Autor Wątek: Tuning włączników/przycisków  (Przeczytany 4414 razy)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Tuning włączników/przycisków
« dnia: 31 Sierpień 2017, 07:42:44 »
Ktoś próbował wstawić może zamiast zwykłych włączników/przycisków coś takiego

Rozpadły mi się od Gaggi Classic, o dziwo do urządzeń domowych za bardzo takich rozwiązań nie widzę, ale myślę zamiast wydawać 350zł za oryginał można mieć coś fajniejszego w niższej cenie, widzę są do samochodów tzw. panele startowe.
O ile włączniki tzw. łódkowe można dobrać o tyle tych paneli, w które to osadzić za bardzo nie ma. Macie pomysły w czym i czym porzeźbić żeby wyglądało jako tako :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Tuning włączników/przycisków
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpień 2017, 08:06:49 »
Jak masz sprzęt i sam ogarniesz, to kupujesz arkusz blachy aluminiowej i jedziesz z wiertarką, arkusz jak ładnie poprosisz dotną Ci pod wymiar. Jak nie masz to jakieś wycinanie cnc, albo ślusarz, co Cię nie wygoni, że mu d... zwracasz.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpień 2017, 08:20:18 »
Montowałem takie do samochodów. IMO w ekspresie nie ma sensu.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpień 2017, 08:43:52 »
Ale ładnie wygląda :)
Miałem sam wycinać, oglądam zestawy do szlifowania ale znalazłem eblaszki.pl, wycinają nawet pojedyńcze sztuki. Także dobór 3 włączników + blaszka i 3 otwory na włączniki + 2 na śrubki i pewnie w okolicach 50zł się zmieszczę :)

Zastanawiam się jak działa jeszcze przycisk z podświetleniem stanu gotowości. Jak mam taki włącznik z 3 pinami wyjściowymi, w ekspresie też, podłączę w te same miejsce kabelki i będzie działać ? Czegoś mi tu brakuje, skąd włącznik będzie wiedział że eksres się nagrzał.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień 2017, 08:46:31 wysłana przez tom517 »

Offline tom517

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Wrzesień 2017, 13:51:26 »
Nie wiem jak to jest z tym podświetleniem gotowości,  jaki ma to być włącznik żeby sygnalizował nagrzanie. Zwykły podświetlany po wymianie w ekspresie świeci u mnie jak się włączy gaśnie jak wyłączy i tyle.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Wrzesień 2017, 15:35:01 »
To jest pewnie ta dodatkowa lampka o której mówiłem.
LMWDP #469

Offline tom517

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Wrzesień 2017, 17:39:48 »
Poza zwykłym podświetleniem wujek nie pokazuje :(

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Wrzesień 2017, 17:43:12 »
Musisz lampkę kontrolną dać. Pewnie dodatkowym kablem oryginalny łącznik do lampki dawał napięcie.
LMWDP #469

Offline tom517

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Wrzesień 2017, 20:24:07 »
Znalazłem https://www.conrad.pl/p/przelacznik-kolyskowy-marquardt-1555.3102-250-v-ac-16-a-2-x-wyl-wl-ip40-zatrzask-1-szt.-700172
Ale nie wiem czym się  różni od zwykłego podświetlanego, poza tym że ma 4 piny, w ekspresie są 3 jak w zwykłym

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Wrzesień 2017, 20:52:11 »
Nie wiem jak to jest z tym podświetleniem gotowości,  jaki ma to być włącznik żeby sygnalizował nagrzanie.
\
Jeśli chcesz, żeby kontrolka świeciła w momencie jak grzałka grzeje, podłącz ją równolegle do grzałki. Jeśli chcesz, żeby kontrolka świeciła gdy grzałka nagrzeje bojler i termostat wyłączy grzanie, podłącz kontrolkę równolegle do termostatu.
Najlepiej sprawdzają się neonówki i LED-y szeregowo z rezystorem. Mały pobór mocy nie wpływający na pracę grzałki.
Zaglądnij TU są tam wyłączniki kołyskowe z podświetleniem, czerwonym, zielonym i pewnie jeszcze innym. Moim zdaniem, lepiej założyć wyłączniki okrągłe z podświetleniem, bo łatwiej wyciąć otwór okrągły niż prostokątny.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline tom517

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Wrzesień 2017, 08:34:30 »
Podłączyłem wszystko i chyba działa, zwykłe przełączniki z podświetleniem wystarczą :)
Przyjdzie wycięty panel to się pochwalę działającym zestawem :)

Offline tom517

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Wrzesień 2017, 10:57:04 »
Działa jak ta lala :), chyba nawet bardziej mi się podoba, koszt ok 50 zł :)

Offline SoyeR Mężczyzna

• Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Wrzesień 2017, 11:37:58 »
i to się nazywa porządne DIY :)

brawa za pomysł  :brawa: :brawa: :brawa:

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Wrzesień 2017, 11:42:22 »
Bajka!  :brawa:

Teraz pomyśl o upchnięciu na tym panelu PIDa  ;) Wiem że tam ciasno ale może sam wyświetlacz by się zmieścił.
LMWDP #469

Offline tom517

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Wrzesień 2017, 11:45:48 »
Dzięki za pomoc, plusiki przyznane :), szczególnie DrUsagi, myślałem że te podświetlenie w oryginale, to jakaś magia, a to zwykły przełącznik z podświetleniem, środkowy musi być on/on, dlatego miałem problemy przy zwykłym podświetlanym.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi