Autor Wątek: ascaso duo czy simonelli oscar II  (Przeczytany 2768 razy)

Offline tomcioch31

ascaso duo czy simonelli oscar II
« dnia: 15 Czerwiec 2020, 09:12:24 »
cześć wszystkim, forum czytam już jakiś czas i postanowiłem założyć konto gdyż wybrałem dwa ekspresy ale nie mogę się zdecydować ..... Takiego konkretnego  porównania nie udało mi się znaleźć, co się lepiej sprawdzi Ascaso steel duo(ok 3900 zł )  czy  Nuova simonelli oscar II( ok3500zł) , wiem że jeden to dwa termoblocki a drugi hX ale co będzie lepsze ? kawy 95% mleczne około 5 szt dziennie
pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję z poradę 

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ascaso duo czy simonelli oscar II
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Czerwiec 2020, 22:39:10 »
Z góry zakładam, że większość będzie Cię namawiała na Oskar II. Panuje tu przekonanie, że HX jest dobry na wszystko...Popytaj się bezpośrednio tych co mają DUO PROF. Niestety, jak już mają to rzadko udzielają się  na Forum.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Czerwiec 2020, 23:10:21 »
Jeśli będziesz robił głównie kawy mleczne bierz Oscara. Bojler w Oscarze jest duży i pary nie zabraknie Ci nawet podczas spieniania kilku dzbanków mleka pod rząd.

Dobra opinia jaką cieszy się Oscar nie jest przypadkowa. Nuova Simonelli to producent znany przede wszystkim z produkcji profesjonalnych ekspresów gastronomicznych. Kupując Oscara ściągamy "kawiarnianą" technologie do naszej kuchni. Oscar to taki "pracownik miesiąca", nieprzypadkowo od wszystkich dostaje dobre referencje :)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwiec 2020, 07:51:20 »
Zgadzam się ze @skansen. Miałem Oscara w domu, a pracowałem w kawiarni na Aurelii II i Black Eagle. Oscar Cie nie zawiedzie.
Przewaga HXa to oszczędność czasu pracy. Przy tylu kawach spędzisz przy oscarze około 10 minut mniej! W skali tygodnia czy miesiąca to naprawdę bardzo dużo.
większość będzie Cię namawiała na Oskar II.
Bo większość chce dobrze doradzić i pomóc, a nie sprzedać swój produkt.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Czerwiec 2020, 08:10:20 »
A czemu dwa thermoblocki nie wyrobią ze spienianiem tak jak HX jeśli mogę spytać? Bo wydawało mi się, że to rozwiązanie dedykowane dla kaw mlecznych :)?

Jeżeli kawy są robione 2-3 razy dziennie to wystarcza spienić jeden dzbanek za każdym razem nawet dla dwóch kaw. Wprawionej ręce wystarczy jednobojlerowiec.

Offline tomcioch31

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Czerwiec 2020, 08:28:43 »
dzięki za odpowiedzi , uczciwie mówiąc bardzo podoba mi się Steel ale boję się tej pary na filmach to z oscara bucha jak z smoka , a z steel leci porostu.... natomiast steela widziałem na żywo wykonany super  co niestety o oscarze nie mogę powiedzieć , po filimach na yt to wywnioskowałem sam plastik i gnie się na każda stronę , nie popękają te obudowy od ciepła na przestrzeni lat ?jak to z trwałością ? czy ewentualnie lepiej jakaś bezzera czy rocket ta dopłata pewnie będzie za system oscara ale trwałość obudowy jak u steela (metal) .
Fakt taki że obudowa obudową a mi głownie chodzi o smak kawy i spienieni mleka co da lepszą jakość tych dwóch elementów oscra czy steel ? czy w praktyce będzie to bardzo porównywalne

skansen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Czerwiec 2020, 08:54:27 »
A czemu dwa thermoblocki nie wyrobią ze spienianiem tak jak HX jeśli mogę spytać? Bo wydawało mi się, że to rozwiązanie dedykowane dla kaw mlecznych :)?
Termoblok nie ma takiego zapasu pary jak HX. Wydajność pary jest w nim dużo mniejsza. Zastrzeżenia do pary mają nawet użytkownicy tego ekspresu obecni tu na forum.

Wprawionej ręce wystarczy jednobojlerowiec.
W kawiarniach, nawet takich w których serwuje się głównie espresso spotyka się z jakichś powodów niemal tylko HX/DB/multibojler. Ciężko zarzucić pracownikom kawiarni brak wprawy. Chodzi nie o wprawę a o wygodę, oszczędność czasu i szereg innych parametrów.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwiec 2020, 09:30:20 wysłana przez skansen »

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Czerwiec 2020, 09:38:08 »
W kawiarniach, nawet takich w których serwuje się głównie espresso spotyka się z jakichś powodów niemal tylko HX/DB/multibojler. Ciężko zarzucić pracownikom kawiarni brak wprawy. Chodzi nie o wprawę a o wygodę, oszczędność czasu i szereg innych parametrów.
Nie odważyłbym się zasugerować, że ja mam jakaś wprawę super, a pracownicy kawiarni to laicy :). Ale do kilku kaw dziennie to i Silvia spełni świetnie swoją rolę. Nawet do kilku mlecznych.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwiec 2020, 09:50:14 »
Na tygodniu robię 1-2 kawy mleczne. W życiu nie zrezygnowałbym z DB. Na forum jest kilku użytkowników HXów którzy robią niemal wyłącznie espresso i nie zamierzają zrezygnować z posiadanych ekspresów. Przy takim budżecie sam wziąłbym Oscara, nawet gdybym miał robić tylko epsresso.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Czerwiec 2020, 09:55:56 »
Nie odważyłbym się zasugerować, że ja mam jakaś wprawę super, a pracownicy kawiarni to laicy :). Ale do kilku kaw dziennie to i Silvia spełni świetnie swoją rolę. Nawet do kilku mlecznych.

Zasadniczo tak. Na Silvii z PIDem jest nawet jeszcze lepiej niż sterowanej termostatem. Nie zmienia to faktu, że po przejściu na HXa otwiera się nowy świat, gdzie wszystko da się zrobić sprawniej, szybciej, przyjemniej a na rodzinnych zjazdach więcej czasu można spędzić na rozmowach zamiast staniu w kuchni i generowaniu kłębów pary przy dopełnianiu bojlera.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Czerwiec 2020, 10:54:32 »
Ja porównując te dwa ekspresy skupiłbym się na jakości espresso. Co do mleka, oba spienią prawidłowo. Oscar szybciej, DUO wolniej ale na początku łatwiej będzie ten proces opanować.
Dla mnie przewagą Oscara jest konstrukcja grupy oraz system preinfuzji.
Kupiłbym ekspres od razu z dodanym modułem OPV.
Katalogowo, Oscar jest też w lepszej cenie niż DUO, więc to kolejna przewaga tego ekspresu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi