Autor Wątek: Jaki ekspres będzie najbardziej odpowiedni dla fana zalewajki ?  (Przeczytany 2592 razy)

Offline Barosz95

Witam, całe życie piłem zalewajke i czasami z mlekiem i ten smak mi bardzo odpowiada. Jestem po remoncie i chciałbym kupić swój pierwszy ekspres natomiast zauważyłem że kawa z ekspresu automatycznego ciśnieniowego za bardzo mi nie smakowała. Piłem już z kilku ekspresów od philipsa po DeLonghi obecnie w pracy i zawsze kawa jest mocna mimo ustawienia młynka oraz mocy na najniższą, jest jej mało a do tego rozwodnienie jej wodą albo mlekiem nie wiele daje bo ta moc przenika w sensie ten mocny smak.
Czy jest coś jeszcze co mogę zrobić aby się przekonać do automata ? Jedynie kawy mleczne mnie tam pociągają ale i tak smak jest średni.
Czy ekspres przelewowy da mi taki sam smak jak zalewajka? Czy w takim ekspresie można zrobić.kawe tylko na 1 kubek i tylko np z 2 łyżeczek kawy ? Jest jakiś przelew który posiada spieniacz do mleka ? Ekspres z młynkiem czy bez ?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jaki ekspres będzie najbardziej odpowiedni dla fana zalewajki ?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudzień 2025, 09:54:34 »
Dużo zależy od samych ziaren. Ogólnie mówiąc, do różnych ekspresów stosuje się różne kawy. Automatyczne są najbardziej w sensie kultury zaparzania -- prymitywne i w zasadzie wsypuje się do nich raczej mocniej palone mieszanki z większą ilością robusty. Mocne palenie i robusta dają nawet przy złych ustawieniach młynka i procesu zaparzania to, czego klienci oczekują: mocną i niekwaśną kawę z pianką (albo też ze spienionym mlekiem). Im ciemniejsze ziarna i im więcej w nich robusty, tym bardziej gorzkie produkty takich ekspresów.

Metody przelewowe są nieco bardziej zbliżone do zalewajki. Można tu stosować przeróżne ziarna w zależności od preferencji. Dobrze smakują tutaj jaśniej palone kawy -- napary z takich ziaren mogą być przyjemnie kwaskowate, pełne aromatów owoców i kwiatów. To druga strona kawy :). Ale można za pomocą urządzeń przelewowych zaparzać także ciemne kawy -- uzyskując bardziej gorzkie i mniej kwaśne napary. Kawy przelewowe różnią się przede wszystkim konsystencją, są bardziej wodniste niż kawy z maszyn ciśnieniowych.

Offline Barosz95

Odp: Jaki ekspres będzie najbardziej odpowiedni dla fana zalewajki ?
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudzień 2025, 11:32:17 »
Ale generalnie sam sposób zaparzania między przelewem a ciśnieniowym to dobrze rozumiem że ciśnieniowy to zawsze mocna kawa?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi