Autor Wątek: Pierwszy zestaw do kawy (ECM S-Automatik 64 I ROCKET Mozzafiato Cronometro R)  (Przeczytany 1809 razy)

Offline Bullet

Dzień dobry,

Planuję zakup pierwszego zestawu do robienia kawy w domu.
Zależy mi aby było szybko, cicho i powtarzalnie. Zestaw chcę używać przez najbliższe kilkanaście lat nie martwiąc się o awarie i wymiany komponentów.
Ja pijam espresso, żona cappuccino / latte. 2-3x/dzień w tygodniu i czasem więcej w weekendy. Dodatkowo zdążają się goście w grupach do kilkunastu osób.
Miejsce przewidziane na zestaw to ok. 55cm szerokość 40cm głębokość i nieograniczona wysokość.
Trochę poszukałem, poczytałem i aktualnie zestaw jaki wybrałem to: ECM S-Automatik 64 I ROCKET Mozzafiato Cronometro R.
Czy ten młynek jest wystarczający bo wszędzie piszą, że młynek powinien być droższy od ekspresu. Czy możecie polecić jakiś alternatywny zestaw. Zaznaczę, że lelit i bezzera odpadają ze względów estetycznych.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
Odp: Pierwszy zestaw do kawy (ECM S-Automatik 64 I ROCKET Mozzafiato Cronometro R)
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Październik 2020, 16:08:36 »
Z ekspresów spójrz jeszcze na Profitec Pro 500 (HX) lub Pro 600 (DB), z młynków Niche Zero.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: Pierwszy zestaw do kawy (ECM S-Automatik 64 I ROCKET Mozzafiato Cronometro R)
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Październik 2020, 19:19:56 »
Wybrany przez Ciebie zestaw jest ok, młynek ECM w wersji manualnej używałem z zadowoleniem prawie 3 lata. Osobiście w tym przedziale cenowym wybrał bym ECM Technika V Profi PID. Jakość wykonania na najwyższym poziomie, rota pompa, dobry presostat, grupa e61 modyfikowana przez ECM.
Bezzera Ci się nie podoba? może warto poznać model Matrix? warto dołożyć, dual bojler full wypas. Sprzęt na długie lata. Marka z najdłuższą historią.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Bullet

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Październik 2020, 21:30:56 »
Z ekspresów spójrz jeszcze na Profitec Pro 500 (HX) lub Pro 600 (DB), z młynków Niche Zero.
Z tego co się orientuję to dopiero Profitec 700 ma pompę rotacyjną czyli chyba cichsze rozwiązanie. Niestety jest droższy i większy (przypuszczam, że przez podwójny bojler, na którym mi nie zależy).
Niche Zero ma dla mnie dwie wady - skomplikowany zakup przez platformę crowdfundingową (aktualnie nie ma wersji na Europę) oraz trzeba odmierzać każdą porcję kawy. O ile w weekendy chętnie się pobawię różnymi gatunkami i stopniami wypalenia to w tygodniu planuję mieć wsypaną jakąś standardową mieszankę do hoppera i wygodnie mielić zaprogramowaną ilość.

[...]
Bezzera Ci się nie podoba? może warto poznać model Matrix? warto dołożyć, dual bojler full wypas. Sprzęt na długie lata. Marka z najdłuższą historią.
Żonie nie podoba się wąż w logo  :-\ mówiłem, że to jak koń w ferrari, ale jej się kojarzy z aptekami i nie pogadasz.
Czy ECM jest lepsze od Rocketa jeżeli chodzi o jakość?
Są w podobnych cenach, ECM jest rozmiarami trochę większy ale lżejszy.
Nie do końca przekonują mnie dwa bojlery. Takie Ekspresy zajmują więcej miejsca i najprawdopodobniej mi się nie zmieszczą. Z tego co czytam to HX z PID w teorii ma porównywalnie dobre ustawianie precyzji temperatury.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi