Autor Wątek: Jura E60, Jura A7 czy coś innego  (Przeczytany 4810 razy)

Offline kubek_lodz

Jura E60, Jura A7 czy coś innego
« dnia: 02 Marzec 2017, 07:19:58 »
Drodzy forumowicze

Mam obecnie ekspres Philips Saeco Exprelia, ale po kilku latach użytkowania powoli się on kończy. Wymieniana w nim była już pompa, teraz widzę, że chyba grzałka ma dosyć, nie chcę w niego więcej inwestować tylko kupić coś nowego.

Mało brakowało, a wczoraj kupiłbym Jurę w Media Markt. Na szczęście wszedłem na forum i poczytałem, że dużo taniej można w Niemczech. Różnice są na prawdę bardzo duże i zastanawiam się, skąd się biorą. Wracając do tematu - po krótkiej lekturze wstępny wybór padł na Jure E60. Żonie z kolei bardzo podoba się A7, która jest nieznacznie droższa. Czy między tymi ekspresami jest znacząca różnica? Czy może warto się zastanowić nad innymi ekspresami w podobnej cenie?

Dodam, że nie jesteśmy koneserami kawowymi, potrzebujemy raczej czegoś trwałego i z łatwo dostępnym serwisem. Który model będzie dla nas odpowiedni? Przy okazji, może jakiś użytkownik wypowie się, jak kształtują się miesięczne koszty eksploatacji takich ekspresów? Za wszelkie porady z góry dziękuję!

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
Odp: Jura E60, Jura A7 czy coś innego
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marzec 2017, 12:50:35 »
potrzebujemy raczej czegoś trwałego
w takim razie plastikowy automat to najgorsze rozwiązanie. Automaty są najbardziej awaryjne, do tego mają bardzo wysokie koszty utrzymania, w Jurze ok. 700zł rocznie.

W tym budżecie można nabyć ekspres kolbowy dobrej marki i solidny młynek, wykonane w całości z metalu. Taki sprzęt jest prawie bezkosztowy w utrzymanu, dzięki prostej konstrukcji nie psuje się, do tego robi dużo lepszą kawę i wytrzyma wielokrotnie dłużej od automatu.
Równie dobre ale jeszcze trwalsze są tradycyjne rozwiązania - moka, phin itp.
« Ostatnia zmiana: 02 Marzec 2017, 12:56:52 wysłana przez grex »

Offline kubek_lodz

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marzec 2017, 15:47:19 »
Rozumiem stanowisko, ale w naszym przypadku musi być to automat.

Offline Tessa

• Ekspres: Jura J 6
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Kwiecień 2017, 17:03:17 »
Drodzy forumowicze

Mam obecnie ekspres Philips Saeco Exprelia, ale po kilku latach użytkowania powoli się on kończy. Wymieniana w nim była już pompa, teraz widzę, że chyba grzałka ma dosyć, nie chcę w niego więcej inwestować tylko kupić coś nowego.

Mało brakowało, a wczoraj kupiłbym Jurę w Media Markt. Na szczęście wszedłem na forum i poczytałem, że dużo taniej można w Niemczech. Różnice są na prawdę bardzo duże i zastanawiam się, skąd się biorą. Wracając do tematu - po krótkiej lekturze wstępny wybór padł na Jure E60. Żonie z kolei bardzo podoba się A7, która jest nieznacznie droższa. Czy między tymi ekspresami jest znacząca różnica? Czy może warto się zastanowić nad innymi ekspresami w podobnej cenie?

Dodam, że nie jesteśmy koneserami kawowymi, potrzebujemy raczej czegoś trwałego i z łatwo dostępnym serwisem. Który model będzie dla nas odpowiedni? Przy okazji, może jakiś użytkownik wypowie się, jak kształtują się miesięczne koszty eksploatacji takich ekspresów? Za wszelkie porady z góry dziękuję!

Ja mam Jurę J6  polecam.  co kwartał wymieniam filtr , czyszczę co tydzień system mleczny specjalnym płynem - oszt śmieszny litrowa butelka starczy nie wiem na bardzo bardzo długo., a na bieżaco czyszczę gorącą parą.. narazie wszystko jest w porzadku. Chciałam ekspres bo nie chce bawic sie w te wszystkie mielena, itp..wiadomo co kto chce. 
Kawa po zaparzeniu jest jest smaczna... nie jestem koneserem co cmoka nad każdym ziarnem...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi