Autor Wątek: Ekspres do 3000 + młynek.  (Przeczytany 7210 razy)

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Ekspres do 3000 + młynek.
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Wrzesień 2023, 12:39:55 »
Te naklejki, to nic nie dają. Też wysyłam paczki 30kg w pracy. Jak zanoszę je z kurierem na auto, czasem on się zapomni, że też tu jestem i jak rzuci...
Woda mogła wylać się z zaworu antydepresyjne, ale skoro ekspres działa, nie ma tematu.
Co do temperatury. Jakie masz ciśnienie w bojlerze? To ten manometr ze skalą do 3 bar? Na przykładzie Astorii CKE 1,8l zalecają i nawet 1,4. Tam jest system jak w e61

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Wrzesień 2023, 12:45:31 »
Grzałka włącza się przy 1.3, wyłącza przy nieco ponad 1.4.

Rozumiem, że tam jest presostat? W ten sposób jest regulowana temperatura?
« Ostatnia zmiana: 06 Wrzesień 2023, 12:58:59 wysłana przez Jenot »

Offline kawosz17

« Odpowiedź #32 dnia: 06 Wrzesień 2023, 13:16:39 »
Tak, tam jest presostat. Albo taka puszka ~10x5cm, albo takie czarne kółko. Oba będę mieć miejsce to kręcenie, na płaski śrubokręt. Lepiej kręcić pewnie na odłączony ekspresie od prądu, jak się nie czujesz na siłach. Kręć maksymalnie 1/4 obrotu na raz i zaczekaj 15min na zmianę na manometrze. Zgodnie z ruchem wskazówek zegara zwiększasz ciśnienie.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Wrzesień 2023, 13:28:08 »
Najłatwiej poznasz po tym, że będzie iść do tego prawdopodobnie miedziana rurka, zakręcona po drodze w spiralę. Za dużo rurek i tak nie wychodzi z bojlera, nie będzie ciężko znaleźć. Idzie do czegoś(jak wyżej) z dwoma kablami.

Offline Jenot Mężczyzna

« Odpowiedź #34 dnia: 06 Wrzesień 2023, 13:45:41 »
Bać się nie boję - jestem elektrykiem (przynajmniej to kiedyś studiowałem).

Pytanie, czy powinienem to ruszać, skoro mieszczę się w zakresie, w sensie - grzałka wyłącza się na granicy zielonego i czerwonego pola na manometrze? Średnie ciśnienie między włączeniem i wyłączeniem to tak na oko 1.35-1.4. To działa na zasadzie włącz/wyłącz grzanie, nie wiem czy osiągnę więcej bez PID i elektronicznego pomiaru ciśnienia. Na razie wstrzymam się z "gonieniem króliczka" i przez jakiś czas będę się cieszył dobrą kawą.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Wrzesień 2023, 14:11:30 »
Elektroniczny pomiar tu jakoś specjalnie dużo nie pomoże. Czy to będzie 1.3 czy 1.4 ciśnienia w bojlerze jest obojętne, bo jak parzysz kawę to znaczenie ma temperatura w wymienniku - a jej tak nie wyregulujesz.

Offline Jenot Mężczyzna

« Odpowiedź #36 dnia: 06 Wrzesień 2023, 19:18:12 »
Elektroniczny pomiar tu jakoś specjalnie dużo nie pomoże. Czy to będzie 1.3 czy 1.4 ciśnienia w bojlerze jest obojętne, bo jak parzysz kawę to znaczenie ma temperatura w wymienniku - a jej tak nie wyregulujesz.

A zmierzyć mogę? Zresztą, już szukam dziury w całym... póki co muszę kupić NPF, wydrukować parę gadżetów w 3D i żłopać kawę. Pierwsze cappuccino za mną - żona zadowolona, chociaż trzeba się trochę przyzwyczaić, bo nawyki z GC przy spienianiu mleka nie działają.

Offline kawosz17

« Odpowiedź #37 dnia: 06 Wrzesień 2023, 20:50:21 »
Co chcesz w 3D drukować? 😜

Offline Jenot Mężczyzna

« Odpowiedź #38 dnia: 06 Wrzesień 2023, 21:24:02 »
Taką tubkę nakładaną na portafilter bo przesypywanie z Pietro to męczarnia - kto wymyślił kwadratowy zasobnik z magnesami neodymowymi? Myślałem też nad tym mieszadłem na korbę, ale zrobiłem dzisiaj z 6 szotów bez specjalnego pieszczenia się - zasypane, parę puknięć tamperem dla wyrównania, ubite i tyle - żadnego kanałowania, ciastko wzorcowe za każdym razem. Quick Mill wybacza o wiele więcej niż Gaggia.

Offline Jenot Mężczyzna

« Odpowiedź #39 dnia: 14 Wrzesień 2023, 19:06:50 »
Pora na podsumowanie. GaCek i Kinu już w pracy, udało się paru kolegów przeciągnąć na czarną stronę mocy - krótki instruktaż i to co cieknie do filiżanki można już nazwać kawą.
W domu zestaw Pietro + Quick Mill Anita (niby). Pietro mieli bardzo ładnie, ale to najbardziej nieergonomiczny kawałek złomu jakiego używałem. Jeśli zrobili coś co przypomina maszynkę do mięsa to powinni zadbać o mocowanie do blatu albo tak zaprojektować bryłę, żeby dało się kręcić "w powietrzu".
Natomiast ekspres to piękna i wygodna rzecz, w porównaniu z GC. Czeka mnie jeszcze przy nim trochę roboty, bo chcę mu zrobić gruntowne czyszczenie i odkamienianie, muszę wymienić starą, sypiącą się termoizolację bojlera, dorobić programator załączenia, żeby rano, jak wstaję, był już gotowy do parzenia. Chyba pora też zainwestować w filtr zmiękczający wodę pod zlew, bo mimo użycia dzbanka Brita z filtrem do twardej wody, twardość mam na poziomie 280 (przed filtrowaniem 580 - no taki mamy klimat).

Dzięki jeszcze raz za pomoc, pora przenieść się do działu o palarniach. ;)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Wrzesień 2023, 20:56:57 »
Możesz zamówić wodę „Żywiecki Kryształ“ do czasu aż nie będziesz mieć własnej wody na odpowiednim poziomie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi