Autor Wątek: Ascaso Prof Pid - woda kapie do zbiornika  (Przeczytany 5513 razy)

Offline Jackob

• Ekspres: Ascaso Uno Prof PID, Aeropress
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Ascaso Prof Pid - woda kapie do zbiornika
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Sierpień 2017, 15:16:41 »
Doszedł odpowietrznik pompy od Janusza (koszt 32zł), zamontowałem go, uszczelniłem wszystko taśmą teflonową (polecam :ok:). Przed zamontowaniem wyczyściłem porządnie wężyki doprowadzający wodę ze zbiornika i ten od odpowietrznika, bo były już nieco zielonkawe od glonów (odkamienianie kwaskiem niestety jak widać nie ma wpływu na obecność tych osadów). Wykonałem stress test czyli backflush i ani pół kropelki nigdzie nie wycieka. Po dopełnieniu zbiornika woda już z niego nie wykapuje przez odpowietrznik. Nawet ponad godzinę po dopełnieniu bojler był cały czas pełen (od czego już zdążyłem się odzwyczaić). Właśnie zrobiłem espresso i powiem szczerze, że nawet nie pamiętam kiedy tak bardzo mi smakowało espresso z mojego ekspresu  [emoji38] Widocznie od pewnego czasu zawór stopniowo nawalał i traciłem część ciśnienia. A myślałem, że zwyczajnie espresso z tygodnia na tydzień przestaje mi smakować  :doh: Bardzo dziękuję za pomoc w diagnozie i znalezieniu części!  :poklon: Niech moc espresso będzie z wami!  :kawa: :szampan:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi