Autor Wątek: Prosze o rade  (Przeczytany 1986 razy)

Offline Seniormartinez

Prosze o rade
« dnia: 13 Lipiec 2022, 16:22:42 »
Dzien dobry. Chcialbym kupic ekspress automatyczny do kawy. Mialem jure e8 i powiem szczerze ze nie bylem w 100% zadowolony. Wydalem 5500 zl i o ile kawy czarne byly super to mleczne juz nie bardzo. Pianka byla ale nie taka gesta jak np idzie sie do kawiarni i robia to recznie. Jestem laikiem w tych automatach ale wydajac 5500 zl to kawa wedlug mnie powinna byc idealna. Cale szczescie jura sie popsula i zwrocili mi kase. Po miesiacu przestala pobierac mleko. Teraz zostalem z pieniedzmi i mysle o automacie firmy saeco a konkretnie model Xelsis deluxe sm8780/00. Czy ktos posiada taki model lub podobny i moze sie wypowiedziec?moze cos innego?ja pije tylko espresso i americano ale zona lubi cappucino i latte wiec moze na te kawy wystarczy cos prostszego?

skansen

• Gość
Odp: Prosze o rade
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipiec 2022, 18:59:21 »
W Jurze prawdopodobnie zapchał się (zakleił) system mleczny. Kupując tego typu automat musisz liczyć się z koniecznością czyszczenia systemu mlecznego. Najlepiej razem z ekspresem kupić płyn do czyszczenia układu mlecznego.

Saeco i seria Xselsis jest OK, kawę jak na automat robi przyzwoitą.

Offline Seniormartinez

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipiec 2022, 04:09:53 »
a moze pan poleci jakis kolbowy?w sumie pije tylko americano,czasem espresso a zona cappucino

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipiec 2022, 09:39:43 »
To zależy od budzetu. Jest sporo wątków o wyborze ekspresu do kaw mlecznych przy określonym budżecie.
Jako punkt wyjścia przyjąłbym Oscara, tu w zestawie z Grintą:
https://www.elektros.it/it/it/oscar_II_nuova_simonelli/combo_oscar_II_GRINTA.html

Jeśli budżet pozwala to zamiast Grinty wziąłbym jakiś bardziej docelowy młynek z żarnami 64mm, np. Eureke Mignon XL, Ceado E6P...

Dalsze zwiększanie budżetu realizowałbym w obszarze ekspresu-a więc zamiast Oscara może być Musica, Mara-X lub jakiś Dual Boiler mały (np. Sage Dual Boiler, Lelit Elizabeth, Silvia Pro) lub lepiej duży (np. Lelit Bianca, Crem One). Te ostatnie mają możliwość podłączenia do wody, to duża wygoda, polecam z całego serca.
Wybór jak widać jest spory a górna granica budżetu bardzo wysoko...

Przy niektórych ekspresach wrzątek do americano trzeba będzie dolewać z czajnika a nie ekspresu...

PS
Na forum sobie nie "Panujemy" :)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipiec 2022, 10:06:01 »
@Seniormartinez sprawdź tylko, proszę, czy Ci będzie odpowiadał smak kawy z ekspresu - jest zdecydowanie inny niż z automatu.

Online Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lipiec 2022, 12:52:15 »
Ja tam bym daleko nie szukał :)

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12482.0                       

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi