Temat zamieszczam jako ciekawostkę domowego ostrzenia młynka żarnowego z żarnami płaskimi, na przykładowym modelu młynka
Cuisinart DBM-8.
Ale w międzyczasie się tego młynka wyzbyłem więc nie zdążyłem w nim nic zepsuć
Zawsze mnie kręci kiedy kupiony sprzęt można przerobić domowym sposobem.
Temat dotyczy ostrzenia młynka żarnowego domowym sposobem. Już coś takiego wydaje się na pierwszy rzut oka nieco kontrowersyjne.
Do tematu ostrzenia zainspirował mnie temat pewnego jankesa. Jankes pokazuje jak naostrzyć żarna domową metodą używając do tego trójkątnego pilnika.
Na filmie pokazuje z jaką łatwością zrobić to w 5-10 minut uzyskując z dobrego mielenie, jak on to mówi świetne mielenie.
Autor filmu zaznacza, że robi się to na nowym urządzeniu i jedno ostrzenie wystarczy - uwaga - na kolejne 10 lat.
Wydaje się jakby jankes znał się i wiedział co mówi i robi. Obok pokazuje sprzęt profesjonalny za tysiąc dolarów i twierdzi że ten sprzet wystarczy na całe życie. W tym wypadku wydaje mi się że wie co mówi .
Tłumaczenia nie ma ale warto oglądnąć z kilka razy i posłuchać.
Ja jednak poprosze o opinię forumowych specjalistów. Poniżej przedstawię jakie mam wątpliwości.
Tytuł filmu:
FAQ: What coffee grinder does Yankee recommend?
No i teraz moje wątpliwości i pierwsza to będzie pytanie do mechaników obrónki skrawaniem. Ostrza na tarczy są ustawione pod precyzyjnym kątem i czy to jest kwestia wprawy autora filmu
że tak łatwo mu to ostrzenie idzie? Tak na oko to wydaje mi się że sprawa wymaga wiekszej precyzji. A już totalne moje zdziwienie w jaki sposób tłumaczy on brak dojścia do wewnętrznej tarczy
tej w środku w obudowie. Mowi on że nie mając dojścia do całej tarczy, wystarczy naostrzyć te noże które są na wylocie czyli tam gdzie zmielone ziarno wsypuje się do pudełka. I tutaj pokazuje
jak się do tych noży dostać. No i mówi że to wystarczy co poraz drugi wpławiło mnie w wątpliwość.
Także zachęcam do oglądnięcia tego materiału i komentarz czy można tak w domu ostrzyć młynek?
No i co chyba najciekawsze, skoro twierdzi on że po zakupie można przerobić na jeszcze lepsze mielenie to co, że z fabryki produkt wychodzi nienaostrzony?
Polecam, to naprawdę ciekawy materiał. Tylko co z niego wynika?