Autor Wątek: fiorenzato f64 evo CZY eureka olympus 75e?  (Przeczytany 9801 razy)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: fiorenzato f64 evo CZY eureka olympus 75e?
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Maj 2017, 08:11:09 »
Ja mam Nuova Simonelli MDX On Demand. To młynek podobny do Eureki 65E. A to młodszy brat 75E. Zawsze myślałem, że wybrałbym Fiorenzato F64, ale teraz myślę, że przyjemniejsza w obsłudze jest Eureka. Łatwiej i szybciej jest zmieniać ustawienia żaren. Pokrętło ze skalą jest czymś o wiele lepszym. Łatwo jest ten młynek także czyścić, co w przypadku kawiarni jest dosyć ważne. Rozkręcamy młynek, zdejmujemy górne żarna i czyścimy. To mi zajmuje 3 minuty. A najlepsze jest to, że młynka nie trzeba na nowo ustawiać po wyczyszczeniu. Co do mielenia to myślę, że oba młynki są przeznaczone do kawiarni i mają podobne efekty mielenia. Czyli raczej decydować będzie łatwość obsługi i czyszczenia.
« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2017, 08:13:43 wysłana przez hlary »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Maj 2017, 08:20:30 »
Mam Eurekę 65E, chwile bawiłem się Fiorkiem F64. Osoba z doświadczeniem poradzi sobie z ustawianiem przemiału na obu, choć dla kogoś świeżego w temacie Eureka będzie łatwiejsza do opanowania. Również samo załączanie przemiału jest dla mnie bardziej intuicyjne w Eurekach, zwłaszcza mielenie ręczne. Czyszczenie to jak pisze @hlary - 3 minuty i gotowe, co ważne po czyszczeniu masz ustawiony ten sam przemiał co przed czyszczeniem. Prędkość mielenia - oba młynki to w sumie ta sama liga - a zawsze myślałem że Fiorek jest sporo szybszy.

Mając powyższe w pamięci - mocno subiektywne - brałbym 75E ;)
LMWDP #469

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Maj 2017, 09:09:07 »
@Miklas @siewcu @PiotrekBM @flexooo
Poważnie? Znowu? Coście tacy w gorącej wodzie kąpani? Kolega wyraził swoją opinie (nie znajduję w niej nic z czym chciałbym polemizować), a armia już gotowa do szukania dziury w całym?! Proszę pójdźcie po szklankę zimnej wody za każdym razem gdy chcecie Tediemu odpisać.
Tylko wiesz, nawet jeśli jeśli kawa jest mniej lub bardziej słodsza po zmieleniu w jakimś konkretnym młynku, to pisanie o tym w przypadku porównania młynka za 600 zł ze stożkowymi żarnami do takiego z płaskimi 64 mm za 3000 zł, albo 75 mm za prawie 4000 zł, to lekka przesada. Oczywiste jest, że w takim przypadku nie ma szans na obiektywną ocenę, ale jak porównywać to młynki tej samej klasy przy takim pytaniu...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Maj 2017, 09:38:45 »
Dlaczego przesada?

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Maj 2017, 09:45:42 »
Ja mam Nuova Simonelli MDX On Demand. To młynek podobny do Eureki 65E. A to młodszy brat 75E. Zawsze myślałem, że wybrałbym Fiorenzato F64, ale teraz myślę, że przyjemniejsza w obsłudze jest Eureka. Łatwiej i szybciej jest zmieniać ustawienia żaren. Pokrętło ze skalą jest czymś o wiele lepszym. Łatwo jest ten młynek także czyścić, co w przypadku kawiarni jest dosyć ważne. Rozkręcamy młynek, zdejmujemy górne żarna i czyścimy. To mi zajmuje 3 minuty. A najlepsze jest to, że młynka nie trzeba na nowo ustawiać po wyczyszczeniu.

Nastawy przemiału w Evo są w pełni powtarzalne. Po czyszczeniu też. W Evo koło jest frezowane. Połączenie bolca zabezpieczającego z kołem "zamachowym" jest stosunkowo sztywne. To jest zaleta.
Inwestujesz w ten młynek parę zł. i masz maszynę pod każdym względem bdb. Moim zdaniem.

Za celownik, wieszak plastikowy pomalowany na czarno z wygiętym prętem w górę przyklejony do obudowy na taśmę obustronnie przylepną.
Skala z taśmy odblaskowej.  :lol2:  No i rączka ułatwiająca obracanie kołem z wytoczonego wałka z kwasówki. Ot tak żeby ładnie wyglądało.
Bolec oryginalny, też wystarczy o ile się tylko gwinty smaruje, np. wazeliną.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #20 dnia: 16 Maj 2017, 10:12:21 »
Czy rozmiar ma znaczenie? Ma! jak np. w EK43 Czy zawsze ma znaczenie? Ano nie! jak np. w Comandante.

Czy młynek może być słodki? ano może. Wszystkie napary zaparzone z kawy zmielonej w Comandante są słodsze i czystsze niż z Wilfy np.

Czy zrobił się niepotrzebny OT? Zdecydowanie tak! A fakt, że piszę to ja, miłośnik OT i luźnego gadania na forum, powinien dać Wam do myślenia podwójnie.

Fajnie to powiedziałeś. Ale żeby to było zrozumiałe, wydaje się to być niemożliwe, przynajmniej dla większości ludzi na forum. {bez urazy}
Młynek to "pierdółko" dla wielu osób, tak samo jak jego przemiał. Myśli niejeden, że jak zrobi espresso w 25 sek. to jest super. Owszem może tak być dla kaw z dużą zawartością robusty, ale całkowicie inaczej może to wyglądać dla 100% arabik.
Teraz jeszcze w temacie pojawiła się "metalowa słodycz". :sciana:

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Maj 2017, 11:14:01 »
Commandante akurat  daje rezultaty porównywalne do Guatemali.

Ale co do żaren można powiedzieć, że większe to lepsze (dla płaskich).
A to że ktoś ma złe wyśrodkowanie/ centrowanie żaren to inna historia.
Oczywiście dużo zależy od budowy żaren, ale bez przesady.

Pytanie np. czy lepiej stożki czy płaskie to byłoby trudniej odpowiedzieć.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Maj 2017, 14:50:50 »
Dlaczego przesada?
Bo jak mówimy o młynkach mniej lub bardziej "słodkich", to poruszajmy się między konkurencją na rynku. Jak młynki wyższej klasy to wyższej, jak niższej to niższej... CM800 do 75E/F64 to trochę jak porównanie Porlexa/Rhino/chińczyka podobnej konstrukcji do Hausgrinda, Feldgrinda, Lido czy innych młynków tego typu... ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Maj 2017, 16:22:02 »
Teoretycznie jakaś racja w tym jest, tylko kto wyznacza te klasy? Mogę porównać Mythosa One z Macapem MXD? a Comandante z Gwatemalą? Poza tym co stoi na przeszkodzie porównywania pomiędzy klasami? chyba na tym te klasy polegają, że różnice powinny być widoczne, a o różnicach chyba warto rozmawiać.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #24 dnia: 16 Maj 2017, 17:15:57 »
Ale co do żaren można powiedzieć, że większe to lepsze (dla płaskich).
A to że ktoś ma złe wyśrodkowanie/ centrowanie żaren to inna historia.
Oczywiście dużo zależy od budowy żaren, ale bez przesady.

Centrowanie żaren można sprawdzić dokonując pomiarów. Ale to raczej przy nowych żarnach. :mhh:
Jednym słowem, jak ktoś ma chęci, narzędzia i trochę pojęcia, to nieraz można niejedną fabrykę poprawić.  :lol2:

Dla leniwych,{dla mnie} stare żarna przed demontażem wystarczy oznaczyć np. markerem.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Maj 2017, 00:57:48 »
Stary carskim (rosyjskim) sposobem. Podobnie do herbaty. Gryziemy ziarna kawy i popijamy wrzątkiem. Nie ma lepszego młynka niż nasze zęby.  :blue:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi