Autor Wątek: Fracino Classic - duże zużycie wody  (Przeczytany 16285 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Fracino Classic - duże zużycie wody
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Listopad 2015, 13:31:36 »
E tam milczy, cieszy się, że się zaindeksowało.

Offline Coroon Mężczyzna

• Ekspres: Fracino
  • Młynek: Fiorenzato F64evo, Macap M5D, Faema MD3000, Mazzer mini electronic
« Odpowiedź #46 dnia: 13 Listopad 2015, 14:40:49 »
Serwis jak serwis - nie do końca lubię oddawać moje sprzęty do serwisów autoryzowanych. Znajomy mówił, że zapłacił krocie za podłączenie ekspresu przez Fracino Polska. Nie chcąc skłamać ok 2000zł za dojazd z Warszawy i uruchomienie sprzętu - to mnie trochę odstraszyło by wysyłać sprzęt do Nich. Od razu mówię, nie krytykuję - każdy ustala cenę wg własnych marzeń - wolałem nie ryzykować. Wziąłem wszystko w swoje łapy.
Na początku ekspres oddałem do jednego z serwisów w Krakowie - nie będę podawał adresu ani nazwy. Nie umieli pomóc ale że byli bardzo mili to mały plus dla nich i oczywiście nic nie zapłaciłem.
Nie umieli zmienić uszczelki od grupy. Tydzień ekspres siedział u nich. Musiałem poganiać dzwoniąc kilka razy.

Nie wiem też (prócz oczywiście chęci sprzedaży) dwa lata temu Fracino nie nalegało na dodatkową pompę (taką biała, z rurą która wkłada się do zbiornika wody). Aktualnie jak rozmawiałem z Fracino - taka pompa to podstawa bo inaczej pompa główna za niedługo się zepsuje.

Jeszcze raz piszę, że nie krytykuję ich - ot informuję o tym co dla mnie jest ważne a być może ktoś z doświadczenia wie lepiej.

Antonio - nic się nie leje. Ot parę kropelek przy 5 espresso. Jest dobrze. Ustawiłem na 9bar przy parzeniu a jak ekspres jest włączony strzałka zostaje przy 10barach.
Na tą chwilę ekspres działa cichutko. Nic nie skrzypi ani nie trzeszczy. Jest na tyle cicho, że widocznie u tamtych znajomych u których byłem pompa schowana w szafce była prawie, że niesłyszalna - dlatego pisałem, że było cichutko u nich przy parzeniu espresso.
Faktycznie plus, że pompa jest na zewnątrz. Można ją zawsze gdzieś wcisnąć. W Anglii nie są takie drogie te pompy więc można spokojnie ją sprowadzić. W Polsce nie widziałem ich (oprócz Fracino Polska).

Nie spodziewałem się, że będzie tyle pomocy od obcych ludzi. Dzięki raz jeszcze Panowie.
Wierze, że ekspres pożyje długo. Miałem dość dobrą okazję więc bez zastanowienia wziąłem i szczerze nawet nie zwracałem uwagi na szczegóły. To co zauważyłem na oko to o tym wiedziałem kupując a reszta była milczeniem.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2015, 14:44:10 wysłana przez Coroon »

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #47 dnia: 13 Listopad 2015, 15:09:56 »
Odnośnie serwisu to mogę polecić Janusza i/lub Grzegorza z Ascaso. Wiem, że z nudów grzebią też w innych ekspresach niż tylko tej firmy, więc w razie "w" warto zapytać.

Offline Coroon Mężczyzna

« Odpowiedź #48 dnia: 13 Listopad 2015, 15:15:25 »
->Grain - w Krakowie są?

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Listopad 2015, 15:19:32 »
Niestety, trzeba wysłać do Łodzi

Offline Coroon Mężczyzna

« Odpowiedź #50 dnia: 14 Listopad 2015, 16:46:29 »
Mam nadzieje, ze nic sie nie wydarzy w najbliższej przyszłości bym musiał wysyłać sprzęt.
Tak czy inaczej dzieki za wiadomość. Zapisalem i będę pamiętał w razie "w"

Offline presco

• PRESCO COFFEE
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Fracino Piccino PID
  • Młynek: Eureka Mignon GOD
« Odpowiedź #51 dnia: 31 Maj 2020, 12:42:49 »
Serwis jak serwis - nie do końca lubię oddawać moje sprzęty do serwisów autoryzowanych. Znajomy mówił, że zapłacił krocie za podłączenie ekspresu przez Fracino Polska. Nie chcąc skłamać ok 2000zł za dojazd z Warszawy i uruchomienie sprzętu - to mnie trochę odstraszyło by wysyłać sprzęt do Nich. Od razu mówię, nie krytykuję - każdy ustala cenę wg własnych marzeń - wolałem nie ryzykować. Wziąłem wszystko w swoje łapy.
Na początku ekspres oddałem do jednego z serwisów w Krakowie - nie będę podawał adresu ani nazwy. Nie umieli pomóc ale że byli bardzo mili to mały plus dla nich i oczywiście nic nie zapłaciłem.
Nie umieli zmienić uszczelki od grupy. Tydzień ekspres siedział u nich. Musiałem poganiać dzwoniąc kilka razy.

Nie wiem też (prócz oczywiście chęci sprzedaży) dwa lata temu Fracino nie nalegało na dodatkową pompę (taką biała, z rurą która wkłada się do zbiornika wody). Aktualnie jak rozmawiałem z Fracino - taka pompa to podstawa bo inaczej pompa główna za niedługo się zepsuje.

Jeszcze raz piszę, że nie krytykuję ich - ot informuję o tym co dla mnie jest ważne a być może ktoś z doświadczenia wie lepiej.

Antonio - nic się nie leje. Ot parę kropelek przy 5 espresso. Jest dobrze. Ustawiłem na 9bar przy parzeniu a jak ekspres jest włączony strzałka zostaje przy 10barach.
Na tą chwilę ekspres działa cichutko. Nic nie skrzypi ani nie trzeszczy. Jest na tyle cicho, że widocznie u tamtych znajomych u których byłem pompa schowana w szafce była prawie, że niesłyszalna - dlatego pisałem, że było cichutko u nich przy parzeniu espresso.
Faktycznie plus, że pompa jest na zewnątrz. Można ją zawsze gdzieś wcisnąć. W Anglii nie są takie drogie te pompy więc można spokojnie ją sprowadzić. W Polsce nie widziałem ich (oprócz Fracino Polska).

Nie spodziewałem się, że będzie tyle pomocy od obcych ludzi. Dzięki raz jeszcze Panowie.
Wierze, że ekspres pożyje długo. Miałem dość dobrą okazję więc bez zastanowienia wziąłem i szczerze nawet nie zwracałem uwagi na szczegóły. To co zauważyłem na oko to o tym wiedziałem kupując a reszta była milczeniem.

Temat może stary, ale dopiero znajomy podesłał mi 4 strony dywagacji...
Coroon nie lubi serwisów autoryzowanych bo, ktoś mu coś powiedział... To jest dramat. Autoryzowany serwis Fracino Polska mieści się od 2009 roku w Szczecinie.
Cennik usług serwisowych jest niemal niezmienny, a wszelkie koszty i warunki można potwierdzić bezpośrednio u Fracino Polska, a nie u kolegi, kolegi.

Chemiczne odkamienianie kotła przeprowadzone niezgodnie z procedurami i zasadami. Cud, że tylko zawór rozprężny dostał, a nie wszystkie elektrozawory.

Opisywany problem - regulacja zaworu rozprężnego, którego sprężyna mogła zostać zablokowana przez chemię z odkmanieniacza z winy nieprawidłowej procedury odkamieniania ekspresu. Ekspresów kotłowych z wymiennikiem ciepła tak się nie odkamienia!  Sprawa na 5 minut dla autoryzowanego technika Fracino.
Niebieska woda to reakcja zasady z miedzią, ile tej zasady było i ile czasu w kotle? Ludzie opamiętajcie się co wy w tych dziuplach sami robicie!
Ekspres z 14 litrowym kotłem podlega pod pełny dozór techniczny - tu zaczyna pachnieć kryminałem.

Ps.Nie ma możliwości, żeby ktoś sprzedał ekspres Fracino bez rekomendacji pompy zewnętrznej przy zastosowaniu zbiorników zewnętrznych na wodę, chyba że to był nieautoryzowany sprzedawca. W każdej instrukcji jest informacja o minimalnym ciśnieniu jakie należy zapewnić pompie rotacyjnej, a przy modelu Retro bez pompy zewnętrznej nie można by pracować w ogóle. Po to jest serwis centralny Fracino Polska, aby można było zweryfikować historię każdego ekspresu i uzyskać odpowiednie wsparcie.

Zamiast szukać "darmowych" informacji warto korzystać z autoryzowanych serwisów, gdyż koszt naprawy zawsze będzie niższy niż szkody wyrządzone nieprawidłową obsługą.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #52 dnia: 31 Maj 2020, 14:10:18 »
Co do fracino, to mam relacje z pierwszej reki: serwis jest spoko, zawsze można zadzwonić i zapytać, ceny porównywalne do konkurencji. Oczywiście, że ze Szczecina. Co do pojemności kotła to każdy, powyżej 10 litrow objętości podlega pod urząd dozoru technicznego.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi