Dziękuję serdecznie wszystkim forumowiczom, którzy wypowiedzieli się w tym watku
Special thanks to Holger from Xenia-Espresso

Podsumowując:
po zaznajomieniu się z informacjami od użytkowników oraz cenami nowych kompaktowych ekspresów dwubojlerowych bez grupy E61: Profitec Move, Arkel Coast oraz Xenia db zdecydowałem się na ekspres, który jest znany na rynku od dość dawna: Bezzerra Matrix DE.
Poważnie zastanawiałem się również nad ekspresem Xenia db, który w moim odczuciu jest bardzo dobrym, ciekawym i rozwojowym produktem. Tutaj zaważyły przede wszystkim względy finansowe, gdyż ten ekspres w pożądanej przeze mnie konfiguracji kosztowałby niemal 3000 euro.
Ale kto wie, może w przyszłości...
Arkel wydaje mi się projektem nie do końca sensownie przemyślanym i jego 'performance' jest na razie wielką niewiadomą.
Po przeczytaniu informacji, ze Profitec Move nagrzewa się prawie 20 minut i aby to przyspieszyć należy robić 'flush' doszedłem do wniosku, że nie po to wymieniałem skądinąd bardzo dobry Quick Mill Rubino +, którego jedynymi wadami według mnie były: długi czas nagrzewania i konieczność 'flush', aby mieć ekspres od niego gorszy.
To tyle ode mnie w temacie.
Pozdrawiam,