Autor Wątek: Ascaso Arc ,Basic, Dream lub inny - zapinanie kolby  (Przeczytany 1812 razy)

Offline Ygrek Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream ,kawiarki Bialetti 2tz;4tz French Press,Phin,Aeropress
  • Młynek: Mazzer SJ DR ,Krups GVX2
Ascaso Arc ,Basic, Dream lub inny - zapinanie kolby
« dnia: 07 Wrzesień 2018, 19:42:41 »
Witam.Zadobyłem metodą kupna używany Ascaso Dream i mam takie pytanie do użytkowników Ascaso i nie tylko.Jak zapniecie kolbę to w jakim położeniu jest prawidłowo zapięta że nie da się jej dalej dociągnąć :ok.90 st.?(np:tak jak ten ascaso.pl/wp-content/uploads/2016/07/blue-1-768x768.jpg ) czy też 45st. tak jak ten ascaso.pl/wp-content/uploads/2016/07/crema-1-768x768.jpg .W moim mogę z sitkiem zapiąć kolbę tylko do 45st. i mam dalej duży opór.Bez sitka zapina się 90st.Czyściłem szczoteczką rant w grupie -było trochę paprochów ,ale kolba na razie nie zapina się inaczej,aczkolwiek przecieków przy takim zamknięciu nie ma .Jak powinno być jak sądzicie?i jeśli ma się zapinać na 90st. to co powinienem zrobić.Dziękuję za pomoc

Offline burlap

• Ekspres: DB, AP
  • Młynek: Specialita
Odp: Ascaso Arc ,Basic, Dream lub inny - zapinanie kolby
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Wrzesień 2018, 20:03:34 »
W moim Basicu przeszedłem przez kilka uszczelek i każda na różnych etapach swojego życia miała trochę inny kąt (czasem mniej, czasem więcej niż 90). Możesz zdjąć prysznic i sprawdzić, czy uszczelka nie jest wykrzywiona, ale dopóki nie kapie i kawa wychodzi, jak trzeba, to można z tym żyć.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Wrzesień 2018, 20:12:25 »
Pewnie mógłbym Ci sprawdzić kiedy uszczelka była w nim wymieniana ale w tym celu musiałbym znać nazwisko poprzedniego właściciela - kontakt na priv.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Wrzesień 2018, 21:08:51 »
Jak powinno być jak sądzicie?i jeśli ma się zapinać na 90st. to co powinienem zrobić
Można wymienić uszczelkę na oryginalną lub o właściwej grubości. Jakiś czas temu była moda na jakieś zakupy grupowe slilikonowych uszczelek z Cafelat, ale nie zawsze pasowały idealnie grubością do danego modelu. Może twój ekspres przeszedł taką akcję.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi