Autor Wątek: Zatkany mlynek Lelit Fred :(  (Przeczytany 2289 razy)

Offline Bunny

• Ekspres: Lelit Anna PL41LEM
  • Młynek: Lelit Fred PL044MMT
Zatkany mlynek Lelit Fred :(
« dnia: 16 Marzec 2021, 11:00:35 »
Witam, mam problem z młynkiem, który mam od 3 miesięcy. Wsypałam nową kawę, Lavazzę i na poczatku musialam doregulować  bo kawa leciała kroplami. Zwiększylam odrobinę gubość mielenia... i na tym koniec. Mlynek się zatkał. Pierwszy raz coś takiego się wydarzylo :(Otwór przez ktory wylatuje zmielona kawa jest zaczopowany kawą, kawa nie wylatuje przy probie mielenia, nie da się regulować stopnia zmienia :( Co zrobić?? Czy powinnam rozkręcić ten dziubek z ktorego się sypie kawa, żeby jakoś wydostać tą zbitą tam kawę? Co tam sie moglo wydarzyć i co zrobić?
« Ostatnia zmiana: 16 Marzec 2021, 11:07:00 wysłana przez Bunny »

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
Odp: Zatkany mlynek Lelit Fred :(
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marzec 2021, 11:28:46 »
Lavazzę
To jest główny problem niestety - zainwestuj w lepszą kawę z polecanych palarni.
W międzyczasie młynek najlepiej rozkręcić, odkurzyć, wyczyścić i złożyć - nie jest to skomplikowane ;)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marzec 2021, 12:33:35 »
Możesz na włączonym młynku zrobić zdecydowanie grubszy przemiał.
Jeszcze lepiej rozkręcić całość i wyczyścić.
A potem kupić dobrą średnio paloną, świeżą kawę z lokalnej palarni.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marzec 2021, 16:57:27 »
Jaki mądry młynek... byle czego nie chce mielić  😁
》tertium non datur《

Offline tachykardia Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Pro | Brikka
  • Młynek: F4 nano | Xeoleo
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marzec 2021, 20:06:18 »
Jeszcze lepiej rozkręcić całość i wyczyścić.
Też mam ten młynek, też miałem ten problem. Pomogło wydłubanie drewnianą szpatułką bloku kawy z dzióbka i odessanie reszty odkurzaczem. Konstrukcja wylotu sprawia, że przy kombinacji kawa/stopień zmielenia/ilość/czas pracy może się przytkać. Dopóki nie odetkasz młynka nie uruchamiaj go, bo możesz spalić silnik. Po przemieleniu najwyżej kilograma kawy przedmuchuję młynek gruszką z apteki i wysysam odkurzaczem zaległości. Raz na rok rozkręcam i gruntownie czyszczę. Powodzenia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi