Autor Wątek: Przyszedł czas na młynek elektryczny.  (Przeczytany 2110 razy)

Offline AniaPawel

• -
  • Ekspres: -Lelit Grace PL81T
  • Młynek: -1ZPRESSO J-MAX, Fiorenzato AllGround
Przyszedł czas na młynek elektryczny.
« dnia: 10 Grudzień 2023, 23:28:25 »
Jak się mają sprawy? Zbliżają się święta, więc czas pomyśleć o prezentach dla siebie :) Mam pytanie odnośnie wyboru młynka. Przejrzałem wątek dotyczący młynka Niche, a oferta modelu DUO wydaje się dość kusząca. Aktualnie przebywam w Wielkiej Brytanii, więc cena w polskich złotych wyniosłaby około 2800 zł. Czy macie może inne propozycje? Poszukuję młynka na lata, raczej nie planuję go wymieniać w najbliższym czasie, chyba że ulegnie awarii i nie będzie możliwe naprawienie. Na początku rozglądałem się za czymś od Eureca, potem Ceado E6P, aż trafiłem na wątek dotyczący Niche. Czy naprawdę warto dołożyć trochę więcej i zainwestować w coś lepszego, czy Niche w tej cenie, o której wspomniałem wcześniej, będzie dobrym wyborem? Pozdrawiam.

Offline AniaPawel

• -
  • Ekspres: -Lelit Grace PL81T
  • Młynek: -1ZPRESSO J-MAX, Fiorenzato AllGround
Odp: Przyszedł czas na młynek elektryczny.
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudzień 2023, 07:33:57 »
Mam jeszcze małe pytanie odnośnie młynków Eureka Oro. Jest tam napisane, że posiadają mikroregulacje. Nie do końca wiem, jak to zrozumieć, ale z filmików na YouTube wynika, że nawet niewielka zmiana ustawień pokrętła powoduje znaczne różnice. Przyzwyczajony jestem do młynka J-Max i nie mam porównania, ale tam śmiało mogę dostosować przemiał, gdyż jeden klik regulacyjny nie zmienia za dużo. Często lubię zmieniać kawy, poszukując nowych smaków, i nie wiem, czy ewentualnie Eureka Oro byłaby dla mnie odpowiednia. Czy faktycznie, nie ma problemu z dostosowaniem mielenia do espresso, gdyż już przekręcenie pokrętła o 0,5 powoduje istotne zmiany w stopniu mielenia.

Offline My Coffee Show

• My Coffee Show
  • Ekspres: Decent DE1 Pro i La Pavoni Esperto
  • Młynek: DF64, DF83, Niche Zero, Kafatek MC5, Flat Max 2 i 8 recznych
Odp: Przyszedł czas na młynek elektryczny.
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudzień 2023, 08:52:23 »
Niche Duo jest solidny. Osobiscie nie lubie żaren Mazzer are zawsze mozna wymienić. Ja wstawilem SSP HU i bylo znacznie lepiej. Mlynek powolny ale w miare cichy. Oro mialem pierwsza edycje kilka lat temu. Wtedy bylem zadowolony ale szczerze to juz nie bardzo pamietam. DF83 tez polecam ale z tym bym sie wstrzymał bo na początku roku wychodzi nowa wersja DF83 V.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi