Autor Wątek: Philips LatteGo głośny podczas spieniania mleka  (Przeczytany 5012 razy)

Offline Runner79

• Ekspres: Philips LatteGo 4300 EP4341/50
Philips LatteGo głośny podczas spieniania mleka
« dnia: 30 Lipiec 2024, 12:30:21 »
Witam, wszystkich odwiedzających wątek, moim problemem w ekspresie LatteGo 4300 jest hałas podczas spieniania mleka oraz nie wiem nawet jak to nazwać ( mleko przy wydostawaniu się ze spieniacza nie leci równomiernie tylko bardzo chlapie ), mając dość twardą wodę w domu stosowałem zawsze filtry Aquaclean ( na początku oryginalne a potem zamienniki ( mam wrażenie że nic one - czy to oryginał czy zamiennik nie dają ) często zmuszony jestem przeprowadzać odkamienianie co polepsza sytuacje może na dzień lub dwa - stosuje płyn do odkamieniania z firmy Dr Beckmann
Ekspres w krótkim czasie po odkamienianiu zaczyna robić też mniejsze ilości kawy mlecznej
Sam wymieniłem już uszczelki na zawór zdawczy wody :
Co mógłbym jeszcze sprawdzić ewentualnie wymienić przed oddaniem do serwisu, jaki mocny odkamieniacz można zastosować i w jaki sposób  ( być może jest lepszy sposób niż ten zaprogramowany w ekspresie )
Pozdrawiam wszystkich Kawoszy i czekam na Wasze wypowiedzi

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Philips LatteGo głośny podczas spieniania mleka
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipiec 2024, 20:44:21 »
A chemię do czyszczenia układu mlecznego stosujesz?

Offline Runner79

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipiec 2024, 21:13:52 »
To jest ekspres z tą karafką tam mleko spienia się w niej i ją osobno myje, nie zaleca się użycia tych środków

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lipiec 2024, 22:38:01 »
Z samego opisu ciężko wnioskować. Zobacz, czy objawy wyglądają tak, jak pokazują ludzie w filmach
https://www.youtube.com/results?search_query=philips+lattego+repair

Offline Runner79

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lipiec 2024, 11:36:03 »
Po tym pierwszym filmiku w marcu rozebrałem i wymieniłem oringi na tym " paluchu" za blokiem zaparzającym i było super, cicho i spieniało dobrze, teraz na nowo - muszę znowu wykręcić i sprawdzić ale 4,5 miesiąca to trochę za krótko by znowu uszczelki siadły ( nieoryginalne z allegro ), do tego zauważyłem dzisiaj że podczas spieniania mleka para wydostaje się z boku ekspresu nad pojemnikiem z wodą i ekspres po zrobieniu kawy jeszcze przez chwile syczy , z innego filmiku chyba zamówię elektrozawór i zawór wody bo objawy są bardzo podobne
« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2024, 11:47:04 wysłana przez Runner79 »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lipiec 2024, 12:32:59 »
To objawy wyglądają podobnie.

Offline Runner79

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Lipiec 2024, 13:10:26 »
Właśnie wykręcam zawór wody by sprawdzić uszczelki jeśli będą ok to zaraz zamawiam oba zawory i wymienię wg filmu

Offline Runner79

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sierpień 2024, 17:12:40 »
Zakupiony na Allegro elektrozawór do spieniania i zawór wody został wymieniony, nic się nie poprawiło a na dodatek podczas pracy zaczęła pojawiać się pod ekspresem ( nie w tacce tylko na blacie ) próby przeprowadziłem przy zdemontowanych obudowach więc naocznie widziałem że przy elektrozaworze sucho, zaworu wody podczas pracy nie da rady podejrzeć ale po cyklu zaparzania jest tam mokro, wkręcałem na zmianę oba zawory oraz wymieniałem ze trzy razy uszczelki - brak poprawy, do tego zaraz po zmieleniu para zaczyna wydobywać się przez wysypkę do góry - ekspres został oddany do serwisu dzisiaj - ja nie mam siły przy nim się użerać

Offline Runner79

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Sierpień 2024, 09:45:40 »
Zwarcie na płycie które nie dawało sygnału do otwarcia elektrozaworu, wyczyszczono przelutowano i ekspres jak nowy

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi