Autor Wątek: Smeg ECF01  (Przeczytany 13976 razy)

Offline kolend Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Macap M2M
Smeg ECF01
« dnia: 20 Marzec 2017, 21:56:37 »
Witajcie,

Zauważyłem ostatnio na jakichś targach designu ekspres SMEG. Ma retro wygląd - ładna zabawka. Próbowałem się czegoś dowiedzieć na temat jego parametrów, ale na targach obsługa nic nie wiedziała na jego temat (co mnie nieco rozbawiło :-))

Może ktoś z forumowiczów miał z nim styczność?

Domyślam się, że raczej jest to zabawka w porównaniu z ekspresami, którymi w większości się tu zajmujemy. Ale bardzo spodobał się mojej żonie i w związku z tym muszę rozeznać temat.

Oglądałem go pobieżnie i co zauważyłem:
- brak klasycznej wylewki - są jakieś plastikowe końcówki mające za zadanie poprawiać cremę
- sitka o wyjątkowo małej średnicy

W opisie jest informacja o tym, że ekspres ma termoblok. Jest też informacja o regulacji temperatury kawy (czy to coś w rodzaju PID'a?)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Smeg ECF01
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marzec 2017, 08:38:34 »
Jakoś Smeg mi się głównie z lodówkami kojarzy choć poszerzają zakres akcesoriów AGD utrzymanych w stylistyce lat 50/60 ubiegłego wieku.

Sam ekspres nie ma do zaoferowania - moim zdaniem - nic ciekawego poza designem. Litrowy pojemnik na wodę, mini tacka na ścieki, niska waga (5kg). Przystosowany raczej do mielonek niż do mielenia jak do espresso. Mleko pienia a nie spienia.

W naszym kraju cena na poziomie ~1400 PLN.  :NO: Za te pieniądze można mieć na naszym rynku sprawdzone rozwiązania od innej firmy.
LMWDP #469

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Smeg ECF01
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marzec 2017, 09:46:15 »
Wygląd rewelacyjny  :pycha: Jednak lata 60-te to najpiękniejsze stylizacje, no przynajmniej ja tak uważam, piękność poniżej wśród domowników zwana Balbinka ;-) 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi