Autor Wątek: La Scala Carmen  (Przeczytany 1498 razy)

Offline Yeya

• Ekspres: Drip hario, french press
  • Młynek: Rhinowares
La Scala Carmen
« dnia: 23 Październik 2020, 00:17:03 »
Witam
Mogę taką kupić jedno grupową za 1000pln. Info jest tylko takie że sprawny. Czy warto? Myślę że bym ewentualnie przy nim pogrzebał. Do tej pory rozebrałem i złozyłem na części ente jedynie gaggie cubike. Wiadomo to nie ta liga ale może i tu nie byłoby tak trudne o ile w ogóle byłaby taka konieczność.

Offline ralph Mężczyzna

• Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
Odp: La Scala Carmen
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Październik 2020, 08:14:39 »
Przy tej ilości informacji i domysłów to i wróżka miała by ciężko coś doradzić

...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Październik 2020, 08:31:21 »
Ekspres ma 4,8L bojler, jeśli to nie jest straszne dla Ciebie, to tylko brać. I jak go uniesiesz, bo ma chyba 49kg
(ja ledwo nioslem Fiorenzato Ducale 1gr 😉)
Ekspres ma mieć preinfuzja elektroniczną i zewnętrzną pompę. Jak masz na niego miejsce, to super cena.
Ja bym dla spokoju ducha, cały rozkręcił. Pewnie kilka kg kamienia będzie w środku. Na uszczelki pewnie wydasz nie więcej niż 100 (strzelam)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Październik 2020, 08:34:04 »
Za takie pieniądze to warto. Tym bardziej jeśli jest sprawny. Po odbiorze dobrze by było rozłożyć go na czynniki pierwsze i wszystkie istotne elementy poddać odkamienianiu i czyszczeniu. Z częściami też nie powinno być problemów.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Yeya

• Ekspres: Drip hario, french press
  • Młynek: Rhinowares
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Październik 2020, 17:41:57 »
W sensie co może być przerazajacego w tak dużym boilerze? Rachunki za prąd? Bo rozumiem, że do jednego espresso ekspres również będzie musiał zagrzać 5l wody?
I druga kwestia, ekspres chyba musi mieć bezposrednie podłączenie do wodociagu. To nie problem ale co wtedy z filtrowaniem, zmiekczaniem wody?  Do tej pory zaparzałem metodami alternatywnymi, woda z filtra Brita-dzbanek.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Październik 2020, 18:13:41 »
Objętość bojlera jest dość sporą jak do domu, ale czego się nie robi z miłości (szaleństwa) do kawy.
Bojler nie jest cały wypełniony woda, bo na górze bojlera tworzy się poduszka z pary wodnej, ale i tak zdecydowana większość jego objętości zajmuje woda.
Tak, aby zrobić jedno espresso, musisz zagrzać całą wodę w bojlerze... I poczekać aż rozgrzeje się reszta ekspresu. Pewnie zajmuje to nie mniej niż kilkadziesiąt minut. No chyba, że ten ekspres to coś innego niż klasyczny układ z pojedynczym bojlerem i ma jakieś dogrzewanie grupy.
Podłączenie bezpośrednio z sieci wodnej wymaga filtracji i zmiękczania wody. Są różne tego typu systemy, dość dokładnie omówione w wątku o wodzie do kawy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi