Autor Wątek: Pierwsza konkretniejsza kolba  (Przeczytany 767 razy)

Offline CeBe

• Ekspres: Brak
  • Młynek: Brak
Pierwsza konkretniejsza kolba
« dnia: 05 Styczeń 2026, 20:30:13 »
Witam Dzień dobry, wszystkich. Miałem nie zakładać kolejnego wątku na temat pierwszych ekspresów, ale od jakiegoś czasu wałkuje reddita, to forum i różne inne zagraniczne blogi czy filmy na YouTube i w sumie już zgłupiałem i każdego następnego dnia "kupuje" inny ekspres. Może coś doradzicie mi w tym temacie.
Poszukuję ekspresu którego głównie będę używał w dni wolne od pracy i wtedy robił nim zazwyczaj z rana podwójne espresso dla mnie i americano dla żony. Koło południa drugi taki sam zestaw, więc nie będzie mocno eksploatowany. Czasem oczywiście ktoś na kawkę zagląda więc dobrze by było żeby w miarę krótkich odstępach zrobić 4 do 6 szotów. Chce też spróbować sił w kawach mlecznych. Ogólnie chciałbym zacząć bawić się troszkę kawą.
Czego chcę:?
-58mm portafilter (nie wiem w sumie czemu ale chcę :D i może tu jest problem)
-PID dobrze by było,
-manometr, jak wyżej, fajnie jakby był ale czy to konieczne,?
- kasa, im tańszy tym lepiej  [emoji38] maksymalnie okolice 3tysiecy.

No i w zasadzie Lelit Victoria ma to wszystko, tylko ten zbiornik na wodę śni mi się po nocach, jest dramatyczny.
Lelit Anna jak wyżej + portafilter 57mm, za to dużo korzystniejsza cena,
No i Gaggia classic e24, odkąd zacząłem szukać nie chce mi wyjść z głowy, po prostu chce przygotowywać kawę tym ekspresem, dołożenie wszelkich potrzebnych modyfikacji z jednej strony jest plusem (jest taniej na start), a z drugiej strony trochę szkoda tracić gwarancję po załóżmy pół roku używania ekspresu.
Jak jest z wydajnością tych ekspresów, jeśli chodzi o ilość/czas przygotowanych kaw z rzędu?
Jakieś Wasze za i przeciw co do wyżej wymienionych modeli?

Pewnie coś mi przyjdzie jeszcze do głowy więc będę pytał, na chwilę obecną dziękuję za wszelkie rady.  kawka
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2026, 20:34:26 wysłana przez Fux »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pierwsza konkretniejsza kolba
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Styczeń 2026, 16:27:19 »
Przy tym budżecie możesz jeszcze wziąć pod uwagę ekspres AVX DB1 HERO X oraz AVX DB1 PRO. Opisy znajdziesz tu:
https://caffebarca.pl/kategoria-produktu/ekspresy-do-kawy/ekspresy-domowe/avx/
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline eman

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Styczeń 2026, 21:21:43 »
Cześć, miałem też ten problem i rok temu wybrałem Anne ale tylko dlatego, że większości piję espresso. Bałem się wydać większą kasę na 1 kolbę.
Po roku używania mogę polecić. Pamiętaj o dobrym młynku.

Offline MarekPozostal

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Styczeń 2026, 14:18:33 »
Witam Dzień dobry, wszystkich. Miałem nie zakładać kolejnego wątku na temat pierwszych ekspresów, ale od jakiegoś czasu wałkuje reddita, to forum i różne inne zagraniczne blogi czy filmy na YouTube i w sumie już zgłupiałem i każdego następnego dnia "kupuje" inny ekspres. Może coś doradzicie mi w tym temacie.
Poszukuję ekspresu którego głównie będę używał w dni wolne od pracy i wtedy robił nim zazwyczaj z rana podwójne espresso dla mnie i americano dla żony. Koło południa drugi taki sam zestaw, więc nie będzie mocno eksploatowany. Czasem oczywiście ktoś na kawkę zagląda więc dobrze by było żeby w miarę krótkich odstępach zrobić 4 do 6 szotów. Chce też spróbować sił w kawach mlecznych. Ogólnie chciałbym zacząć bawić się troszkę kawą.
Czego chcę:?
-58mm portafilter (nie wiem w sumie czemu ale chcę :D i może tu jest problem)
-PID dobrze by było,
-manometr, jak wyżej, fajnie jakby był ale czy to konieczne,?
- kasa, im tańszy tym lepiej  [emoji38] maksymalnie okolice 3tysiecy.

No i w zasadzie Lelit Victoria ma to wszystko, tylko ten zbiornik na wodę śni mi się po nocach, jest dramatyczny.
Lelit Anna jak wyżej + portafilter 57mm, za to dużo korzystniejsza cena,
No i Gaggia classic e24, odkąd zacząłem szukać nie chce mi wyjść z głowy, po prostu chce przygotowywać kawę tym ekspresem, dołożenie wszelkich potrzebnych modyfikacji z jednej strony jest plusem (jest taniej na start), a z drugiej strony trochę szkoda tracić gwarancję po załóżmy pół roku używania ekspresu.
Jak jest z wydajnością tych ekspresów, jeśli chodzi o ilość/czas przygotowanych kaw z rzędu?
Jakieś Wasze za i przeciw co do wyżej wymienionych modeli?

Pewnie coś mi przyjdzie jeszcze do głowy więc będę pytał, na chwilę obecną dziękuję za wszelkie rady.  kawka

Pomyśl jeszcze o Ascaso Dream One, co prawda nie ma PID, ale bardzo dobra konstrukcja i na tyle kaw da spokojnie radę.
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2026, 14:21:02 wysłana przez MarekPozostal »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi