Autor Wątek: Nivona - seria 7/8 - porównanie i wybór konkretnego modelu  (Przeczytany 2950 razy)

Offline Arude

Dzień dobry,

TLDR - Jakie są faktyczne różnice pomiędzy poszczególnymi modelami Nivona serii 7 (756 / 769 / 791 / 792 / 795 / 799 ) oraz czy warto dopłacić do 821?

A teraz do rzeczy:

Na wstępie zaznaczam, że osobiście nie piję kawy, nie jestem fanem i dosłownie w życiu wypiłem może jedną albo pół - stąd też postaram się podać możliwie najwięcej informacji, o których nie mam bladego pojęcia, ale może pomogą Forumowiczom w pomocy mi.

Szukam na prezent ekspresu do kawy dla osoby pijącej chyba wyłącznie (a przynajmniej głównie) czarną (tzn. bez mleka, ale jaka to konkretnie to nie wiem) kawę (najczęściej Riposso Bainco lub Riposso B&K)  w kawiarce (Bialetti). Czy ta osoba lubi kawy mleczne - nie wiem i ta osoba chyba też jeszcze nie wie (próbowałem podpytać), ponieważ nie miała wcześniej ekspresu automatycznego tylko najwyżej jakiś podstawowy przelewowy 20 lat temu.

WYMAGANIA:
- Cena - ekspres jakiego szukam to im tańszy tym lepszy, ale realnie widzę, że to wydatek ok. 2300-3000zł,
- Dodatki - BT czy inne WIFI albo podświetlenia są absolutnie bez znaczenia,
- Komory - podajnik na kawę wystarczy jeden (mam nadzieję, ponieważ tylko 1 osoba będzie korzystać),
- Filtr - obojętny, woda raczej nie jest zbyt miękka (bez filtra typu Brita w czajniku pojawia się kamień) - to tak odnośnie problemów z sitkiem w serii 7 (ewentualnie poinstruuję, by korzystać z wody źródlanej),
- Kolor - super gdyby był srebrny lub tytanowy - ale jeśli to będzie dopłata 500zł za sam kolor to czarny też przejdzie,
- Ilość rodzajów napojów - w sumie im więcej tym lepiej, ponieważ nawet jeśli nie będą regularnie używane to chciałem, żeby była możliwość spróbowania kaw w różnych wariantach
- Głośność - bez znaczenia

Ponieważ przekopałem już całe forum i chyba pół YT oraz 90% komentarzy na pewnym sklepie na K. którego pracownik na M. tu też udziela porad/informacji - ustaliłem co następuje:

- Teoretycznie pasowałaby Melitta Latticia, ale sporo dziwnych usterek ją łapie
- Praktycznie optymalne wydają się być ekspresy Nivona serii 7 (a może 8?) - tylko no właśnie który konkretnie?

Na stronie producenta jest pomieszanie z poplątaniem, czasem różnica polega na tym, że do zestawu nie jest dołączony filtr (czy to oznacza, że można używać ekspresu bez filtra?) innym razem jest to po prostu dołożenie jakiegoś akcesorium (typu lanca do mleka, które chyba można i tak kupić) ewentualnie jest jeden zamiast dwóch przycisków sterowania. Ale są to dane, które kompletnie się nie trzymają kupy ani u producenta, ani w kartach produktów w sklepie.

W związku z tym czy mógłby ktoś doradzić w stylu "bierz ten i ten model, on ma najwięcej różnych napojów, w zestawie jest wygodna lanca do mleka, no i jest w srebrnym kolorze, a do tego najtańszy" :))

Z góry dzięki za pomoc!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi