Autor Wątek: Lelit Elizabeth - pekniety wężyk  (Przeczytany 492 razy)

Offline micpli

• Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: DF64
Lelit Elizabeth - pekniety wężyk
« dnia: 03 Marzec 2025, 12:34:03 »
Cześć, w moim ekspresie Lelit Elizabeth PL92T pękł mi wężyk, potrzebuje go wymienić (zaznaczone na czerwono). Czy ktoś posiada może informację jaki/gdzie taki wężyk można dokupić?
Czy można gdzieś znaleźć szczegółową specyfikację techniczną tego ekspresu?

Ekspres mam jeszcze na gwarancji (pękł po ok roku użytkowania), ale boję się że uszkodzony zostanie w transporcie, i chciałbym to wymienić na własną rękę.
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2025, 13:50:13 wysłana przez ranGo »

Offline micpli

Odp: Lelit Elizabeth - pekniety wężyk
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marzec 2025, 14:15:48 »
Super - czegoś takiego szukałem - wielkie dzięki!

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marzec 2025, 12:40:32 »
Znaczy pękł sam wężyk? Patrząc po zdjęciach to chyba się go da wyciągnąć... zmierzyć średnicę i zakupić taki sam byle gdzie, a jeśli gdzieś przy końcu, to pewnie wystarczy tylko obciąć ten i też będzie OK ;)

Offline micpli

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marzec 2025, 15:56:24 »
Długo się naszukałem, ale okazało się że to prawdopodobnie MC117 (finalnie ktos z North.pl mi go znalazł). Troche się bałem zamienników, to prawie nowy ekspres, ale pewnie tak jak piszesz - byle jaki by też załatwił sprawę.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marzec 2025, 16:17:41 »
Jak dla mnie to suwmiarka i ...
wg googla to 3x5mm https://www.bluestarcoffee.eu/en/Lelit-Ptfe-Teflon-Pipe-3x5mm/m-6151.aspx
na alle od ręki  ~26PLN/m https://allegro.pl/oferta/przewod-teflonowy-ptfe-5x3-mm-naturalny-13157296635

a gdyby trzeba było wysłać do innej naprawy gwarancyjnej, to zawsze można założyć ten uszkodzony i zgłosić jeden problem więcej... ;)
« Ostatnia zmiana: 04 Marzec 2025, 16:21:38 wysłana przez WS5 »

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marzec 2025, 23:07:19 »
Długo się naszukałem, ale okazało się że to prawdopodobnie MC117 (finalnie ktos z North.pl mi go znalazł). Troche się bałem zamienników, to prawie nowy ekspres, ale pewnie tak jak piszesz - byle jaki by też załatwił sprawę.
Nie ma co histeryzować że zamiennik, jeśli materiał węża ten sam i specyfikacja ta sama, to nie ma to większego znaczenia ;) Swoją drogą... dziwne, że doszło do takiego pęknięcia w tak świeżym ekspresie. No ale to Lelit 🙃

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi