Autor Wątek: Ekspres ciśnieniowy budżetowy - Baby Gaggia vs Gaggia Cubika  (Przeczytany 4285 razy)

Offline Sony

Ekspres ciśnieniowy budżetowy - Baby Gaggia vs Gaggia Cubika
« dnia: 03 Październik 2016, 14:54:20 »
Mam pytanie odnośnie ekspresu w wersji budżetowej do pracy. Czytam i czytam forum, ale lepiej zapytać czasem.
 Potrzebuję taniego, używanego ekspresu do kawy do pracy. Koleżanka przyniosła jakiegoś Zelmera, pije kawę z marketu i jest zadowolona.

Ja chciałbym coś więcej. Kawę chcę kupować wstępnie z palarni, już zmieloną pod espresso. Pozostaje kwestia taniego ekspresu.

Czy zatem lepiej kupić używany klasyk,np. sprawną Baby Gaggia z 1980 roku czy w miarę nową, mało używaną Gaggia Cubika?

Coś możecie podpowiedzieć?
« Ostatnia zmiana: 03 Październik 2016, 14:57:26 wysłana przez Sony »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ekspres ciśnieniowy budżetowy - Baby Gaggia vs Gaggia Cubika
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Październik 2016, 14:59:57 »
Powiedzieć możemy że nieważne czy kupisz Gaggię Baby, czy Profiteca 800 - nie uzyskasz espresso z kawą zmieloną wcześniej w palarni. To za duża loteria, co jak zmielą ci 250g kawy za drobno i nawet kropla nie wypłynie? Potrzebowałbyś młynka i tyle. Chyba, że milić mają grubo, a ekspres ma system sztucznej cremy. No ale to nie espresso.

Lepiej kupić sobie dowolny ręczny młynek a do tego phin'a i/lub AP i/lub V60-02. Koniec podpowiedzi.

LMWDP #469

Offline Sony

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Październik 2016, 08:25:19 »
Rozumiem.
W takim razie nad młynkiem się zastanowię. Ręczny drewniany - taki starego typu się nada?

A jeżeli chodzi o samą jakość maszyn, stara Gaggia czy nowa jest lepsza? Bo poza młynkiem budżetowy ekspres się przyda.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Październik 2016, 08:34:46 »
Gaggię Classic to lepiej starą kupić, z nowej to już tylko obudowa została :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Październik 2016, 08:36:18 »
Do wymienionych wyżej metod stary drewniany młynek się nada jak najbardziej.
A co do jakości -  konstrukcyjnie stara Gaggia i obecne praktycznie się nie różnią. Mając na uwadze materiał z którego zrobiony jest bojlerek wolałbym nowszą niż starszą. Ale nie tą najnowszą.
Budzetowo widziałem gdzieś czerwoną Gaggie z Graefem.
LMWDP #469

Offline Sony

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Październik 2016, 08:52:40 »
Ta czerwona Gaggia  o której piszesz jest właśnie z lat 77-80 raczej, stąd pytanie o nią i Gaggia Cubika, których oferty są w sieci za podobne pieniądze.

Offline Sony

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Październik 2016, 09:51:00 »
Chyba, że Gaggia Baby Twin za dodatkowe 150 zł jest dużo lepsza niż te wcześniej wymienione. Bo mam okazję jeszcze na taki model w rozsądnych pieniądzach.

Offline Paweł86 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Październik 2016, 13:40:09 »
Mam podobne wyzwanie, ale zastanawiam się bardziej nad opcją młynek wilfa svart/ nivona cafegrano plus jakiś polecany na forum automatyczny przelew (do tego oczywiście kawa z palarni). Po różnych rozważanych opcjach wyszło mi, że to najlepsze rozwiązanie z punktu widzenia jakości kawy, ale też wygody. Przemyśl taką opcję. Oczywiście tu pewnie istotna jest rola budżetu i tego, czy sam musisz w to zainwestować, czy jest opcja składkowa, etc.
« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2016, 13:43:39 wysłana przez Paweł86 »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Październik 2016, 14:24:50 »
Twin ma dodatkowo termoblok do spieniania. Plus taki że nie trzeba czekać na rozgrzanie bojlera do spieniania. Natomiast nie wiem jak tam jest z jakością pary.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Październik 2016, 14:45:57 »
Para w GBT jest ok. Przy prostym manewrze z gałką można było i całe wiadro mleka spienić. Pozostaje kwestia dyszy. O ile ktoś nie zakładał tej z Rancilio Silvii a używał nakładki Panarello z Gaggii to lepiej było szukać egzemplarza z chromowaną końcówką tego rozwiązania. W nim znajduje się tylko jedna dziurka, którą można zatkać, np. klejem, i pozbyć się wspomagania generującego wielkie bąble, zachowując długą dyszę, przez co łatwiej sięgnąć powierzchni mleka.

Mleko wtedy robi się na oczekiwany jogurt. Końcówki Panarello zrobione z czarnego plastiku mają te otwory tak zastosowane, że nie ma możliwości ich zatkania.

Tyle, że ta elektronika ... W mojej spakowanej do kartonu GBT jest już trzecia płytka. Na szczęście panel dotykowy, uważany za bardzo problematyczny, działa jak należy.
Na plus tego modelu zaliczam możliwość zaprogramowania do czterech pojemności kawy. I nie jest to rozwiązywane czasowo, a objętością.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi