Autor Wątek: ELEKTRA Micro Casa a Leva S1C  (Przeczytany 49287 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: ELEKTRA Micro Casa a Leva S1C
« Odpowiedź #135 dnia: 03 Styczeń 2024, 18:36:10 »
Ja na Elektrze spieniam w małych kubkach od 70ml do 200ml i proporcjonalnie połowa w nich mleka za szybko mi się spieniała, dlatego zatkałem jedną dziurkę.

Zgadzam się, że dźwignia jest piękna i praktyczna do domu.
》tertium non datur《

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #136 dnia: 04 Styczeń 2024, 16:55:10 »
Spieniałem dzisiaj mleko na Elektra, chyba nawet lepiej niż poprzednio, a na pewno nie gorzej :) , trochę dłużej to trwa, spienianie w dzbanku 350ml
Żeby jednak na coś ponarzekać to nadal ta crema na kawie słaba jest i trudno się rysuje. Muszę spróbować tych ciemnych, włoskich  mieszanek polecanych przez @pj.w .

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #137 dnia: 07 Luty 2024, 11:02:20 »
Mam ten puck screen i odpuściłem, bo nie chcę mi się go czyścić. Robię ristretto 😊
》tertium non datur《

Offline michal.rudy2

• Ekspres: Elektra Micro Casa Lever V60 Aeropress
  • Młynek: Niche Zero Comandante
« Odpowiedź #138 dnia: 15 Lipiec 2024, 11:54:55 »
Cześć,

moja Elektra Micro Casa wybuchła :wow2: Podczas robienia kawy ciśnienie wyrzuciło sitko i portafilter, a kawa wylądowała wszędzie dookoła. Myślałem, że to kwestia zatkanego sitka i zbyt drobno zmielonej kawy, ale wcześniej przy tych samych parametrach i tej samej kawie wszystko działało. Wyczyściłem sitko i portafilter, spróbowałem jeszcze raz - sytuacja się powtórzyła. Czy macie do polecenia kogoś, kto ogarnia serwis? Plus ewentualnie przy okazji "lakierowanie" podniszczonej powierzchni (mam wersję srebrno-złotą). Będę wdzięczny za pomoc  :D

Pozdrawiam!

Offline michal.rudy2

• Ekspres: Elektra Micro Casa Lever V60 Aeropress
  • Młynek: Niche Zero Comandante
« Odpowiedź #139 dnia: 21 Sierpień 2024, 10:20:05 »
Cześć, znacie może miejsce z częściami do Elektry poza tym: https://espressocare.com/collections/elektra-microcasa-leva?

Potrzebuję przede wszystkim uszczelek. Może ktoś ma sprawdzone źródło?

Wysłane z mojego Pixel 7 przy użyciu Tapatalka

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #140 dnia: 12 Styczeń 2026, 12:20:11 »
Zabrałem się dzisiaj za wymianę uszczelek tłoka w Elektrze. Ekspres ma trochę ponad dwa lata, uszczelki  dokonały żywota. Wg mnie to standardowe uszczelki powinny być wymieniane co rok. Smarowałem uszczelki  3-4 przez te dwa lata, ale zdziwiony jestem, że są w takim stanie, zaczynały pękać, niemiłosiernie twarde. Wymieniłem bo ekspres już zaczął puszczać wodę górą. Elektra w codziennym użyciu przez  te dwa lata.
Wymieniłem uszczelki na silikonowe, tak jak uszczelkę sitka. Praca na nowych uszczelkach miodzio, zero tarcia, masełko. Szkoda, że tak późno się za t wziąłem :)
IMG_0943.jpg

Offline cezary.pl

• Ekspres: Superkop + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix, G-micron DLC
« Odpowiedź #141 dnia: 12 Styczeń 2026, 19:07:11 »
@Jozin von Bazin
Cześć.
Te uszczelki podobne są do tych z Superkopa.
Jeśli nie sprawię kłopotu, to proszę zmierz je dla mnie.
Uszczelkę tłoka w moim ekspresie musiałem zmienić po dwóch latach (11 Euro plus przesyłka)
Wymiary mojej: 38x48x7, są Identyczne jak w przemysłowych uszczelniaczach tłoka/siłownika, tylko zbyt twarde.

Offline mazoor Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante
« Odpowiedź #142 dnia: 22 Styczeń 2026, 17:29:17 »
Zabrałem się dzisiaj za wymianę uszczelek tłoka w Elektrze. Ekspres ma trochę ponad dwa lata, uszczelki  dokonały żywota. Wg mnie to standardowe uszczelki powinny być wymieniane co rok. Smarowałem uszczelki  3-4 przez te dwa lata, ale zdziwiony jestem, że są w takim stanie, zaczynały pękać, niemiłosiernie twarde. Wymieniłem bo ekspres już zaczął puszczać wodę górą. Elektra w codziennym użyciu przez  te dwa lata.
Wymieniłem uszczelki na silikonowe, tak jak uszczelkę sitka. Praca na nowych uszczelkach miodzio, zero tarcia, masełko. Szkoda, że tak późno się za t wziąłem :)
 [ Invalid Attachment ]

Interesujące to co piszesz. Ja już ponad rok jadę na jednym smarowaniu uszczelek tłoka w Pawulonie - niby są to różne ekspresy, ale uszczelki tłoka to chyba dość podobny temat. Na razie nie zauważyłem żeby coś nie grało. Ekspres używany prawie codziennie, ostatnie parę tygodni miał trochę więcej przestoju. Ciekawe jak długo wytrzyma bez wymiany ;-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi