Cześć,
Fajnie, że dołączyłaś do forum.

Tak jak piszesz, każdy przechodzi jakąś ścieżkę i pokonuje jakieś kolejne stopnie. Zawsze jest radość z przejścia na kolejny etap czy doposażenia w dobre narzędzia.
Do pracy, żeby zabierać, to jakiś mały słoiczek jest fajny, na allegro można kupić coś bez problemu czy wykorzystać jakieś opakowanie po przyprawie lub innym rodzaju żywności. Z tego co piszesz to chyba już tę kwestię rozwiązałaś.
W kwestii przygotowania kawy do pracy, dobrze jest mieć jakąś miarkę żeby odmierzyć konkretną ilość lub odważyć na wadze.
Młynek który się do takich pojedynczych dóz sprawdzi, to np:
- Tanią, sprawdzoną opcją jest Nivona Cafe Grano 130 okolice 350 zł
- Lepszy jest natomiast do 900 zł Fellow Ode. Okolice 750 zł
Różnice: Nivona mieli drobniej i ciszej.
Fellow mieli równiej i szybciej.
Do kawiarki i French Pressa oba się nadadzą.
Ewentualnie można jakiś dobry młynek ręczny kupić typu:
- Kingrinder K6 (450 zł) najtańszy, ale dobry w swojej cenie. Najmniejszy, nie do końca dopracowane rozwiązania zamykanie wieczka z rączką, mieli równo, szybko i łatwo się ustawia od góry.
- Coś z 1Zpresso (ok 900-1000 zł) np. modele J-Ultra lub ZP6, ZP6 uznawany jako jeden z najlepszych młynków. Szybko mielą i regulacja u góry.
- Camandante C40 (ok 900 zł), obecnie klasyka, dobrze mieli, ale ja nie przepadam za ergonomią tego urządzenia, ustawienie grubości od strony pojemnika, duży obwód i wolne mielenie. Dużo obrotów korbką trzeba zrobić.
Jest też wiele innych młynków w tej kategorii cenowej, ale wolę skupić się na tych które znam. Może kolejne osoby zaproponują inne urządzenia. Mam nadzieję, że w jakimś stopniu pomogłem i będziecie się mogli wkrótce cieszyć pyszną kawą. Tylko pamiętaj o tym, że smak kawy zależy od następujących rzeczy:
jakość kawy > jakość zmielenia > woda > odpowiednie przygotowanie
Musicie podjąć decyzję sami. Wg mnie warto jak najlepszy młynek brać, bo efekt w filiżance w dużej mierze zależy od tego na ile równo zmieli młynek.