Autor Wątek: Ekspres kolbowy z wbudowanym/osobnym młynkiem do 2500  (Przeczytany 7056 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Ekspres kolbowy z wbudowanym/osobnym młynkiem do 2500
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Listopad 2020, 12:59:14 »
Można, aczkolwiek zazwyczaj problemem jest jedynie kamień. Moim zdaniem po kupnie używanego sprzętu, jeśli nie jest świeżo po serwisie w jakiejś sprawdzonej firmie, i tak wypadałoby go odkamienić, wymienić uszczelkę grupy, wyczyścić etc... A elektronika może paść we wszystkim w losowym momencie, tak to z tym niestety już jest.

Offline Squesher Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita PL042TEMPD
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Listopad 2020, 09:54:09 »
Idąc na kompromisy wypatrzyłem jeszcze na forumowym targu używanego Ascaso Uno Prof 2017 za 2150, warto się nim zainteresować? Do tego poszukać osobno jakiegoś młynka za ~700zl, ewentualnie droższego w ratach?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Listopad 2020, 09:59:54 »
Zapytaj @Janusza czy zna jego historię, warto się zainteresować Uno Prof to fajna sprawa. Za 700 pln trafiają się bardzo dobre młynki gastro, tylko duże i nie zawsze urocze ;-)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Listopad 2020, 10:02:33 »
Musiałbym znać nazwisko sprzedającego. Niestety ale system serwisowy nie wyszukuje mi po nicku z Forum.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Listopad 2020, 10:05:14 »
Ale jeśli sprzedaje ktoś z forum to pewnie nie będzie robił z tym problemów, nie patrzyłem na ogłoszenie sprzedaży itd ;-)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Listopad 2020, 10:17:34 »
Z tego co widzę to stan jest bardzo dobry. Wygląd - jak nówka sztuka.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Listopad 2020, 10:20:13 »
Wizualnie wygląda pięknie, bardzo mi się podoba, ale ponoć sprzedający miał trochę przygód z tym konkretnym egzemplarzem, tak więc nie będę już kombinował i przyprawiał się o większy ból głowy z wyborem i zostaje przy Anita TEMD, chyba nic ciekawszego w tej cenie nie znajdę, szczególnie że jest dodatkowy rabat na konesso. Dzięki wielkie wszystkim za porady i zaangażowanie. Temat można zamknąć :)

Offline ristretto Mężczyzna

• Ekspres: Jest: Sage BES875 Był: Lelit PL042EMI; Phin
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Listopad 2020, 14:55:52 »
zostaje przy Anita TEMD

Będziesz zadowolony. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #23 dnia: 20 Listopad 2020, 14:45:04 »
Ekspres już u mnie, ładnie się prezentuje, poczekam aż złapie trochę temperatury i będę testował :) mam tylko takie pytanko, czy to norma u Lelita ze ekspres jest trochę "uwalony" kawą - przy odpakowywaniu cały dół ekspresu był zabrudzony zmieloną kawą, ale ogólnie widać że nie by używany, w młynku nie ma pozostałości itp, wszystko nowe. Chyba z ciekawości będę pisał do sklepu czy to nie jakiś egzemplarz po zwrocie.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Listopad 2020, 15:21:54 »
William jest na pewno testowany w fabryce - sypią do niego kawę i mielą na próbę. Podobnie ekspresy-zobacz czy nie ma w dokumentach protokołu z kontroli-wydruk A4 z wynikami pomiarów fabrycznych...

Najlepiej jak się @Michał wypowie :)

« Odpowiedź #25 dnia: 20 Listopad 2020, 16:43:28 »
Już dostałem info ze sklepu, producent wykonuje testy stąd te zabrudzenia. W sumie tak przypuszczałem, aczkolwiek nie spodziewałem się, że producent nawet tampera nie przetrze po takich testach :p no chyba, że kurier tym rzucał i jakieś pozostałości się porozsypywały :)

Offline ristretto Mężczyzna

• Ekspres: Jest: Sage BES875 Był: Lelit PL042EMI; Phin
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Październik 2021, 16:00:50 »
Jest tak jak pisze @skansen , na potrzeby sklepu w którym brałem ekspres popełniłem krótką recenzję. Ponieważ nie chce pisać od początku przekleję ;)

"Zabieram się za napisanie tej recenzji od dłuższego czasu. Mam z nią pewien problem, ale o tym za chwilę.

Wygląd: Ekspres posiada świetny design. Jest solidnie wykonany. Podoba mi się również to, że jest dosyć kompaktowy. Przy mojej małej kuchni mieści się idealnie w miejsce dla niego przeznaczone. Łatwo utrzymać go w czystości. Pomocne są zwłaszcza prowadnice przy młynku, dzięki czemu kawa nie rozsypuje się na boki. Również hopper pozwala łatwo i "czysto" zmieniać rodzaje kawy, które pijecie. Generalnie jest to bardzo dobrze przemyślana maszyna pod kątem funkcjonalności.

Gotowość do pracy: Ekspres nagrzewa się bardzo szybko. To zasługa thermoblock opracowanego przez Sage/Breville. Dosłownie po kilkudziesięciu sekundach jest gotowy do pracy. Jestem też pod wrażeniem produkcji pary. Jak na przepływowy podgrzewacz thermoblock jest całkiem nieźle i nie brakuje mi jej gdy np. muszę zrobić 2 kawy mleczne pod rząd. Uwierzcie mi, że nie jest to standardem w innych ekspresach.

Akcesoria: jest wszystko, co potrzeba na początek zabawy z kawą. Jest tamper, choć wg mnie jest za mały. Nie mam wielkich dłoni, a pomimo to nie leży on wygodnie w ręku w trakcie ubijania. Są sitka crema i zwykłe. Co kto lubi. Jest nawet akcesoryjny dzbanek z naklejonym termometrem pomagający w zabawie z produkcją pianki na mleku.

Wsparcie: mało kto o tym pisze w recenzjach, ale z racji masowości tego ekspresu możecie na YT znaleźć setki filmów user'ów i profesjonalistów korzystających z tej maszyny.

Młynek: stożkowe żarna o dużym stopniu regulacji dają radę z każdą kawą. Młynek jest naprawdę cichy tak jak i reszta maszyny

Ogólnie nie mam się do czego przyczepić. Shot'y są w miarę powtarzalne. Robię kawę i ją po prostu piję.

Jest jednak jedno ale. Przez 5 lat miałem ekspres z bojlerem (a nie thermoblock) i przygotowanie kawy to dla mnie zawsze był rytuał. Sam mogłem sterować stopniem nagrzania, długości ekstrakcji przy każdym strzale z kolby, łatwiej było sterować dozą. Sage jest pod tym względem bardziej "smart" tzn. wiele rzeczy robi za user'a i tego mi brakuje. Po prostu wolę mieć większą kontrolę nad maszyną. Ekspres zmieniłem, bo mojej żonie spodobał się design i stwierdziła, że czas na zmianę. Czy żałuję tej zmiany? I tak i nie! SBE to poprawna, ale nudna maszyna i już wiem, że po okresie 3-letniej gwarancji sprzedam go i wrócę do maszyny z bojlerem, pewnie dualboiler i najchętniej z grupą E61. Podsumowując SBE to dobry "entry level" dla osób, które chcą zacząć przygodę z kawą. Daje mniej okazji do popełnienia błędu, ale już nie macie możliwości mocnego eksperymentowania z kawą. Skoro czytasz i jesteś już po moim przynudnym wywodzie to polecam ten ekspres na początek :)"

Coraz rzadziej zaglądam tu na forum. Moje życie kawowe przystopowało przez inne obciążające zadania domowe.

Po prawie 12 miesiącach z Sage'm mam ochotę uzupełnić poprzedni opis. Tym razem spróbuje w kilku punktach.

- Maszyna wygląda prawie jak nowa. Tacka ociekowa troszkę się porysowała i raz upadł mi fabryczny tamper. Generalnie dobrze wykończona maszyna

- A propos tacki ociekowej, to te ..uje odpowiadające za UX powinni sami mi to czyścić. Tacka ociekowa składa się z 3 elementów tj szuflady właściwej gdzie jest pojemnik, plastikowego stelaża pod kratkę ociekową i samej kratki. Dwa pierwsze elementy doprowadzają mnie do pasji gdy muszę je czyścić. Tam jest tak dużo zakamarków że trudno to doczyścić. Muszę myć to pod dużym ciśnieniem. Niby pierdoła ale strasznie mnie frustruje

- Kolejna denerwująca funkcja to ogólne podejście do budowania smart urządzeń. Ten ekspres zlicza zrobione kawy i sygnalizuje kiedy wymaga czyszczenia. Niestety gdy ten tryb się włączy to nie ma możliwości zrobienia kawy. Czyszczenie trwa max 10 minut ale jeżeli traficie gościa jak mi się zdarzyło to tej kawy nie możecie zrobić.

Tak jak wspomniałem w poprzednim poście, poczekam na koniec gwarancji i pozbywam się go celem nabycia czegoś bardziej manualnego.

Pzdr

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Październik 2021, 17:50:37 »
Tam jest tak dużo zakamarków że trudno to doczyścić.

Kup sobie szczoteczkę do protez w Rossmanie. Nie żartuję. Rozwiązała mi szereg problemów natury estetycznej, jak chodzi o urządzenia kuchenne i niektóre naczynia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi