Autor Wątek: Lelit procedura po spienieniu mleka?  (Przeczytany 3178 razy)

Offline jarak10

• Ekspres: Ascaso dream PID / Lelit Victoria
  • Młynek: Ascaso i2-mini / Lelit William pl72
Lelit procedura po spienieniu mleka?
« dnia: 27 Marzec 2023, 14:11:25 »
Cześć, pytanie do użytkowników Lelita (pewnie jednoboilerowych).
Jakiś czas temu na forum doradzono mi aby po spienieniu mleka a przed wyłączeniem ekspresu:

-Odklikać przycisk spieniania w celu spuszczenia pary
-Dopiero po zakońćzeniu spuszczenia pary/wody wyłączyć ekspres

Ponieważ nie znalazłem takich informacji w instrukcji mam pytanie czy wy robicie tak samo? W poprzednim ekspresie Ascaso nigdy się tym nie przejmowałem. Wyłączałem ekspres od razu po parze.

Główny pytanie: Czy jeśli nie planuję robić kawy przez najbliższe kilka godzin, czy mogę bezpiecznie wyłączyć ekspres od razu po spienieniu mleka, bez procedury schładzania? Czy może wpłynie to negatywnie na boiler? bo za każdym razem ekspres będzie wyłączany w trybie pary, czyli na tych 130st. a boiler nie będzie wypełniony wodą.

Dodam, że praktycznie wgl. nie pijamy espresso więc codzienne użytkowanie jest zawsze ze spienianiem. A ponieważ kawę pijamy 2x w ciągu dnia to nie ma potrzeby żeby był cały dzień włączony. Tylko uruchamiam na jakieś pół godziny przed.

Offline mojojojo

• Ekspres: Lelit Anna PL41TEM, V 60
  • Młynek: Lelit Fred, Comandante
Odp: Lelit procedura po spienieniu mleka?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marzec 2023, 14:18:59 »
puszczam parę chodź by ze względu na pozostałości mleka w rurce spieniacza
z zewnątrz przecieram wilgotną szmatka żeby mleko nie zaschło
niczego nie schładzam
wyłączam ekspres
robię tak 4 lata   

Offline jarak10

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marzec 2023, 14:26:08 »
OK, czyli tylko spuszczasz trochę pary żeby resztki mleka wyciekły.

Aż sprawdziłem, że @skansen mi o tym pisałeś. Żeby przed wyłączeniem boiler mógł się uzupełnić wodą.
Ekspress mam nowy więc chce dmuchać na zimne żeby posłużył na lata.

Offline mojojojo

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marzec 2023, 14:40:13 »
tak bardziej ze względów higienicznych
nigdy nie zaobserwowałem żadnych dźwięków
ekspres spienia mleko jak nowy po wyjęciu z pudełka
to chyba robię dobrze - ja wiem ?

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marzec 2023, 15:11:16 »
W jednobojlerowcach powinno się najpierw spuścić całą parę aż z dyszy zacznie lecieć woda, potem wyłączyć. Zwłaszcza jeśli ekspres nie ma automatycznego dopełniania wody w bojlerze. Schładzanie jest drugorzędne, jeśli nie robi się za chwile drugiej rundy kaw. Takie działanie napełnia bojler do roboczego poziomu i jednocześnie chroni grzałkę przed spaleniem przy następnym zimnym starcie.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

skansen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Marzec 2023, 16:42:06 »
Aż sprawdziłem, że @skansen mi o tym pisałeś. Żeby przed wyłączeniem boiler mógł się uzupełnić wodą.
I w dalszym ciągu podtrzymuje to zalecenie :)
Faktycznie instrukcja Victorii o tym nie wspomina, ale instrukcja starszych jednobojlerowych Lelitów (Anny/Glenda) zawiera takie zalecenie (poniżej).
Procedura ta jest korzystna z kilku względów-oczyszcza nam dyszę, zapobiega pracy grzałki "na sucho", powoduje, że ekspres po ponownym włączeniu ma bojler w pełni napełniony wodą. Ten ostatni aspekt wydaje mi się najważniejszy, zwłaszcza, że pokrywa się on z zapobieganiem pracy na sucho...

Cytuj (zaznaczone)
5. Make sure the temperature of the frothed milk does not exceed 65 degrees Celsius with your LELIT
thermometer in option (Ref.LEPL107). Once the milk is adequately frothed, deactivate the knob (4)
6. Immediately clean the nozzle (6) with a damp cloth so that no milk residue lodges on it
7. Position right away the switch (13) on the central position « hot water »
8. Open the tap (4) and position the nozzle (6) inside the Lelit milk jug (Ref. LEPL101 or LEPL102)
9. Position the switch (22) upwards in order to activate the pump and have water flowing
10. Wait until a constant and regular spout of water drips from the nozzle (6) for approximately 30 seconds
11. Position the switch (22) downwards – the indicator light (12) turns off – and close the tap (4)   

Offline mojojojo

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Marzec 2023, 17:17:49 »
to teraz tak będzie trzeba robić

Offline jarak10

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marzec 2023, 15:12:29 »
Tak, dzięki za potwierdzenie.

Chciałem to zweryfikować bo o dziwo ani słowa nie znalazłem o tym w instrukcji. Niby parenascie sekund by się zaoszczędzało jeśli moznaby od razu wyłączać ekspres, ale dla zdrowia bojlera faktycznie warto tak robić

Offline pelovsky

• Ekspres: Lelit Victoria, CMA Lisa
  • Młynek: Lelit William PL92 x2, Rossi RR45
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Kwiecień 2023, 16:23:38 »
Powiedziałbym że bardziej chodzi o zdrowie grzałki. Do tej pory w swojej Victorii zawsze schladzalem bojler w wyżej opisany sposób, ale nie pomyślałem, że bez tego zabiegu faktycznie grzałka moze zostac w pustym bojlerze.  :ogien:

Offline piter2015 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, AP
  • Młynek: DF64, Timemore C3
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Czerwiec 2023, 18:22:17 »
Do tej pory w swojej Victorii zawsze schladzalem bojler w wyżej opisany sposób,

Czyli ostatecznie procedura w Victorii to: po zakończeniu spieniania wyjście z trybu pary (środkowy guzik) i otworzenie zaworu dyszy (z boku) do otrzymania ponownie właściwej (ustawionej na PID) temperatury wody, zgadza się?

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Czerwiec 2023, 22:06:05 »
^
Zgadza się. Sprawa jest prosta: naciskamy środkowy guzik; odkręcamy zawór pary jak przy spienianiu -> najpierw wylatuje para, potem ciągły strumień wody, aż pewnym momencie pompa się wyłączy i woda przestanie tak szybko lecieć; zakręcamy zawór. Po chwili można usłyszeć, ale trzeba się troszkę skupić, jak bojler zalewany jest wodą. U mnie w Grace przynajmniej słychać delikatne, cichutkie i teraz jak to nazwać... trzaski, stuki... Obudowa w Lelitach jest cienka, więc wiadomo co się dzieje w środku  :D Na koniec całej procedury PID pokaże stałą temperaturę zgodnie z nastawą. Jeśli chcemy parzyć kolejne espresso, to wstrzymałbym się przynajmniej kilka minut, bo to są małe bojlerki - temperatura musi się ustabilizować.

Offline piter2015 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, AP
  • Młynek: DF64, Timemore C3
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Czerwiec 2023, 06:59:37 »
Zgadza się. Sprawa jest prosta: naciskamy środkowy guzik; odkręcamy zawór pary jak przy spienianiu -> najpierw wylatuje para, potem ciągły strumień wody, aż pewnym momencie pompa się wyłączy i woda przestanie tak szybko lecieć; zakręcamy zawór. Po chwili można usłyszeć, ale trzeba się troszkę skupić, jak bojler zalewany jest wodą. U mnie w Grace przynajmniej słychać delikatne, cichutkie i teraz jak to nazwać... trzaski, stuki... Obudowa w Lelitach jest cienka, więc wiadomo co się dzieje w środku   Na koniec całej procedury PID pokaże stałą temperaturę zgodnie z nastawą. Jeśli chcemy parzyć kolejne espresso, to wstrzymałbym się przynajmniej kilka minut, bo to są małe bojlerki - temperatura musi się ustabilizować.
Zapamiętane, dzięki :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi