Autor Wątek: The KNOB - młynek ręczny, który zamiesza na rynku? [KS]  (Przeczytany 2127 razy)

Offline Mroowkojad

• Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: Sculptor 078S
The KNOB - młynek ręczny, który zamiesza na rynku? [KS]
« dnia: 02 Wrzesień 2021, 14:04:28 »
Szanowni, dziś fejs podsunął mi reklamę nowego Kickstarterowego projektu, który ma szansę wnieść powiew świeżości do młynkowego grajdołka. Chyba.
kickstarter.com/projects/coffeeheadsco/knob-coffee-grinder?fbclid=IwAR3C9ARrW3JWe573yLG5tPw1oBoXKUWaukqZ2IaJ35EDkEBo6TYHTUCVJTs&ref=5wlqr2&utm_campaign=BK-PD-5wlqr2&utm_medium=referral&utm_source=knob-coffee-grinder.projectdomino73.com (trzeba sobie www dopisać, bo mi nie wolno wklejać linków)

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
Odp: The KNOB - młynek ręczny, który zamiesza na rynku? [KS]
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Wrzesień 2021, 18:22:14 »
Wygląda ciekawie i cena nawet nie przeraża. (przynajmniej ta z Kickstartera  ;))

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Wrzesień 2021, 07:49:04 »
https://www.kickstarter.com/projects/coffeeheadsco/knob-coffee-grinder

no ciekawy pomysł, tylko znowu mam wrażenie, że jak najbardziej ukrywa się faktyczną konstrukcję ale w sensie, że znowu na KS, bo mam wrażenie, że tam tak poprostu lepiej działa. Daleko na dole jest filmik z czyszczenia i tam jako tako widać faktyczną konstrukcję, tylko po obejrzeniu mam więcej pytań niż odpowiedzi.

Ok, niby nie ma ośki, no chociaż ona tak naprawdę jest, tylko jest szerokim pierścieniem, dalej się kręci i dalej coś o coś musi się przemieszczać. Nie zauważyłem wyjaśnienia co i jak, jedynym punktem stabilizującym jest chyba górne łączenie z pierścieniem do ustawiania, dociskająca nakrętka zniweluje luz na tym szerokim gwincie a co dalej? luz do kręcenia się tego elemenu w stosunku do obudowy? ciernie na jakiejś podkładce będzie? w środku jest jakaś forma łożyska? Mamy odpowiedź w filmiku i gifie: "magical design without axle" no jaja se robią :[

Chwalą się że jest bardzo szybki, ale to raczej zasługa dużego żarna o takiej a nie innej geometrii a nie faktu, ze kręci się ta druga część żarna.

Może jestem przeczulony ale po wpadce z java grinderem chcę odpowiedzi a nie że my tu madżika robimy.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Wrzesień 2021, 08:29:16 »
Trzeba kręcić odwrotnie niż w innych młynkach, taka magia :)

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Wrzesień 2021, 08:38:08 »
no ciekawy pomysł, tylko znowu mam wrażenie, że jak najbardziej ukrywa się faktyczną konstrukcję ale w sensie, że znowu na KS, bo mam wrażenie, że tam tak poprostu lepiej działa. Daleko na dole jest filmik z czyszczenia i tam jako tako widać faktyczną konstrukcję, tylko po obejrzeniu mam więcej pytań niż odpowiedzi.

Ale co tu ukrywać - zrobili ręczny odpowiednik Baratzy Sette. I to nawet trochę lepiej.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Wrzesień 2021, 11:03:26 »
Od października można kupić od sprawdzonego producenta, który na żarnach i młynkach połamał zęby :)

https://etzinger-ag.com/grinders-en/etz-i

Będzie drożej, ale nawet bym się chwili nie zastanawiał :)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Wrzesień 2021, 11:59:45 »
Od października można kupić od sprawdzonego producenta, który na żarnach i młynkach połamał zęby :)

https://etzinger-ag.com/grinders-en/etz-i

Będzie drożej, ale nawet bym się chwili nie zastanawiał :)

Właściwy link: https://etzinger-ag.com/etz-i

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Wrzesień 2021, 15:47:19 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi