Autor Wątek: ekspres kolbowy + mlynek - pomoc w wyborze  (Przeczytany 15882 razy)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: ekspres kolbowy + mlynek - pomoc w wyborze
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Marzec 2016, 22:00:56 »
Niestety nigdzie nie jest podawana wydajność generowania pary. Czy na bazie polecanego modelu zrobie dobre cappucino czy latte? Mam ten spieniacz indukcyjny ale mam wrazenie ze on ubija zbyt sztywną pianę.
Bo nie wiem czy taki parametr jest jakoś mierzalny. Generalnie im większy bojler tym lepiej bo większa masa wody odparowuje. Natomiast w ekspresach z termo-blokiem bywa różnie. Ascaso Basic/Arc/Dream mają akurat dość solidny blok, po prostu zasięgnij rady aktualnych właścicieli któregokolwiek z nich, blok tam jest ten sam.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Marzec 2016, 10:10:45 »
ascaso daje wystarczająco dużo pary, jak się mocno rozgrzeje to strumień jest mocny. Do basica polecam dokupić końcówkę spieniającą od Dream/Arc, w basicu jej nie dają w standardzie http://www.bluestarcoffee.eu/ekmps/shops/gtyman/images/ascaso-1-hole-steam-tip-2009--715-p.jpg . Basic ma nakrętkę która spełnia to samo zadanie, ale gorzej to wygląda bo uszczelki są wtedy na wierzchu.
Dużą zaletą ekspresów ascaso jest to, że termoblok jest bardzo prosty w użyciu, unika się problemów jakie są z małymi bojlerami.

Budżet 2k starczy na młynek i-1, który w testach został oceniony lepiej niż i-2. Wiele osób je myli bo wyglądają podobnie, a tymczasem mechanizm wewnętrzny jest zupełnie inny, inna w ogóle konstrukcja żaren.
« Ostatnia zmiana: 14 Marzec 2016, 10:14:20 wysłana przez grex »

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Marzec 2016, 10:27:33 »
Potwierdzam, mleczne bez problemu (miałem ARCa).
Tylko trzeba wprawy.

Offline magdalenae48 Kobieta

• Ekspres: aeropress, drip v60, FP, przelewowy, Bialetti Brikka 4 tz
  • Młynek: Faema. Hario Slim
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Marzec 2016, 13:15:03 »
Czary-mary: pokażę sprzęt za 420zł dramatycznie przewyższający jakością uzyskanego naparu plastikowe zabawki do espresso:
-młynek Severin/Wilfa/Concept - 300-400zł
- Phin - 20zł

-jak musi być ę, ą, spienione mleczko to dzbanuszek spieniający 50zł

Dziękuję

bardzo mi się podoba taka alternatywa :)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Marzec 2016, 14:20:20 »
Czary-mary: pokażę sprzęt za 420zł dramatycznie przewyższający jakością uzyskanego naparu plastikowe zabawki do espresso:
-młynek Severin/Wilfa/Concept - 300-400zł
- Phin - 20zł

-jak musi być ę, ą, spienione mleczko to dzbanuszek spieniający 50zł

Dziękuję

bardzo mi się podoba taka alternatywa :)

alternatywa jest bardzo fajna, jeśli chodzi o picie kawy - natomiast często ludzie ulegają magii ekspresu. znajomy stwierdził, że jemu od kawy z dripa(tylko nie pamiętam jakiej, ale coś świeżego) i tak bardziej smakuje kawa z jego ekspresu. automat z kawą z biedronki... a w tym temacie, jeśli Janusz dał dobrą ofertę na ekspres to nawet nie ma się co zastanawiać - taki segment rynku, że ciężko coś wymyślić.

Offline magdalenae48 Kobieta

• Ekspres: aeropress, drip v60, FP, przelewowy, Bialetti Brikka 4 tz
  • Młynek: Faema. Hario Slim
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Marzec 2016, 15:04:45 »
ja na razie próbowałam z FP i kawiarki i jest super za każdym razem inna w smaku kawa :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi