Autor Wątek: KM3873 ustawienia pod alternatywy  (Przeczytany 1914 razy)

Offline szarud Mężczyzna

• Ekspres: Clever Dripper, kawiarka, AP, phin, V60
  • Młynek: KM3873
KM3873 ustawienia pod alternatywy
« dnia: 09 Sierpień 2020, 19:41:10 »
Jakiej wielkości mielenie ustawić w severinie km3873 do: phina, kawiarki, v60 i frenchpressu? :)

Offline ralph Mężczyzna

• Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
Odp: KM3873 ustawienia pod alternatywy
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpień 2020, 19:58:10 »
Jakiej wielkości mielenie ustawić w severinie km3873 do: phina, kawiarki, v60 i frenchpressu?

Pamiętaj tylko, że mimo tego samego modelu znaczenie ma też zużycie żaren, stopień palenia kawy, preferencje uzyskanego naparu naparu, technika parzenia itd więc nie trzymaj się sztywno tego co Ci ktoś podpowie, choć Severin ma tylko 10 ustawień więc wartości pewnie będą zbliżone.

Ja do Clevera oscyluje 5-6
...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpień 2020, 14:37:31 »
@szarud to wszystko zależy od ilości kawy, wody i konkretnej kawy. Nie ma sztywnych reguł.
Tak mniej więcej to :
- phin poczatek skali,
- kawiarka koło połowy
- v60 w okolicach końca skali ale to zależy też od przepisu i filtrów,
- french press podobnie jak przy tej samej ilości w V60. W razie czego można ustawiać też spokojnie kilka klików poza skalą, dopóki hopper się trzyma stabilnie, koło pięciu klików jeszcze jest do wykorzystania.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2020, 14:40:00 wysłana przez krystians »

Offline ralph Mężczyzna

• Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpień 2020, 15:44:14 »
Co do grubości mielenia pod alternatywy ogólnie myślę, że otrzymasz dużo bardzo rozbieżnych opinii i zapewne większość będzie dobrych ale w Twojej głowie bardziej wprowadzi tylko zamęt niż wskaże Ci drogę. Nie wiem czy oglądałeś na YT livestreama Maćka z Coffeedesk, który pokazywał jak można parzyć kawę w V60 - używał 2 zupełnie różnych metod gdzie wg. jego opisu w 1 korzystał z bardzo grubego a w 2 bardzo drobnego mielenia (niestety przemiału nie pokazał więc trzeba to sobie wyobrazić :)) a napar z obydwu był bardzo dobry. Poza tym bardzo fajnie wyłożył temat ekstrakcji kawy, który można zastosować dla każdej innej metody czyli co wpływa i jak szukać złotego środka między niedostateczną i nadmierną ekstrakcją kawy. Wspomniał też, że sam nie ma pojęcia na którym "kliku" mieli kawę bo nigdy tego nie liczy i uważa to za nie najlepsze podejście a już tym bardziej żeby komuś taki informacje podawać.
Reasumując dla mnie ten filmik był bardzo pouczający i osobiście gorąco polecam każdemu kto go nie widział :)

...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

Offline szarud Mężczyzna

• Ekspres: Clever Dripper, kawiarka, AP, phin, V60
  • Młynek: KM3873
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpień 2020, 08:52:04 »
Dzięki. Czyli zależy jak mi leży ;) Ale zawsze jakiś punkt wyjścia :)
ralph, nie widziałem; ściągam właśnie na  dysk

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi