Autor Wątek: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje  (Przeczytany 465812 razy)

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1815 dnia: 08 Marzec 2026, 15:05:41 »
Beczkawka wraca do Kolumbii
Bardzo dobra, może jestem nieobiektywny, ale smakowała mi najbardziej z ostatnich 3.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #1816 dnia: 08 Marzec 2026, 16:31:41 »
Ja właśnie zacząłem Beczkawkę z Kostaryki/Nikaragui/Brazylii (Espresso). Wypał z lutego, czekała na swoją kolej.
Świetna kawa, espresso bardzo ciekawe, niewielka goryczka, delikatna kwasowość, wyczuwalne obiecane nuty. Nie mogłem uwierzyć w to, że dobrze komponuje się z mlekiem, dopóki sam nie spróbowałem. W końcu coś innego, ciekawego, nieznanego mi wcześniej. Przemiał na E55 Pro - stabilny i gęsty ekstrakt. Na razie robię na koszyku Pesado EP, doza 18g uzysk 38g.

Na pewno kupię drugą opcję z Kolumbią, a może też coś pod przelew :)

Co do innych produktów Palarni Blend próbowałem jeszcze:
- Nikaragua Las Nimosas: znakomita, czekolada z jakimś lekkim owocowym posmakiem, świetna do mleka. Kiedyś powtórzę :)
- Uganda Kasese Gold Washed Espresso: bardziej standardowa, czekoladowe/kakaowe nuty, subtelna słodycz. Też spoko, ale jednak wolę poprzednią.
- Sweetie Kitty Espresso: miałem największy zawód, problemy z ekstrakcją, najwięcej kanałowania ze wszystkich poprzednich, ziarna trochę nierównomierne, może takie zbiory. Smakowo jest po prostu OK, ale nic wybitnego, raczej nie do powtórzenia.

Niedługo otwieram paczkę Salwador Altamira (Esp), dam znać co sądzę.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #1817 dnia: 19 Marzec 2026, 12:51:26 »
Ja spróbowałem beczkawki przelewowej, raz w przelewie raz w espresso.
Dziwna jest ;) Espresso jeszcze nie ustawione dobrze, ale już fajne. Blisko zero goryczki, dość kwaskowe (może mam jeszcze za małą ekstrakcje/temp, bo nie zmieniałem pod lekkie palenie), ma się wrażenie jakby piło się coś z bąbelkami :)
W przelewie zupełnie nie trafiłem z parametrami więc na razie się nie wypowiem :)
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2026, 12:53:50 wysłana przez Wiszczu »

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #1818 dnia: 19 Marzec 2026, 14:30:02 »
Może kupię pod przelew, choć nadal nie czuję się dobrze w tej metodzie parzenia :)

U mnie Beczkawka (ESP) stała się HITem - zarówno w pracy (przyniosłem swój zestaw OutIn i zrobiłem kawkę współpracownikom - był zachwyt), jak i w domu (znajomi bardzo zaskoczeni).
Osobiście uważam Beczkawkę za świetny produkt i z checią zobaczyłbym jakieś inne odmiany :)

Ostatnio piłem Salwador Altamira (ESP). Chyba troszkę ciemniej wypalona, dlatego parzyłem ją na 92 stopniach. Na początku byłem bardzo zadowolony, kawka dość złożona, dobrze komponowała się z mlekiem. Ale coś się potem stało (tak gdzieś w połowie torebki) i miałem wrażenie że mniej mi leżała, może przez ciągle zmiany w przepływie pracy (a tu inny koszyk, a tu inny poziom mielenia). No i też ostatnio się przeziębiłem, więc moje kubki smakowe wariują :)

Dziś wleciała Peru QUILLABAMBA (ESP) i pierwsze wrażenie pozytywne: kawa z nieco większymi ziarnami (AA?), słodkawa, z subtelną kwasowością, dominuje kakao i może jakiś orzech a może toffi. W sumie bardzo przypomina mi Peru z innej palarni, ale jeszcze muszę ją potestować. Palenie równomierne, ekstrakcja także - praktycznie bez kanałowania na stock żarnach z DF64V gen 3.
Chociaż wydaje mi się, że trochę za szybko ją otworzyłem, bo wypał z 12 marca a dziś mamy 19... :lol2:

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #1819 dnia: 07 Kwiecień 2026, 16:57:34 »
Nowości!

W tym miesiącu na pierwszym planie jest Kenia. W przelewach pojawiły się dwie perełki: Kenia Sakami Honey oraz Kenia Sakami Submerged. Można powiedzieć, że pierwsza kawa nie istnieje a mimo tego mamy ją :) Kto w przeciągu dwóch-trzech ostatnich lat pił Kenię z obróbki honey? Jeśli jakimś cudem piliście to szczere gratulacje :) Widziałem już naturale, anaeroby, carbonic. Być może u kogoś honey raz, ale żeby dodatkowo sprowadzić takie zielone do siebie to po prostu trzeba mieć refleks. Submerged to anaerobic na zimno, beczka jest w wodzie gdzie jest zimniej i proces zachodzi wolniej. Obie kawki bardzo owocowe, na zupełnie inny sposób. Jeśli narzekacie, że "Paaaanie, a kiedyś to były Kenie [...]" to myślę że oba ziarenka są wyjątkowo udane. Muszę od razu uprzedzić, bez owijania w bawełnę, że obie prędko nie wrócą gdyż honey nie było na liście rezerwacyjnej na najbliższe zbiory a submerged poszło zanim zdążyłem cokolwiek zrobić.

Meksyk Huixtla Washed - zaskakująco dobry Meksyk! Jako light roast, klasyczny ale z cytrusem przez co kawa ma bardzo dobry balans. W espresso mimo niskiej kwasowości dzieje się zaskakująco dużo. Muszę przyznać, że zbijaliśmy w espresso kwasowość i po 3 profilach jestem zadowolony z efektu końcowego. Wyszło klasycznie, czekoladowo i z niską kwasowością.

Salwador Miramar Anaerobic - wyjątkowo owocowy Salwador, można powiedzieć że jest to najbardziej owocowy Salwador jaki mieliśmy. Pierwszy profil na espresso był tak kwaśny jak przegryziony rutinoscorbin a nie było jakoś przesadnie jasno :) Mamy Miramar w dwóch wersjach. Jasny profil daje w kubku głównie cytrusy i owoce leśne balansowane miodem. Profil do espresso jest dla fanów owocowych szotów. Jeśli Salwador został przez Was wrzucony do szuflady pełnej orzechów to Miramar Anaerobic bardzo pozytywnie zaskakuje. Wydaje mi się, że cała magia zadziała się przez długą obróbkę beztlenową z dodaniem czegoś, co zwalnia fermentację. Informacja o kawie podaje 8-10 dni, co jeśli przeliczymy na godziny daje jakąś szaloną cyfrę bliską 200h. Powinno być dużo rumu, sosu sojowego itd. a w kubku nie ma nic z tych rzeczy. Co tam się dokładnie zadziało jest tajemnicą farmy.

Pozdrawiam serdecznie,
Paweł

Offline Blaszcz

« Odpowiedź #1820 dnia: 13 Kwiecień 2026, 22:23:52 »
Cos juz wiecej wiadomo o nowym Eurodripie?

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1821 dnia: 14 Kwiecień 2026, 11:08:07 »
Hej!
Robi się strona graficzna i sprawdzamy co fajnego "do złowienia" jest teraz na rynku. Jak tylko będą pliki do druku to zaczniemy zamawiać pozostałe rzeczy. Realnie pewnie preorder zaczniemy w drugiej połowie maja, który może się przeciągnąć do początku czerwca.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline THRaKeD Mężczyzna

• Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C3S
« Odpowiedź #1822 dnia: 16 Kwiecień 2026, 15:49:34 »
Meksyk Huixtla Washed jest przepyszny! :pycha:

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1823 dnia: 05 Maj 2026, 19:54:08 »
Nowości!

Udało nam się jakiś czas temu zarezerwować dwie perełki z Tajlandii i wychodzą do Was w tym miesiącu. Chciałbym im poświęcić chwilę a niekoniecznie skupiać się na kolejnym profilu smakowym. Jednej i drugiej było dostępnych na starcie może 4-5 worków. Obie pochodzą z tej samej farmy, obie kawy to odmiana Typica i obie kawy są z obróbki anaerobic. Jedna to anaerobic washed, a druga anaerobic natural. Zważywszy, że to wszystko jest Tajlandia... Myślę, że mamy do czynienia z czymś tak bardzo niszowym, że warto mieć to na uwadze.

Opis kaw sugeruje staranność o największe detale poprzez błyskawiczny start obróbki po ręcznych zbiorach, czy też wielokrotne wybieranie potencjalnych defektów na różnych etapach. Cały proces jest skrupulatnie monitorowany, mierzony i kontrolowany.

Przyznam, że dużo litrów przelałem przez ostatni tydzień :) Było kilka profilów testowych, długa sesja parzenia trwająca kilka dni, by móc to pokazać z jak najlepszej strony.

Doi Saket Typica Anaerobic Natural - polecam dolewki wody np. 50g (preinfuzja) + 50/100/100 tak, żeby zmieścić się ok. 2:30 w Hario. Jak zawsze wszystko parzę na raz, tak tutaj udało mi się zejść do 15-stego kliku w Hario przy czasie przelewu 2:00 :) Nie jest to dobra droga, kawa BARDZO szybko siura i przy drobniejszym przemiale wyciągamy więcej słodyczy (z już słodkiej kawy). Dlatego sugeruję dolewki wody i zaledwie trochę drobniejszy przemiał. Kawka jest słodka, po przestygnięciu pojawia się złożona owocowość w różnych kolorach - jest trochę maliny, trochę mango, trochę jabłek. Fajny i otulający napar, przede wszystkim słodki i kremowo-orzechowy. Lżejszy w cuppingu, ale za to przyjemnie kremowy w dripie.

Doi Saket Typica Anaerobic Washed - tutaj nie ma specjalnych problemów z zaparzaniem, również warto dać jej przestygnąć. Nie jest turbo owocowa, ale ma dosyć fajną kwasowość idącą w jabłka/cytrusy. Kiedyś mieliśmy Tajlandię Kenya-style washed, tę również w ostatecznym profilu palimy dosyć szybko i wtedy najbardziej nam smakuje.

Czuję przy tej okazji małą potrzebę na kilka słów...
Muszę zaznaczyć, że oba ziarna mają słodsze profile. Oba napary różnią się i są przyjemne. Obie kawy mają dosyć wysoką ocenę i w obu przypadkach nie czuć, że to akurat Azja. Strzelałbym raczej w Amerykę Środkową. Piszę o tym wszystkim, bo w pogoni za punktami statystycznie ktoś się może oburzyć, że „Jak to? 87 punktów i mleczna czekolada w profilu!”. Farmer zrobił bardzo dużo, żeby to były super kawy. Myślę, że jest to dla niego trudne, żeby wykorzenić smak originu z originu. Jak my mówimy po angielsku też od razu słychać, że mamy w większości twardy akcent i tacy po prostu jesteśmy. Włosi po angielsku - od razu słychać itd. 87 punktów nie oznacza „laserów i tęczy” w kubku a wysoką jakość ziarna, złożoność i wyjątkowość na tle danego kraju. Nie jest to wina Tajlandii, że nie rośnie tam nic powyżej 1500m gdzie Kolumbie, Etiopie potrafią na luzie przekraczać 2000m. Nie jest to wina Tajlandii, że takie a nie inne odmiany tam rosną, taka a nie inna roślinność, gleba etc. To wszystko ma wpływ na finalny kubek kawy i dlatego polecam cieszyć się tym niezwykle niszowym ziarnem, bo jest po prostu smaczne.

Jest mi niezmiernie miło, że raz na jakiś czas możemy pokazać coś innego, niż Kolumbię, Etiopię i Kenię i myślę, że warto docenić, że nie smakuje jak Kolumbia, Etiopia i Kenia a jakoś tak inaczej :) Od długiego czasu są trendy zaskoczenia, że ta Brazylia nie smakuje jak Brazylia a człowiek kupuje, pije i jednak jest znowu marketing. Ja z tej okazji nie chcę iść w tę samą stronę i chciałbym powiedzieć, że obie kawki są bardzo smaczne i warto spróbować, ale daję znać o orzechach. Kto chce spróbować - gorąco polecam, bo nie wiem kiedy znowu będzie okazja na upolowanie czegoś równie niszowego a jednocześnie jakościowego.

Lecimy dalej :)

Etiopia Banko Gotiti Washed - w espresso i przelewie BARDZO smaczna, pozwoliła mi na sensoryczny powrót do przeszłości. Poczułem się jakbym pił kawę na przerwie w Extract Coffee, w UK dobre 9 lat temu :) Obie wersje bardzo smaczne.

Nikaragua Santa Lucila Lila - w espresso i przelewie słodka oraz klasyczna, w espresso podczas testów padło zdanie „w kategorii kawa klasyczna jest po prostu świetna, tu nie da się nic lepiej”. Fajna, zbalansowana, złożona a przy tym dosyć słodka i mocno czekoladowa z lekko owocowym tłem.

POP - nowy POP to Uganda Culamuk Natural. Fajne slodko-lepkie i owocowe espresso przez co można poszaleć z przepisem. Kolba wyciąga z tej kawy więcej owoców. Mieliśmy 2,5 roku temu te same ziarna, wtedy cieszyły się dużym zainteresowaniem. Pamiętam, że wtedy Culamuk został nam wysłany przez magazyn zupełnie omyłkowo i był to strzał w 10-tkę :)

Zapomniałem napisać w newsletterze o Eurodripie - preorder będzie ruszać jakoś około poniedziałku.

Beczkawka będzie nadal kontynuowana, ale będą zawirowania. 19.05 ma wylądować w porcie ta sama Kolumbia, która już jest i docelowo będziemy ją kontynuować w espresso. Może być chwilka przerwy w dostępności. Na przelew pójdzie Kenia, która już leży w beczce i czeka na właściwy moment. Chcę spróbować kawy z wyższą kwasowością, sądzę że będzie to bardzo smaczne a jednocześnie ciężej będzie z tego zrobić espresso.

Pozdrawiam,

Paweł

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1824 dnia: 09 Maj 2026, 22:51:56 »
Na żadnym komputerze czy telefonie nie jestem w stanie wybrać paczkomatu, za każdym razem wyskakuje błąd po kliknięciu "ok".

Będę wdzięczny za ogarnięcie tematu 😉

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1825 dnia: 09 Maj 2026, 22:56:18 »
Hej!
Z pewnością ogarniemy, wystarczy wybrać kuriera lub nawet odbiór osobisty i w komentarzu napisać "wysyłka: numer paczkomatu". To musi być indywidualny błąd z mapą Inpostu, ostatnie 6 zamówień ma wybrane paczkomaty dlatego ciężko mi powiedzieć ocb.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1826 dnia: 10 Maj 2026, 08:35:01 »
Wyboru kuriera też nie było w tym przypadku, wyświetlał się tylko paczkomat. Po jego wyborze wyskakiwała informacją, że został dodany. Po kliknięciu ok wyskakiwał błąd i wszystko od nowa.

EDIT: Okazuje się. że problem dotyczy jednego konkretnego punktu odbioru InPost, wybrałem inny paczkomat i poszło ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Maj 2026, 08:42:21 wysłana przez korea83 »

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1827 dnia: 10 Maj 2026, 11:02:48 »
Wydaje mi się, że to problem po stronie Inpostu i samej mapy. My też czasem mamy problem z nadaniem paczki do paczkomatu wybranego przez klienta, gdyż na stronie Inpost okazuje się niedostępny. Na Google jest i ma sie dobrze a na mapce nie ma. Wtedy nadajemy do najbliższego i dzwonimy z informacją o zmianie.

My nic nie robimy z mapą Inpost, za każdym razem jest zaciągana z Inpostu i to co się pokazuje jest w rzeczywistości tym co Inpost wyświetla. Inaczej trzeba byłoby ręcznie wprowadzać nowe punkty na mapce co wydaje się niemożliwe :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
« Odpowiedź #1828 dnia: 21 Maj 2026, 19:49:03 »
No i Beczkawkowa Kenia przyleciała, od razu zrobiłem szybki shocik. Nie no, jest rewelacyjnie, inna w smaku niż Kolumbia, jak na mój gust dużo cięższa i alkoholowa (zmieliłem drobniej niż zwykle) ale jest świetna. Tak na chwilę obecną, Kolumbia dalej top, ale Kenia depcze jej po piętach.

Polecam.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi