Autor Wątek: Zamiennik Tchibo Gusto Tradizionale  (Przeczytany 502 razy)

Offline RollWizard

Zamiennik Tchibo Gusto Tradizionale
« dnia: 26 Kwiecień 2026, 16:42:40 »
hej
nie wiem dlaczego wcześniej nie znalazłem tego forum?! Może będziecie w stanie mi pomóc.
Szukam zamiennika kawy Tchibo Gusto Tradizionale (najbardziej mi pasowała), niestety nie jest już dostępna w sprzedaży. Czy jesteście w stanie mi coś polecić w zamian?
Próbowałem już kilku różnych ziaren ale wciąż nie jestem w pełni zadowolony. Obecnie pijam HAYB Black Espresso Blend.

Z góry dziękuję za Wasze propozycje.

PS. korzystam z Ekspres De'Longhi Dinamica Plus ECAM370.95.T

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Zamiennik Tchibo Gusto Tradizionale
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwiecień 2026, 10:30:44 »
hej
obawiam się, że profil smakowy tej kawy może nie być nam znany, to raczej nie nasz target, prędzej HAYB więc musisz chyba sprecyzować swoje oczekiwania albo powiedzieć czego brakuje w Black EB?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwiecień 2026, 11:54:55 »
Również nie znam wspomnianej kawy Tchibo. Może lubiana przez wiele osób Saka Cafe z Włoch będzie dobrym kierunkiem. W tym wątku na forum można umówić się na wspólne zakupy.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwiecień 2026, 15:13:11 »
Gdzie Tchibo a gdzie Saka? ;) Obawiam się, że jest to nie podobne jedno do drugiego...

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwiecień 2026, 18:30:59 »
Na pewno się różnią, ale może posmakować włoski oryginał :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Kwiecień 2026, 21:12:08 »
Masz rację. Skoro "gusto tradizionale" to oczywiście z Italii... a nie jakieś tam "Kartoffelsalat" ;).

Offline RollWizard

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Kwiecień 2026, 14:45:12 »
Dziękuję za odpowiedzi :) coś mi się wydaje, że nie jestem na Waszym poziomie jeśli chodzi o kawę :) ciężko mi nawet dokładnie opisać jakiego smaku szukam... ale na forum jest trochę wątków, które przejrzę, więc może znajdę coś fajnego dla siebie :)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Kwiecień 2026, 17:02:30 »
To proste ;-) Musisz np powiedzieć że szukasz naturala o delikatnej kwasowości i cielistym body, z bogatymi aromatami czerwonych owoców, nutką kwiatów polnych i lekko ziemistym, przyprawowym ale długim finiszu ;-)  Wybacz  :mrgreen: sam czasami nie wierze w to co czytam  :mrgreen:

"To nie jest zwykły napój, to płynny aksamit, który o poranku całuje podniebienie. W filiżance drzemie esencja dalekich podróży – gęsta, hebanowa crema, pod którą skrywa się taniec smaków. W pierwszym akordzie wyczuwalna jest subtelna, cytrusowa kwasowość, przypominająca poranną rosę na jaśminowym polu, która momentalnie ustępuje miejsca głębokiej, czekoladowej słodyczy. To symfonia, w której orzechowe nuty leniwie przeplatają się z aromatem palonego karmelu i egzotycznych przypraw. Każdy łyk to głęboki, cielisty dotyk, który pozostawia na języku długi, elegancki posmak, przypominający o ciepłym słońcu Etiopii i pasji, z jaką te ziarna zostały zebrane. To kawa, która nie tylko budzi – ona ożywia zmysły, otulając aromatem niczym najdroższe perfumy".

Ps Aby to wszystko poczuć nabyłem dzisiaj drogą kupna Geishę z Peru ;-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi