Autor Wątek: Zakup ekspresu 2 grupowego do małej kawiarni - prośba o pomoc w wyborze.  (Przeczytany 2147 razy)

Offline bartek_zgorburger

Dzień dobry wszystkim  :)
Temat wałkowany wile razy, natomiast pokusiłęm się o swój, gdyż da się zauważyć, że najważniesze są "warunki brzegowe" = wymagania  ;)

Noszę się z zamiarem otwarcia malutkiej Kawiarni.

Rozglądam się za ekspresem kolbowym dwugrupowym.
Zależy mi na możliwośći wydania 4 espresso naraz. (wynika to charakterystyki zamówień na kawę z ekspresu jakie mam do tej pory)
Stąd takie wymaganie.
Ekspres musi być wyposażony w zbiornik, możliwość późniejszego podłączenia do wody mile widziana, ale nie jest konieczna.
Konieczna jest możiwość spieniania mleka.
Budżet jakim dysponuje to max ok 16 000 zł, także "pewne używki" biorę pod uwagę.
Nie jestem baristą - purystą ;) zatem im prostszy w obsłudze tym lepiej, natomiast chętnie się dowiem za co warto dopłacić  :)

Będę wdzieczy również za sugestię dotyczącą młynka "do zestawu"

Bardzo proszę o Waszą pomoc i liczę na wyrozumiałość, jeśli będę pytać o "oczywiste oczywistości"  ;-)
Dziękuję - Bartek.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Zakup ekspresu 2 grupowego do małej kawiarni - prośba o pomoc w wyborze.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwiecień 2023, 16:14:07 »
Przy tych wymaganiach i budżecie z mojej oferty proponowałbym ASCASO BAR 2GR Black lub Black & Wood z własnym, 10 litrowym zbiornikiem na wodę. A jako że młynek jest co najmniej równie ważny jak ekspres to do kompletu młynek G-RISTO W (ZF64W) z programowalną wagą zmielonej porcji kawy. Obydwa sprzęty nowe, z gwarancją i z możliwością szkolenia przy dostawie i montażu.
O ekspresie możesz poczytać tu:
https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-ascaso-bar-2gr-black-z-wlasnym-zbiornikiem-na-wode-10292.html

https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-ascaso-bar-2gr-black---wood-z-wlasnym-zbiornikiem-na-wode-10290.html

A o młynku tu:
https://ekspresdokawy.pl/pl/o/mlynek-do-kawy-delicio-zf64w---grind-by-weight-10227.html

Posiadamy w ofercie także inne ekspresy 2GR z pompami rotacyjnymi ale po pierwsze droższe a po drugie to nie mają one własnego zbiornika na wodę - dostosowane są one do wody bieżącej. Mogą być także zasilane ze zbiornika umieszczonego pod blatem.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwiecień 2023, 16:40:06 »
@Janusz  :brawa:

Widziałem ten ekspres w akcji, małe gabaryty, sprawny, zbiornik 10l i gwarancja dobrego serwisu u @Janusz.
Podobne ekspresy Rocket  Boxer A2 i Bezzera DE. Ale te bez wbudowanego zbiornika.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Tomo Mężczyzna

• Ekspres: Crem One profiler | NS Musica [frankenstein] | Phin
  • Młynek: J-max | Sculptor 064s
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Kwiecień 2023, 16:56:34 »
Co do młynka ZF64W to ja bym chciał dodać, że (krótko) z takiego korzystałem i słyszałem o przystawce ważącej bardzo nieprzychylne opinie.
Generalnie jest duży rozrzut pomiedzy przemiałami (nawet ~1g). Do tego kawa leci na wszystkie strony, więc nie wszystko co się zważyło jest w portafiltrze.
Z młynka tego korzystałem na szkoleniu w Czarnym Deszczu we Wrocławiu.
Jeżeli Adam z Czarnego Deszczu jest na forum to może dorzuci swoje trzy grosze, bo zna temat dużo lepiej niż ja :)

Pomijając funkcjonalność przemiału "grawimetrycznego" to dobry młynek się zdawał.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwiecień 2023, 18:32:54 »
No cóż...wiele zależy od kawy jakiej się używa. U nas ten młynek pracował trzy lata i żadnego rozsypywania na boki kawy nie stwierdziliśmy. Podobnie z odchyłkami wagi. Ale my używamy przeważnie kaw włoskich (nie tych palonych na smołę) lub kaw palonych pod naszą marką CAFFE BARCA o włoskim profilu palenia.
Poza tym sprzedaliśmy tych młynków sporo i na wymienione wady raczej nikt nie narzekał. Adam też nic do nas nie zgłaszał. Fakt - wymieniliśmy w międzyczasie ze dwie wagi na nowe. Zdarza się.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Tomo Mężczyzna

• Ekspres: Crem One profiler | NS Musica [frankenstein] | Phin
  • Młynek: J-max | Sculptor 064s
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwiecień 2023, 06:25:28 »
Na pewno kawa ma duże znaczenie itd.
Ja przekazuje tylko ostrzeżenie Adama.
Co do samych młynków zastrzeżeń nie było, tylko grawimetria wydawała się zbyteczna (nie poprawiała a wręcz utrudniała workflow).
Był tam też Fiorenzato f64 evo z grawimetria, ale już z odłączoną wagą, bo ponoć spisywał się jeszcze gorzej.

Na pewno nie chce odradzać tego młynka, bo nie z nim doświadczenia zbyt dużego i tutaj fajnie jakby Adam mógł podzielić się wrażeniami. Ale główny takeaway jest taki, że lepiej byłoby kupić tańszy młynek bez grawimetrii o podobnych parametrach
(albo ew. kupić coś "wyższej klasy" bez tej grawimetrii).

Myślę, że najlepiej byłoby po prostu przetestować jak to działa z kawą jaką miałbyś używać @bartek_zgorburger

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwiecień 2023, 13:23:03 »
Przy tych wymaganiach i budżecie z mojej oferty proponowałbym ASCASO BAR 2GR Black lub Black & Wood z własnym, 10 litrowym zbiornikiem na wodę. A jako że młynek jest co najmniej równie ważny jak ekspres to do kompletu młynek G-RISTO W (ZF64W) z programowalną wagą zmielonej porcji kawy. Obydwa sprzęty nowe, z gwarancją i z możliwością szkolenia przy dostawie i montażu.

Posiadamy w ofercie także inne ekspresy 2GR z pompami rotacyjnymi ale po pierwsze droższe a po drugie to nie mają one własnego zbiornika na wodę - dostosowane są one do wody bieżącej. Mogą być także zasilane ze zbiornika umieszczonego pod blatem.

Bardzo dziekuję za propozycję :) Szukając we własnym zakresie, równiez dotarłem do tego modelu :)
Czym różni się wersja WOOD od BLACK ? Szukam w opisie urządzeń i jakoś nie widzę. Może "ślepym" ;)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Kwiecień 2023, 14:40:48 »
Tylko uchwytami. Black ma z czarnego tworzywa, a wood z drewna orzech włoski.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Kwiecień 2023, 16:18:44 »
Rozglądam się za ekspresem kolbowym dwugrupowym. Ekspres musi być wyposażony w zbiornik

https://m.olx.pl/d/oferta/expres-do-kawy-z-mlynkiem-CID99-IDTY9d7.html
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2023, 16:25:42 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwiecień 2023, 18:10:05 »
Rozglądam się za ekspresem kolbowym dwugrupowym. Ekspres musi być wyposażony w zbiornik

Cena bardzo atrakcyjna, jednak 7 letni sprzęt budzi obawy co to niezawodności.
Chyba, że to jakiś wyjatkowo udany model. Może ktoś coś więcej o tym sprzeęcie powiedzieć ?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi