Autor Wątek: PID w Gaggia Baby Class D  (Przeczytany 2058 razy)

Offline Pavlito

PID w Gaggia Baby Class D
« dnia: 08 Styczeń 2024, 00:05:05 »
Kilka miesięcy temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Gaggia Baby Class D (to ten z dotykowymi przyciskami sterowania, które są podobno podatne na awarie). Ekspres jednak sprawuje się świetnie - espresso od razu wychodziło niezłe, choć surfowanie po temperaturze wymagało trochę nauki i grzebania w sieci.

Szczęśliwie kolega lomax wystawił na sprzedaż PID REX C100 w bardzo sprytnej obudowie dostosowanej do Gaggia Classic [emoji106]  :poklon: (https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13568.msg278358#msg278358)
Bez głębszej zwłoki go przechwyciłem i zainstalowałem.

Jedyna wątpliwość wynikała z całkowitego braku schematów do tego ekspresu w necie. Jedyny zbliżony ekspres, do którego są schematy to Gaggia Baby Twin (ta sama dotykowa płyta sterująca), a tam sygnał z termostatu wchodzi do płytki sterującej - obawiałem się, że to się może kłócić ze sterownikiem PID. Na szczęście okazało się, że Baby Class D ma klasyczną konstrukcję. Termostat jest zwykłym przerywaczem zasilania pierwszej grzałki w bojlerze i nie ma połączenia z elektroniczną płytką sterującą. Montaż PID był więc banalny (przewody prądowe SSR wpięte w przewody od termostatu). Tu od razu wyjaśniam, że nie interesuje mnie sterowanie parą przez PID - nie pijam kaw mlecznych. Pozostawiłem więc nie zmieniony obwód termostatu II grzałki.

Zestaw wykonany przez lomaxa ma zgrabną obudowę i przewody schowane w giętkim ramieniu od lampki biurkowej, aby nie trzeba było sterownika przytwierdzać do ekspresu. Nieco wzmocniłem oba końce mocowania ramienia i zmieściłem SSR w obudowie, w której jest sporo miejsca. Montaż i efekt wygląda tak:

20231210_153523_wynik.jpg
20231210_181851_wynik.jpg
20231210_184733_wynik.jpg
20231210_184957_wynik.jpg
20231212_150649_wynik.jpg
20231212_150629_wynik.jpg

Ustawienia PID pozostawiłem takie, jak wypracował lomax, ponieważ bojler jest taki sam - ponownie wielkie dzięki  :ok: Pierwsze grzanie kończy się przestrzałem o ok 10 st C, a po wygrzaniu się stabilizuje. W czasie ekstrakcji grzałka ostro rusza i PID pokazuje wzrost o 8-9 st C, ale dzięki temu woda wpadająca do bojlera szybko nagrzewa się dając umiarkowanie stabilną ekstrakcję (zmiana nie większa niż 2 st C).

Parametry PID są takie:
P 1
I 60
D 15
Ar 24
r 1
oH 2
dF 1

Ekspres jest bardzo stabilny. Włączam go codzień o 9 i wyłączam ok 18. Statyczne zmiany na boku bojlera to ok 2 st C.
Może komuś się przyda  ;) Ja zachęcony tym rozwiązaniem założyłem ten sam sterownik do Ascaso Dream z 2009 r. z mosiężnym bojlerem. Ale o tym już napiszę w innym wątku  ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Styczeń 2024, 00:38:43 wysłana przez Pavlito »

Offline lomax Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita, Gaggia Classic
  • Młynek: Iberital Challenge
Odp: PID w Gaggia Baby Class D
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Styczeń 2024, 17:58:59 »
Gratulacje   :ok: :D Zestaw wygląda bardzo fajnie! Miło że PID dostał drugie życie ;)

Offline JohnnyB Mężczyzna

• Ekspres: Delonghi Icona PID mod, Bezzera Aria MN TOP PID + E61 PID mod
  • Młynek: DF64
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Styczeń 2024, 07:14:35 »
Masz przester bo parametry są źle dobrane do układu. Każdy regulator PID po zainstalowaniu do "nowego" urządzenia wymaga uruchomienia instrukcji autotuningu (autostrojenia) w celu "nauczenia się" odpowiedzi układu którym steruje i wyliczenia jego bezwładności, w tym wypadku cieplnej. Inaczej trzeba wysterować grzałkę, jeżeli włożysz ją do boilera 300ml i inaczej, jeżeli boiler ma 2l pojemności.

Autotuning uruchamiasz na zimnym urządzeniu i czekasz aż do jego zakończenia.
Niestety dokumentacja od tego sterownika jest mocno uboga ale autotuning we wszystkich regulatorach wygląda podobnie.

Poniżej wycinek z instrukcji obsługi regulatora Omron E5CC dla zobrazowania zasady działania.

at.png
« Ostatnia zmiana: 09 Styczeń 2024, 07:32:59 wysłana przez JohnnyB »

Offline Pavlito

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Wrzesień 2024, 10:58:43 »
Masz przester bo parametry są źle dobrane do układu. Każdy regulator PID po zainstalowaniu do "nowego" urządzenia wymaga uruchomienia instrukcji autotuningu (autostrojenia) w celu "nauczenia się" odpowiedzi układu którym steruje i wyliczenia jego bezwładności, w tym wypadku cieplnej. Inaczej trzeba wysterować grzałkę, jeżeli włożysz ją do boilera 300ml i inaczej, jeżeli boiler ma 2l pojemności.

Autotuning uruchamiasz na zimnym urządzeniu i czekasz aż do jego zakończenia.
Niestety dokumentacja od tego sterownika jest mocno uboga ale autotuning we wszystkich regulatorach wygląda podobnie.

Dzięki, miałem świadomość pracy autotuningu natomiast początkowy przester mi nie przeszkadza. Stabilizuje się sam poniżej 6-8 minut, a ja i tak pierwsze espresso robię po wygrzaniu 20 min.

Natomiast miałem większy problem z tym sterownikiem w Ascasso Dream. Autotuning dawał słabe rezultaty tak, że robiłem go kilka razy i z bardzo różnymi parametrami wynikowymi. Skutek nie był trwały, np po godzinie zaczynała rosnąć temperatura 10-12 stopni ponad nastawę i utrzymywała bojler w stanie permanentnego wrzenia, w końcu go opróżniając przez opv. Nieciekawie.
Parametry dopasowałem jako tako sam, przy czym jednak pierwotny przestrzał o ok 6 stopni muszę zbić flushem i potem już stabilnie trzyma nastawę. Nie mam pomysłu jak to doregulować. Zresztą flush w przypadku mojej konstrukcji Ascasso Dream jest potrzebny, bo po dołożeniu zaworu trójdrożnego obieg wody wychodzi z bojlera i po zaworze trójdrożnym wraca przez grupę (pseudo HX), więc przed pierwszą ekstrakcją i tak chcę się upewnić, że cały układ jest wypełniony wodą.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi