skoro 75 stopni jest ok, no to widocznie kawa jest do d..y. Po wyczyszczeniu wszystkiego jest lepiej, kawa jest już gorąca, ale ciastko mokre, crema marna a espresso cieniutkie. Będę musiał zobaczyć na innej kawie.
Co do presostatu, trochę poczytałem i te mechaniczne nie wypadają za dobrze. Sirai zapewnia niezawodność, ja obecnie mam Campini, który nie grzeszy bezawaryjnością.
Skoro ekspres sam z siebie nie mógł się przestawić, to może wina nadmiaru wody w bojlerze, bo sonda poziomu wody była trochę zakamieniona (cienka warstwa, ale była), a z drugiej strony może się trochę pozapychało po poprzednia kawa dosyć oleista była i sporo tłustego osadu na prysznicu zostało.
Jedno pytanie odnośnie odkamieniania, używam wody filtrowanej przez filtr typu Brita; Gianni z Electros.it zaleca odłączanie solenoidu (2 way valve) tak żeby odkamieniać tylko rurkę przepływową wymiennika. Jest sens odkamieniania całego boilera raz na jakiś czas?