Autor Wątek: Quick Mill Carola Evo PID czy ECP Puristika  (Przeczytany 3664 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Quick Mill Carola Evo PID czy ECP Puristika
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Marzec 2022, 11:15:41 »
Też uważam, że warto pójść w DB. Najlepiej w taki z odłączanym zasilaniem bojlera parowego. Nigdy nie wiadomo kiedy ta para może Ci się przydać. Na pewno dla gości. A być może w przyszłości także zwrócisz się w kierunku cappu czy też latte. Nie będziesz już musiał wymieniać ekspresu.
Jeśli bojler parowy ma być w tym ekspresie DB włączony to dobrze byłoby szukać takiego w którym bojler kawowy jest zasilany wodą z wymiennika umieszczonego w bojlerze parowym. Da to jeszcze lepszą stabilność temperaturową niezależnie od częstotliwości wykonywanych kaw. No i PID się przyda.
Do ww. ekspresów dorzucę jeszcze kilka o których tu się zwykle zapomina.
Jeśli chcesz prosty ekspres SB bez dyszy gorącej wody to do ww. możesz dołożyć jeszcze na ekspres VIBIEMME DOMOBAR Lever oraz z nowej linii VBM DOMOBAR Digital.
Jeśli ma to być HX z PIDem to dorzucam pod rozwagę VBM DOMOBAR JUNIOR Digital, IZZO VIVI PID Plus, IZZO ALEX PID Plus oraz BELLEZZA Chiara oraz Chiara Leva.
Jeśli zdecydujesz się na DB z PID to proponuję model BELLEZZA Francesca, Francesca Leva.
Wszystkie z grupą E61.

ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Marzec 2022, 11:58:01 »
Brać Carolę, bez dwóch zdań :-)
Do pary zawsze można sobie kupić "doczepkę" od QM, będzie jak DB, a i tak łączna cena niższa, niż kombajn :-)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Marzec 2022, 16:15:36 »
Jakbyś mi w myślach czytał
Mimochodem natknąłeś mnie na demontaż różdżki. Śledź ten mój wątek o manometrze w miejscu spieniacza, bo jak mi się uda zrealizować ten pomysł, to Classika będzie palce lizać, dla nas, Bezróżdżkowców 😁

Gratulacje z powodu zakupu Caroli, też była moim pierwszym wyborem.
Kupiłem zewnętrzny spieniacz i że tak powiem nikt mi przy ekspresie nie grzebie
😅

« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2022, 16:18:06 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Marzec 2022, 18:02:37 »
Ale dlaczego nie ECM Classika II PID?
Świetny SB.
Chyba że ta różdżka Marcina wkurza jak mnie😠 Nawet myślałem o jej zdemontowaniu, eureka!

Jakbyś mi w myślach czytał :) Niestety mleka nie używam, tylko espresso, dzieci też nauczyłem pić espresso lub americano a żona woli kawę w stylu cortado. Pamietam chwile kiedy domownicy próbowali używać spieniacza do mleka w ekspresie, zostawiali brudną dyszę, mleko się zapiekało, a potem ja musiałem to czyścić... to nie są chwilę do których chciałbym wrócić ;) Kupiłem zewnętrzny spieniacz i że tak powiem nikt mi przy ekspresie nie grzebie :)

Skontaktował się ze mną Tegespl i dogadaliśmy się w sprawie Caroli :) tak więc w następnym tygodniu będę pisał o wrażeniach.
Dziękuję wszystkim za pomoc

Będzie Pan zadowolony  ;-)  Udany, sprawdzony model od wielu lat.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi