Autor Wątek: Ekspres + młynek do 5500, kawy mleczne - uprzejma prośba o pomoc w wyborze  (Przeczytany 1647 razy)

Offline Evil Mężczyzna

Dzień dobry Szanowni Państwo,

Z racji tego, że jest to mój pierwszy post na forum na wstępie chciałbym się przywitać i podziękować za waszą wiedzę i aktywność, która zainspirowała mnie do założenia tutaj konta oraz podjęcia próby dołączenia do szacownego grona kawowych smakoszy :)

Przechodząc do meritum; jestem na etapie poszukiwania ekspresu + młynka w budżecie ok. 5500 zł. Dotychczas korzystałem z kawiarki (w domu) oraz ekspresu automatycznego (w pracy), natomiast nadszedł czas na zmiany. Przeszukując forum natknąłem się na kilka podobnych wątków z tym, że ich autorzy najczęściej szukali ekspresu do kaw czarnych, a u mnie proporcje wyglądają zgoła odmiennie: 20% espresso + 80% kawy mleczne, co dodatkowo utrudnia wybór odpowiedniego ekspresu w tym budżecie.

Myślałem nad zestawem Lelit Mara X + Eureka Mignon Specialita, ale z racji tego, że musiałbym mocno przekroczyć budżet, zastanawiam się czy warto i czy w tej cenie jest to najlepszy wybór.

I na koniec jeszcze słówko w kwestii budżetu. Oczywiście wolałbym go nie przekraczać. Niemniej jeżeli naprawdę warto dołożyć kilkaset złotych do zauważalnie lepszego zestawu to jestem na to otwarty.

Za wszelkie porady będę niezmiernie wdzięczny i z góry za nie dziękuję.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Ekspres + młynek do 5500, kawy mleczne - uprzejma prośba o pomoc w wyborze
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sierpień 2024, 16:09:33 »
Jeśli ma to być solidne spienianie to:
 DB najtańszy to Lelit Elizabeth albo HX wspomniana Mara, albo jakieś Chińczyki oraz termobloki od Ascaso.

Co do młynka, to poszukałby używanego, wtedy za niższą kasę można dostać lepszą jakość niż za nówkę. Koledzy na pchlim targu mają czasami ciekawe i atrakcjne propozycje.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2024, 16:27:52 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpień 2024, 16:23:48 »
Przy tych proporcjach powinieneś celować w ekspresy z dwoma niezależnymi układami grzewczymi - DB, HX lub 2T. Jeśli musisz się trzymać tego budżetu 5500 za zestaw to:
- z ekspresów DB najtańszy będzie Lelit Elizabeth
https://caffebarca.pl/produkt/lelit-victoria-pl92t-dual-boiler/
- z ekspresów HX - Lelit Mara X.
https://caffebarca.pl/produkt/lelit-mara-pl62x/
- z ekspresów 2T proponowałbym model ASCASO DUO Black.
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-ascaso-duo-black/

Przy tak dużej ilości kaw mlecznych w porównaniu do espresso to PID nie jest czymś niezbędnym. W ekspresach HX i tak niewiele on daje.  Ekspres DUO Black ma natomiast na pokładzie elektroniczny termostat będący w istocie uproszczonym układem PID - temperaturę można zmieniać bezpośrednio na płycie elektronicznego termostatu.
Młynek EUREKA MIGNON SPECIALITA nie jest złym wyborem jeśli nie zmieniasz często kawy. Jeśli natomiast chcesz popróbować różnych kaw to warto zainteresować się młynkami SD. Tu możesz wybierać w dużej gamie młynków DF. Począwszy od nowości tj. DF54
https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-df54-czarny/
poprzez większy DF64 Gen. II Black lub White
https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-g-iota-gen-ii-df64-gen-ii-czarny/
https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-g-iota-gen-ii-df64-gen-ii-bialy/
a skończywszy na DF64VS z regulowaną prędkością obrotową.
https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-g-iota-vs-black/
Do jeszcze droższego DF83 nie będę już Cię namawiał...

ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sierpień 2024, 16:35:20 »
Przeszukując forum natknąłem się na kilka podobnych wątków z tym, że ich autorzy najczęściej szukali ekspresu do kaw czarnych, a u mnie proporcje wyglądają zgoła odmiennie: 20% espresso + 80% kawy mleczne, co dodatkowo utrudnia wybór odpowiedniego ekspresu w tym budżecie.

Dlaczego utrudnia wybór? Zadaj sobie pytanie czy robisz wiele kawa podrząd czy nie. :)
Ale zestaw na który stawiasz jest super! Warto dołożyć parę stówek, niż później sprzedawać taniej i kupować coś lepszego.

Niedawno użytkownik @CzyZadowolony kupił identyczny zestaw - możesz podpytać o wrażenia.

Polecam :D
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?action=dlattach;topic=14901.0;attach=43711;image
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2024, 16:37:31 wysłana przez pawel890 »

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sierpień 2024, 17:02:46 »
Czy ma to być sprzęt nowy czy używany?

Offline Evil Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Sierpień 2024, 21:52:43 »
Dziękuję wam bardzo za komentarze :)

GostRado, wjp,
Rozważam tylko nowe zestawy.

pawel890,
Myślę że nie więcej niż 3 kawy mleczne pod rząd.

Janusz,
W kwestii ekspresów - jest jakaś różnica pomiędzy wskazanymi przez
ciebie typam, czy to raczej kwestia osobistych sympatii/antypatii?
W kwestii młynka - zaintrygowałeś mnie tym DF54. Jak on wypada w porównaniu z Eureką? Dużo gorzej?

Offline CzyZadowolony

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka mignon specialita
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sierpień 2024, 08:16:32 »
Cytuj (zaznaczone)
Niedawno użytkownik @CzyZadowolony kupił identyczny zestaw - możesz podpytać o wrażenia.
Pozwole sobie sam odpowiedzieć, bez pytania ;)

Jak dla mnie idealny zestaw, im dłużej będziesz się zastanawiał tym gorzej będzie wybrać :)
Minusy ekspresu marax-a:
- (HX) jest długi czas nagrzewania
Minusy młynka Eureka:
- To co powiedział Janusz, czyli najlepiej pić jedną kawe i nie zmieniać ustawień młynka. Ja zmarnowałem kilogramy kawy (na szczęście taniej z Blue Orca C) zanim doszedłem do mielenia które według mnie jest akceptowalne. Chociaż nadal coś według mnie jest nie tak, bo ciężko doprowadzić do sytuacji w której wyprodukuje mniej naparu niż powinienem przy espresso :D

Dodatki jakie ja zakupiłem to: waga z ali Timemore BM Basic2+ 100zł, mata 100zł, odbijak 150 zł, kolbe naked + nowe sitko, dodatkowo idzie do mnie kilka drobnych rzeczy z ali tj. kubeczek na kawe, pierścień i coś tam jeszcze.

Ja osobiście pojechałem do sklepu stacjonarnego PrzyjacieleKawy i poprosiłem o wycene - dostałem najlepszą cene za komplet + bon na 600 zł.   

Offline Evil Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Sierpień 2024, 08:53:58 »
CzyZadowolony,
Bardzo dziękuję za odpowiedź, właśnie miałem pisać do Ciebie na priv :)
Ile czasu masz na myśli pisząc długi czas nagrzewania? Dłużej niż 20 minut?
W kwestii młynka, rozważałeś jeszcze jakieś inne modele? O ile do ekspresu jestem przekonany o tyle z młynkiem mam większy mętlik.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Sierpień 2024, 08:57:50 »
Rozważam tylko nowe (młynki) zestawy.
Oki, tylko musisz mieć świadomość, że te tańsze (relatywnie) młynki mają swoje ograniczenia, i: albo je zaakceptujesz ciesząc z uzyskanych efektów i pozostaniesz przy takim młynku na "lata", albo po jakimś czasie zrozumiesz te ograniczenia, sprzedasz ze stratą, by kupić lepszy. Na pocieszenie powiem Ci, że w to "bagno" nie Ty jeden wpadniesz, ewentualnie jak pójdziesz tą drogą, łącznie ze mną, gdzie Fiorenzato f4 nano używałem parę miesięcy.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2024, 09:08:39 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline CzyZadowolony

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka mignon specialita
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Sierpień 2024, 12:18:32 »
Ile czasu masz na myśli pisząc długi czas nagrzewania? Dłużej niż 20 minut?
Sam ekspres nagrzewa się około 12 minut, ale długo się czeka na nagrzanie grupy, jednak na to też znalazłem sposób - przepuszczam gorącą wodę przez około 5 sec.

Jeśli chodzi o młynek to celowałem w DF64, ale był droższy o 1000 zł, a ta Eureka to podobno topka - ja sie nie wypowiem bo pewnie mam taka wiedzę w tym temacie jak Ty :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi