Autor Wątek: Ekspres ciśnieniowy do kawy do 3000 zł - DeLonghi vs. Nivona  (Przeczytany 8962 razy)

Offline Cinek

Ekspres ciśnieniowy do kawy do 3000 zł - DeLonghi vs. Nivona
« dnia: 14 Grudzień 2021, 22:18:32 »
Cześć :)  :bry:

Tak, wiem że ten temat jest tutaj często wałkowany :Bicz: , ale mimo wszystko nie mogę znaleźć nic dla siebie :nienie: i dlatego bardzo bym was prosił o pomoc :poklon:

Po lekturze forum oraz z Internetów wiem że:

- Na pewno nic z Philips Latte Go ze względu na awaryjność.

- Ważne żeby był wyjmowany blok zaparzający, wtedy możemy sobie sami dokładnie wyczyścić.
`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Nie jestem jakimś znaFcą, natomiast bardzo lubię kawę i są miejsca/kawiarnie gdzie np. kawa mi nie smakuje i mam również swoje miejsca w których kawę uwielbiam.

Fajnie żeby były kawy mleczne. Dziewczyna na pewno się ucieszy  :blue: :buziak:

Kolor ekspresu fajnie gdyby był to czarny / ciemny grafit.

I tutaj mocno zastanawiam się nad ekspresem:

Nivona Romatica 790 - Jest to stosunkowo nowy ekspres i jest o nim bardzo mało informacji.

lub  DeLonghi Dinamica Plus ECAM.

Nie mogę znaleźć tylko informacji o różnicach pomiędzy:

DeLonghi Dinamica Plus ECAM. 370.85
vs
DeLonghi Dinamica Plus ECAM. 370.95.

Może jesteście wstanie coś polecić / podpowiedzieć ? Byłbym bardzo wdzięczny :)

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Ekspres ciśnieniowy do kawy do 3000 zł - DeLonghi vs. Nivona
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudzień 2021, 12:43:50 »
Coś słabo szukałeś, znalezione w necie: "Model ECAM 370.95 w porównaniu do ECAM 370.85 posiada termiczną karafkę oraz 3 profile użytkowania. Oznaczenie literowe na końcu symbolu dotyczy koloru obudowy urządzenia - literka S kolor srebrny, T tytanowy (ciemniejszy odcień srebrnego), SB płyta frontowa i górna w kolorze srebrnym a boki urządzenia czarne, B - obudowa w całości czarna. Pozostałe parametry są dokładnie identyczne".

Ja mam od paru miesięcy delonghi esam 420.80TB, który można było  czasem kupić w cenie 2399.
Wg info od serwisanta seria esam ma solidniejsze wykonanie niż ECAM, może w pompie wody czy innych elementach też są różnice,  ponieważ gabarytowo jest większy od dinamica plus.
Moją mini recenzję znajdziesz w automatach.
Dinamica plus ma takie same bebechy jak dinamica,  różnica w panelu, profilach użytkowania.
Oglądałem  Nivona, ale dla mnie ma za mały zakres regulacji młynka. W Delonghi jest 13 i teraz np. muszę o 2 -3 zakresy grubiej mielić z uwagi na to, że kawa się starzeje , wchłania wilgoć.
Mam też kolbę i tu na młynku też regularnie robię korekty.
Dunamica plus to bardzo udane automaty. System spieniający jest chyba jednym z najlepszych na rynku.
Są zwolennicy rurki, którzy twierdzą,  że karafkę trudno się  czyści,  ale to nie prawda. Konserwacja znaczy czyszczenie zajmuje 2-3 minuty,  są filmy na yt jak to zrobić.

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudzień 2021, 23:33:51 »
Są zwolennicy rurki, którzy twierdzą,  że karafkę trudno się  czyści,  ale to nie prawda.

Może nie trudniej ale kosztowniej, używając całej tej dedykowanej przez producentów "chemii".

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudzień 2021, 09:10:14 »
Tutaj film jak to wygląda

Przed procesem uruchamiasz w automacie pokrętłem na pojemniku proces czyszczenia obwodu.
W przypadku delonghi nie używa się żadnej chemii oprócz odkamieniacza.
Nie używa się tabletek jak w saeco czy nivona, które wrzuca się do dziury na zmieloną kawę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi