Dzień dobry Szanowni Państwo,
Z racji tego, że jest to mój pierwszy post na forum na wstępie chciałbym się przywitać i podziękować za waszą wiedzę i aktywność, która zainspirowała mnie do założenia tutaj konta oraz podjęcia próby dołączenia do szacownego grona kawowych smakoszy

Przechodząc do meritum; jestem na etapie poszukiwania ekspresu + młynka w budżecie ok. 5500 zł. Dotychczas korzystałem z kawiarki (w domu) oraz ekspresu automatycznego (w pracy), natomiast nadszedł czas na zmiany. Przeszukując forum natknąłem się na kilka podobnych wątków z tym, że ich autorzy najczęściej szukali ekspresu do kaw czarnych, a u mnie proporcje wyglądają zgoła odmiennie: 20% espresso + 80% kawy mleczne, co dodatkowo utrudnia wybór odpowiedniego ekspresu w tym budżecie.
Myślałem nad zestawem Lelit Mara X + Eureka Mignon Specialita, ale z racji tego, że musiałbym mocno przekroczyć budżet, zastanawiam się czy warto i czy w tej cenie jest to najlepszy wybór.
I na koniec jeszcze słówko w kwestii budżetu. Oczywiście wolałbym go nie przekraczać. Niemniej jeżeli naprawdę warto dołożyć kilkaset złotych do zauważalnie lepszego zestawu to jestem na to otwarty.
Za wszelkie porady będę niezmiernie wdzięczny i z góry za nie dziękuję.