę rotacyjną, miałaby mieć większą tolerancję na dystrybucję i gwarantować ekstrakcję bez kanałowania? Proof or didn't happen, jak mawiają Anglosasi  :D

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #39 dnia: 07 Marzec 2025, 15:17:04 »
Bez WDT bez cudowania zawsze ekstrakcja jest bez kanałów.
Do tego nie potrzeba Micry ;) Ja z własnego doświadczenia powiadam, że powodzenie E61 wynika z ładnego wyglądu a aplikowanie tego rozwiązania do gównoekspresików z litrowym kotłem to pomyłka bo ta grupa nie do takich aplikacji powstała 65 lat temu. Powtarzalność przy E61 może i jakaś jest ale przy starannie zrobionych maszynach jak np. ECM. Nie jest to dziwne bo ten kawał mosiądzu ma sporą bezwładność cieplną. Na temat pomp też mam swoje zdanie i nie tylko ja takie mam. Wibracyjna nie nadaje się do gastronomii bo po 20 espressi pod rząd by się spaliła (przegrzała) i po to jest rotacyjna. W pojedynczym espresso nie ma wpływu na smak rodzaj pompy w ekspresie. Dołączam fotkę mojej kuchni z dawna. Rancilio Epoca z konkretnym ponad 4L kotłem i HX miał super powtarzalność i stabilność a Isomac to była loteria jak się trafiło. Obydwa HX-y jeden na E61 i z wibracją drugi z rotacyjną. La Ma odpada dla mnie z powodów o których pisałem w pierwszym poście. Byłem niedawno w Wiedniu oglądać LaMę w tamtejszym salonie i ceny zachęcają przy obecnym kursie Micra 13.000 a Mini 20.000 to już z rabatem nieco ponad 100ojro. Na zagranicznych forach jednak trochę niezadowolenia z tego sprzętu jest ale to może dla tego, że jak się kupuje drogi ekspres to i oczekiwania są wysokie. Jest kilka filmów na YT z porównaniem LaMa do Profiteca Move, który mnie interesuje i stabilność temperatury na poziomie mniejszym niż 1 st.C w obydwu przypadkach. Efekty w filiżance też nie do odróżnienia w ślepym teście a cena Move to 7.500 na dziś więc po co przepłacać ;) ? Dla Logo producenta ? Co ciekawe Micra w wersji "911" nie ma wystawionej ceny a sprzedawca na pytanie o różnicę odpowiada, że to limitowana edycja Porsche więc ja ponownie pytam czy się różnią i ta sama odpowiedź pada a cena prawie 2 razy wyższa  :lol2: Prawdopodobnie logo Porsche na ekspresie oznacza wzrost wartości  ;)

« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2025, 15:20:00 wysłana przez maro »

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #40 dnia: 07 Marzec 2025, 17:55:04 »
Profitec Move pierdzi wibracyjną , na pewnym poziomie to nie uchodzi :)

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #41 dnia: 10 Marzec 2025, 10:37:33 »
Mi pierdzenie nie przeszkadza byle nie śmierdziało  ;)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Marzec 2025, 13:18:32 »
Powtarzalność przy E61 może i jakaś jest ale przy starannie zrobionych maszynach jak np. ECM. Nie jest to dziwne bo ten kawał mosiądzu ma sporą bezwładność cieplną.

Ja tu widzę lekką sprzeczność ;). Wg dla mnie duża bezwładność właśnie niweluje (w pewnym zakresie) skutki kiepskiego sterowania itp. więc raczej niska bezwładność wymaga porządnie zrobionej maszyny...

Dokładnie jak np. przy ogrzewaniu budynku: kaloryfery sterowane głowicą termostatyczna dają spore wahania temperatury, podłogówka z buforem wodnym i bezwładnością spowodowaną tonami betonu nie zmieni temp. w pomieszczeniu jeśli np.  badziewne sterowanie na ~kwadrans wpuści tam wodę 60 stopni, czy zimną 15 ;)

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi