Autor Wątek: Etiopia Yirga Cheffe Konga Gr.1 Mastro Antonio (Synestezja)  (Przeczytany 3015 razy)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1503
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Nie recenzuję kaw, bo nie czuję na siłach, ale tym razem muszę choć słowo napisać. Kawa wypalona 16/02, dołączona jako gratis (@Antonio, @Elka, bardzo dziękuję). Na etykiecie jest informacja o aromatach kwiatów, mandarynek i jasnych owoców. Już po otwarciu czuć mandarynki, ale w trakcie parzenia jesteśmy 'zwyczajnie' w mandarynkowym sadzie. Fenomenalne! Parzone w v60, 10g kawy, 260g wody, 95C. Wcześniejsza próba z 92C była mniej mandarynkowa.

Czy marcowe palenie czymś się różni?

Offline krychu Mężczyzna

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: Hario v60,aeropress,bialetti kitty
  • Młynek: Baratza Virtuoso
Odp: Etiopia Yirga Cheffe Konga Gr.1 Mastro Antonio (Synestezja)
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marzec 2017, 14:12:42 »
10g kawy i 260g wody?

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1503
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Etiopia Yirga Cheffe Konga Gr.1 Mastro Antonio (Synestezja)
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marzec 2017, 14:27:48 »
10g kawy i 260g wody?
Tak, do tego przelew w 3m. Tak, wiem że za mało kawy/za dużo wody :)

Offline krychu Mężczyzna

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: Hario v60,aeropress,bialetti kitty
  • Młynek: Baratza Virtuoso
Odp: Etiopia Yirga Cheffe Konga Gr.1 Mastro Antonio (Synestezja)
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marzec 2017, 14:29:14 »
Ważne, że smakuje.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10646
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Yirga Cheffe Konga Gr.1 Mastro Antonio (Synestezja)
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marzec 2017, 14:59:42 »
Wg naszego roast majstra, obecne palenie jest nieco ciemniejsze, choć krzywe palenia zgodne były ze wzorcem z 16/02. Jako że jestem brew majstrem i dziś tę kawę zaparzyłem, mogę powiedzieć tylko, że aromaty są oszałamiające, a napar w miarę stygnięcia nabierał pożądanej kwaskowatości. Raczej nie palę się do wydania opinii, gdy kawa ma tylko 2 dni. Przypuszczam, że będzie bardzo fajna za tydzień-dwa.
« Ostatnia zmiana: 21 Marzec 2017, 15:01:59 wysłana przez Antonio »

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Etiopia Yirga Cheffe Konga Gr.1 Mastro Antonio (Synestezja)
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marzec 2017, 16:07:47 »
jak większość singli z MA także i ta etiopia kosztuje niemało, prawie 160/kg. Dlatego pokusiłem się o mały test i skonfrontowałem tę kawę z jej odpowiednikiem z innej popularnej palarni, różnica cenowa obu ziarenek 40%.

Powiem tak... różnica w smaku jest duża i wyraźnie wyczuwalna. Smak jest wyraźny, czysty, bez gorzkich naleciałości. Najlepiej to widać jak się porównuje je równocześnie zaparzone w ten sam sposób. Tańszy sort nie umywa się do tych ziarenek, raczej już do niego nie wrócę.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2231
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Etiopia Yirga Cheffe Konga Gr.1 Mastro Antonio (Synestezja)
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marzec 2017, 18:12:57 »
Czy moge z czystej ciekawości zapytac dlaczego Yirga Cheffe? Wszędzie indziej jest nazwana Yirgachefe, a oryginalnie chyba Yirga Ch'efē.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10646
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Yirga Cheffe Konga Gr.1 Mastro Antonio (Synestezja)
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marzec 2017, 18:40:31 »
Masz rację, że wszędzie indziej, najbardziej znana jest nazwa Yirgacheffe/Yirgachefe. Nie pamiętam kiedy i gdzie, ale widziałem piękna fotografię przedstawiającą tablicę z napisem: Yirga Cheffe ze spacją w środku :). Stąd moja pisownia, trochę dla odróżnienia od nazwy "Yergacheffe", nagminnej niegdyś w Polsce... Wszystko to są pewnie angielskie transkrypcje tejże nazwy. Wolałbym pisać po polsku, ale jak? ;)

Offline PanJesiotr

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: V01, V02, AP, Chemex, Pezzetti 3 tz
  • Młynek: Nivona CafeGrano
Odp: Etiopia Yirga Cheffe Konga Gr.1 Mastro Antonio (Synestezja)
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Kwiecień 2017, 21:37:28 »
Ja tam mandarynek wogole nie wyczuwam. Przelana przez drip wodą 94 C daje wg moich odczuc wrazenia smakowe jak czarnej herbaty z posmakiem cytryny, ale takiej ze skorka niz soku :) W zasadzie mialem wrazenie odzwierciedlenia 1:1. Bardzo przyjemny napar. Drugie przelanie to 85 C i herbata zniknela, zostala ta skorka cytrynowa i jakby pomelo.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Etiopia Yirga Cheffe Konga Gr.1 Mastro Antonio (Synestezja)
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Kwiecień 2017, 11:12:37 »
10g kawy i 260g wody?

To jakaś lura albo dolewka :-)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1503
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Etiopia Yirga Cheffe Konga Gr.1 Mastro Antonio (Synestezja)
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Kwiecień 2017, 11:18:49 »
To jakaś lura albo dolewka :-)
Nawet wielka dolewka :) Próbowałem też 12g/200g/94C, dalej pachnie mandarynkami, bogatsza w smaku :) I jeszcze metodą Pergera, ale dużej różnicy już się nie doszukałem. Z czasem (otwarcia paczki) mandarynki jednak uciekają.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi